За Коледен отблясък в детските очи

Коледа вече идва и празничната суетня от рано залива човечеството по всички точки на планетата. И както винаги, главните герои в нея са децата. Малки и поотраснали, светлолики и мургави. И тези с топло бащино огнище, и тези, изпаднали без майчина ласка и грижа. Децата!

По стародавна традиция в Съединените щати на Америка в края на ноември се празнуваме Денят на благодарността /Thanksgiving/ и неизразимо силно се разразява стихията на благотворителността от хората за хората. Защото трябва да бъдем благодарни за всичко, което имаме и което прави един празник истински – за трапезата  и хляба, за здравето и хората около нас, за приятелите и роднините – близо или далеч, за слънцето и богатството в душите ни, което не трябва да забравяме и не трябва да позволяваме да ни напуска. Благотворителност за по-бедните, по-слабите, за чувстващите се недооценени и в периферията на обществото. И най-вече за децата в такова състояние, които също имат нужда от малко топлинка поне за празника.

КоледаВ голямата американска страна мнозина наши сънародници, българи, също са обзети от предколедните вълнения. Включват се в благотворителни акции, даряват пари, дрехи, ученически пособия и вещи за лично ползване на децата без родителски грижи от различни националности. За втора поредна година училището събира храни, които предоставя на местна организация подпомагаща деца и семейства в неравностойно социално положение. През 2009 бяха доставени над 50 паунда на местиния Форт Мил Кеър Център. Очакваме със съдействието на българската общност в щатовете на Северна и Южна Каролина, Коледното дарение през 2010 поне да се удвои!

Но българите в “страната на мечтите” не забравят за такива деца и в родината си. Показателен пример за това е благотворителната Коледна акция на Българското училище “Васил Априлов” в гр. Шарлот, Северна Каролина. Отворило врати за българските ученици само преди година по инициатива на габровското семейство Галина и Павлин Йорданови, този културно-образователен център обхваща все повече наши сънародници. Децата в неделното училище изучават българския език писмено и говоримо според изискванията и нормативите на Министерството на образованието, младежта и науката. Възпитават се в духа на българските традиции, обичаи, нрави и добродетели.

В създадената общност тържествено празнуват както българските, така и американските празници, в тях се включват и местни жители, приятелски настроени към инициативите на училището. Така се случи и в Първата благотворителна акция “Коледа в кутия” /Christmas in a shoe box/. С тази акция Българското училище “Васил Априлов” в Шарлот изпраща подаръци за учениците от Дома за деца, лишени от родителски грижи “Христо Райков” в Габрово. Дарителите – 16-те деца на училището, техните родители и много местни поддръжници на акцията, изпратиха на всичките 32 деца от габровския социален дом индивидуални Коледни подаръци, които ще им бъдат връчени за празника.

С благодарност трябва да споменем имената на всички благодетели, включили се в добродетелната инициатива: сем. Иванови, сем. Полард, сем. Радеви, сем. Стойчеви, сем. Симеонови, сем. Астинови, сем. Буреш, сем. Пена, сем. Шалауров, сем. Иванови, сем. Караманови, сем. Шиневи, сем. Срадкова-Строун, Вяра Стефанова, Анна Четрафилова, Лили Кирова, сем. Дюлгерови, сем. Пинзари, сем. Василски, Стефана Недялкова, сем. Черкезови, сем. Иванови, сем. Йорданови, Нечко Александров, Иван Иванов, сем. Бретшър. За безплатната доставка на подаръците до България, както и на учебниците за българските деца в Шарлот, благодарност трябва да изразим също така на г-н Любомир Йорданов и фирмата му Бомар Трейдинг Груп.

Защото всички тези хора ще предизвикат истински Коледен отблясък в толкова много детски очи, ще доставят радост и усмивки, ще сбъднат мечти. Благодарности за всички тях!

Д-р инж. Христо Мандев

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...