Успехът като резултат от ясни ценности плюс професионализъм

разговор на Йордан Ганчовски с гл.редактор на българското издание на списание «Форбс» – Йордан Матеев

Г-н Матеев, как виждате мястото на българското издание на списание «Форбс» в българското медийно и пазарно пространство ?

Както американския „Форбс”, така и българското издание на списанието не е насочено към масовия читател. Целевата ни група включва активните българи, основно работещи в частния сектор, но също заетите в организациите с идеална цел, както и менидъжите и по-амбициозните и любопитни служители в публичната администрация. Това са добре образовани интелигентни хора, които търсят, предлагат и взимат решения.

Българските медии като цяло са длъжници на тази група читатели и до голяма степен са загубили доверието им. Първо, защото най-трудно се пише за най-интелигентните читатели. И второ, защото тоталната корупция в страната не подмина и медиите. Един силен независим световен бранд с ясни ценности като „Форбс” в съчетание с опитен чуждестранен издател като „Атика Медиа”, който няма други бизнес интереси извън издаването на медии, е комбинация, която би трябвало да доведе до успех. Доказателство за това е и успехът на специалното годишно издание, с което стартирахме наскоро.

Хората, които не познават „Форбс” може би си мислят, че чуждестранното съдържание няма да бъде интересно на българските читатели. Първо, над 50% от съдържанието ще бъде българско. Второ, специфично за списанието е, че от конкретните истории, от успехите и провалите на чужденци и чуждестранни от гледна точка на България компании, извлича универсални уроци, които са релевантни и за българите и българските фирми. Трето, основната мисия на списанието е да дава идеи на хората – за инвестиции, бизнес, личен живот. А добрите идеи са полезни навсякъде по света, особено пък в ерата на интернет. Четвърто, всеки иска да чете за най-богатите хора в света, за най-влиятелните хора, за най-големите компании, за героите в бизнеса за знаменитостите. И пето, класациите, които са запазената марка на „Форбс”, са доказано интересни на хората от цял свят. И накрая, нашата редакция има право да интегрира в чуждестранните текстове релевантно българско съдържание.

Вярвам, че въз основа на философията на „Форбс” и трансферът на знание, който вече тече от американската към българската редакция, ще предоставим на нашите читатели много високо качество и на българското съдържание. И се надявам читателите и рекламодателите да оценят високо нашия продукт.    

Как гледа «оригинала» на новото си местожителство – имаше ли някакви по-«емоционални» моменти от страна на собствениците при мисълта, че ще се издава списанието им с страна като България?

Не съм участвал в преговорите, предхождащи подписването на договора между „Форбс” и „Атика Медиа”, но познавайки философията на изданието вярвам, че в основата на договора не стоят емоции, а здрава бизнес лигика. Да, България е много малък пазар, но Forbes е стъпил не само в огромните Китай, Индия и Русия, а и в по-малките като население Израел, Латвия и Хърватия. „Форбс” влиза на нов пазар и реализира допълнителни приходи в труден за печатните медии период, при това почти без да прави допълнителни разходи и без да поема рискове. Това е сделка, от която печелят всички, включително българските предприемачи и мениджъри, които са основната целева група на списанието, а оттам и целия български народ. Защото бизнесът е двигателят на развитието и прогреса.

 

Вярвате ли, че има подготвена добра почва за такъв тип медия?

Едва ли има демократична страна по света, в която добрата бизнес журналистика да не се цени. Ако не вярвах не бих се захванал с проектът. Аз обаче съм журналист, а не медиен предприемач, който следи отблизо пазара, и вярата ми се базира повече на интуиция, отколкото на някакви сериозни пазарни проучвания. Но по-важното е, че издателите са видяли ниша и възможност за бизнес. Те имат огромен опит в издаването на чуждестранни брандове в България и фактът, че са поели риска да инвестират в този проект показва, че са оптимисти.  

Не е тайна, че това списание е преминало отдавна рамките на предназначението си е повече институция отколкото медия – разбира ли се това в България?

В България всички свързват “Форбс” с класациите, основно на милиардерите и на знаменитостите. Въпреки че над 16 години съм в бизнес журналистиката и моите знания за списанието до скоро бяха повърхностни. Когато в началото на 2009 г. «Атика Медиа» обяви конкурса за главен редактор обиколих цяла София да търся “Форбс” и да разбера повече, за да реша дали да се кандидатирам за позицията. Оказа се, че реповете не разпространяват изданието. Дори в БНБ нямаха абонамент. Наложи се мой приятел да ми го купи и донесе от чужбина.

Веднага разбрах, че има пълно съвпадение между философията на списанието и моите ценности. Първото нещо, което прочетох беше коментар на главния редактор Стив Форбс в защита на плоския данък и опростената данъчна система. А плоският данък беше една от каузите, зад които застанах твърдо като бизнес журналист още в началото на 2004 г. Бързо разбрах, че “Форбс” възхвалява предприемаческия дух, свободните пазари и гледа скептично на държавната намеса в икономиката. Колкото повече четях, толкова повече осъзнавах, че това е списанието, от което България има огромна нужда, за да догони по-бързо развитите общества. «Форбс» не случайно е на първо място в света по доверие, точност на информацията и брой читатели сред бизнес списанията. Смятам, че българският бизнес бързо ще се убеди в ползите от списанието и то ще стане задължителен инструмент и за българския капиталист.

Доколко специализираният му характер от друга страна е риск за начинанието?

Специализираният му характер не е риск, а по-скоро една от причините за успеха му. Освен това списанието на практика покрива всичко – от политика през икономика и бизнес до спорт, изкуство и стил на живот. Но това става по специфичен начин, което го прави различно от всички останали издания и интересно не само за хората от бизнеса, но и за всички, които търсят знание, добри идеи и вдъхновение и обичат да мечтаят за успех. Точно тук се крие ноухауто, което в българската редакция вече получаваме и се надяваме да приложим успешно.

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...