Когато срещахме 2011-та в храма „Свети Иван Рилски – Чудотворец”

Кристално-чиста Българска Нова година беше тази 2011-та за нас, всички дето придойдохме в нашата Православна Църква „Свети Иван Рилски – Чудотворец ” в Чикаго една кристално чиста, българска, Нова година.

Посрещане на 2011 година в Храма „Свети Иван Рилски – Чудотворец” – Чикаго Повечето от събралите се хора познаваха добре този наш духовен дом. Някои идвахме по-малко тук, дори укорително по-малко, и затова той ни изненада. Бе много приятна изненада. Олтарът, иконите, всичики онези свети места, където живее пламъчето на нашата Православна вяра, са направени от майсторска ръка. Те са скромни и достолепни. Не запомних  иконописеца, който бе продължил доброто дело на предшествениците си, но новите образи, които е изрисувал, издаваха и умението и любовта му, с които, заедно, ги бе създал.

Изписаната в традиционни български мотиви зала, в която еноряшите идват след Светата служба  в неделни дни, заедно със своите гости, традиционно място за безброй срещи на българи, живеещи в Чикаго и Америка, дошли и от България, ни даде уют и на тази Новогодишна нощ. 

Часът на Шампанското

10… 9… 2… 1… Нова година! „Мила Родино” изпълва всичко за няколко прекрасни мига! Всичко – Храма, целия свят и сърцата ни!

Часът на шампанско беше прекрасен: искрящо като очите на нашите български жени и деца, които са красиви като картинки, повече от всички други по света! Новогодишно шампанско – живително-силно като здравите рамене на българския мъж, който не забравя, нали, че в трудното време, в което живеем, той и само той би могъл да изтегли позатъналата българска каруца!

– Изповядвам пред вас – каза отец Валентин Ноцков в официалното приветствие от църковното настоятелство и свое име, – че се помолих за всички, които сме дошли в Америка, но и за Отечеството и нашия народ! България – не сме те забравили и не сме те прадали и никога не ще те предадем или забравим! И нека  Бог да излее Своята благодат в нашето мило Отечество, така както и над нас, които посрещаме новата година по други земи но с български дух в сърцето си!

После беше ред на „Дунавско хоро”. И на още стотина хора с други имена, но с еднакво висок октан по динамика и самочуствие!

– Ние сме щастливи хора, които посрещаме Новата година под купола на Българската православна църква и с вярата в Бога и Закрилника на българския народ Свети Иван Рилски – Чудотворец – бяха думите и на Добри Карабонев, „диригент” на празничната вечер, водещият под чийто конферанс протичаше цялата програма.

Оригиналната томбола

Добри баше много добър и сладкодумен укротител на страстите по време на една томбола, която доста ни изненада с ориганалните късмети, намерили в новогодишната си нощ своите щастливи стопани. Имаше, например, едно печено прасе, което се падна на един млад човек, може би студент, което пък доведе до луд възторг едно младо ядро посрещачи на Новата година – негови приятели  и много приятно-загадъчни приятелки, които моментално усетиха какъв нов купон се очертава на хоризонта…

Кам това прасе имаха интерес и хора от другите маси, с по два пъти и дори три пъти повече годинки на гърба си от студентите. Бяха привлечени от мълвата, че е приготвено лично от отец Валентин, вложил в творенито си и солидни дози билки – унищожители на  разните там захарнати болеси, диабет и холестерол. Имало и две секретни добавки за още повече здраве, но било тайна… Макар и Почетен гражданин на Чикаго, отецът не губи връзката си с старите български билкари, които събират тези целебни растения из Пирин и Родопите.

Дует „Моуриньо-Минкови”

Добра традиция, даже отлична традиция и никаква изненада бяха Дует Минкови, чиято музика свърши същата работа, каквато върши Моуриньо… Знаете го, нали? „Треньорат на 2010-та година”. Той така здраво надъхваше и така яко тренираше футболистите на „Инетер”, че станаха Шампиони на Шампионската лига! „Дует Моуриньо-Минкови” не успя да вдигне и удържи на танцьорско-шампионско ниво тази вечер само масите и столовете в в залата. Обещаха следващия път да се справят и с тях…

2011-та

Беше нощта, когато 2011-та влезе при нас в „Свети Иван Рилски – Чудотворец” и взе жезъла в ръцете си. Посрещнахме я хубаво – бяхме усмихнати, и тя се усмихна. Обеща ни повече здраве, работа, радости, любов и сигурност. Някои, които и добре се нахранихме тази вечер, решихме, че трябва да навестяваме Българския Храм по-често и заради другата – духовната храна, без която човек слабее и се превръща в човече. Ще съчетадаме духовното с телесното. Един поглед в календара подсазва, че тук се спазва хармоинята. Ето – на 1 февруари ще празнуваме Трифон Зарезан,  около 20-ти – Денят на Васил Левски, по-нататък – о, вижте и какво има – наши сънародници идват чак от Тексас да сторят венчавка и дигнат сватба точно в Чикаго, в Българската православна църква „Свети Иван Рилски – Чудотворец”…

Репортаж на „Старт”

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...