Есален

… Там и сега се чува древният шум на океана, който ако се преведе на човешки език ще ни разкаже за тайните на създанието, за гибелта и възкресението на боговете. Възможно е и самият Есаленски институт да се е родил от океанската пяна и водораслите, които вълните изхвърлят на брега и затова  Калифорнийският Институт се беше превърнал в мечтания храм на всички езотеристи и окултисти по света.

ЕсаленМалко е да се споменава Есален само като най-красивото място в САЩ. След Маркс и Фройд Есален обещаваше да стане третият опит – не само да се обясни, но и да се преправи човечеството и света. Хвойно-йодистият Есален се опитваше да литне над всичко познато досега, главно над всички предразсъдъци. Той обещаваше нова метафизическа революция.

Когато за пръв път срещнах стопанина на Института Майкъл Мърфи в неговия викториански замък  в Мил-Валей край Сан Франциско, помислих си, че това е не човек, а герой в плът и кръв от Американската мечта, човек въплътил в себе си всичките възможности, допустими за нашия род. Красив, богат, предприемчив и не много високомерен. Бягаше добре и пишеше книги. Майкъл се смееше заразително и изглеждаше като достоен кандидат за естетически опустелия президентски пост на САЩ след Джон Кенеди. Поиска ми се да стана близък нему човек в институтския екип. И даже започнах да пия местното калифорнийски вино.

Случи се така, че един ден, заедно с моя позната руско-американска писателка, се отправихме към този човек и неговия Институт на уик-енд.
И двамата много лошо си представяхме къде отиваме.
Тръгнахме след обяд, минахме Санта Барбара, после се впуснахме по виещия се край океана път… Стигнахме в полунощ. Едва го намерихме. Там някакъв дългокос дежурен ни даде ключовете. Нашата дървена къща се оказа на една скала над океанските вълни. Паднахме в леглата като застреляни.

На утрото се отправихме към столовата.
На волейболното игрище играеха голи хора. При някои от тях подскачаха гърдите, при други – по-долу стоящи органи.
Тревата също косеше един съвсем гол човек.
Реших, че халюцинирам. Та това е Америка, където от географията още знаем, че няма голи туземци. Или може би през нощта са ни убили и ние отиваме да закусваме в другия свят?
Чудесата почнаха да се размножават. Минахме край павилион с открити вани. Във ваните от различен вид и големина, в горещата минерална вода, седяха или се изтягаха разнополови американци и гледаха океана. В океана плуваха китове. На брега лежаха морски лъвове, прилични на сардели.
Един истински Марк Твен, навярно писател, ми махна с ръка:
– Не пропускайте днес масажите!
Друг свойски ме запита:
– Нали ще посетите и моя семинар?
После една рижа красавица с немски акцент ме поведе наистина на масаж. Каза ми, че като девица е била „Терористката от Мюнхен”…

ЕсаленСлед това приключение идвах в Есален още десетина пъти.
Не е трудно да се досетите, че то стана едно от моите любими места. По своята енергетика Есален не може да се сравни с нищо друго.
Но мястото е известно по света с нещо друго. Преди години този огромен къс цветуща земя, разделен на две от тясна планинска река с водопад, е бил ковачницата на философията „Ню Ейдж”.
Дядото на днешния владетел на този рай го беше купил за центове. Из тази девствена дивотия по онова време се мяркали войнстващи скитници, монаси и колония хомосексуалисти. Тази пъстра публика не се подчинявала никому. Полицията предпочитала да си няма работа с нея.

Но младият Майкъл Мърфи бил решителен човек. Той мобилизирал своите приятели, включително и певицата Джоан. Техният въоръжен десант акостирал на територията рамо до рамо с десетина  зли кучета. Войната продължила пет дни. Първи се предали монасите. След тях – хомосексуалистите. Последни напуснали сражението бандитите, изхапани от кучетата.
Над завоюваната земя решили да не вдигат държавния флаг. Територията била обявена за свободна от вестници, телевизия и радио, костюми и връзки земя. Базирайки се върху  учението на руския философ Дмитрий Мережковски била обявена реабилитация на плътта. Голи и облечени получили равни права. Било решено информацията да се извлича от нови източници: от парапсихологията, марихуаната, руската водка, шумът на Тихия океан и танци под ритъма на  там-тами. Из разни кътчета на парка поставили статуи на Буда. Посадили тикви и патладжани. В столовата се поднасяла вегетарианска храна. Но решили, че тя все пак ако се яде постоянно става вредна. Новата култура се базирала на възможностите на човешкото тяло и разума. Младите специалисти считали, че тези възможности са безгранични. Те виждали в хората богове, а в боговете – хора.

ЕсаленТака Майкъл създава Есален – най-неортодоксалния институт на Америка. По време на почивките между лекциите пиели бира и пушили трева. Майкъл обичал голф и руските философи. И сега той произнася с огромен труд имената на Бердяев и Соловьов. Някои започнали да подозират Есален в комунистическо възпитание. Но Източният бряг решил, че Есален е нещо несериозно. Есален признал като легитимни всички съществуващи богове и продължил да съществува.  Днешният стопанин Майкъл се оженил за красавица. Наричали я Далси.
Колективните напъни да се измисли нещо ново неизбежно и откровено ги хвърлило в обятията на ясновидци и маниаци, гении и глупаци. Щом споменеш само някой нов бог – няма спасение от припозналите го са свой човек чалнати. Много от тях се записват и като апостоли.
Но Америка даже в Есален не престава да е Америка. Как да се направи корпорация от медитацията и търговията? Необходимо е Есален да  дава приход. И решили той да стане „Тайнствено място”. Само за избрани! Отворените врати се обявяват за затворени. Стартират три учебни, научни, програми: философска, хуманитарна, развлекателна.  На философските семинари търсят смисъла на живота. При хуманитарната част преобладава битката срещу стреса.  На тези семинари идват изоставени жени и случайно оживелите от някоя катастрофа. Жертвите на катастрофите и на семинара се побратимяват помежду си. Те задълго замират в обятията един на друг, като статуи. Това е особено често практикувано упражнение.

Основното верую в Есален е – в нищо не си отказвай! Обслужващият персонал се състои от красиви млади създания. Те посещават лековитите минерални вани по всяко време на денонощието. Сами или не съвсем. Америка, подочула за големите успехи на институтското образование в Есален, се запътва към Западния Бряг.. Долетяват милионерите от Чикаго и Филаделфия. По земя се придвижват към учението и  звездите на Холивуд. Нощем, особено, горещите минерални извори и вани стават екзотичен приют за свободна и активна любов. Масажистките се превръщат в одалиски.

Аз лично идвах в Есален в различни качества.  Изнасях доклади на важни самити за сплотяване на американската цивилизация с руската култура. Водех семинари за философията на руската любов сред бледолики медицински сестри от Аляска и бавно-развиващи се индивиди от Средния Запад. Участвах  в забавите. Слушах среднощните африкански песни и будистки химни, укрепвах дружбата с най-различни интелектуалки, а дори  и с недостатъчно образованите, но много надарени, масажистки и сервитьорки. Идвах и като писател, комуто е необходимо приятно уединение за писане.

Но историята се въртеше в порочен кръг. Никакви открития не се появяваха. Милите и възпитани хора продължаваха да имитират духовни търсения. Такива ги има навсякъде. Прицелваха се, за по-сигурно, към далечното бъдеще. Футуролози-безделници правеха своите прогнози, но никога не коментираха какво се е изпълнило от тях.

Майкъл продължаваше да бяга за здраве и веднъж избяга далече от семейството си. При съпрузите под евкалиптите се формираха свободни отношения. Пушенето, естествено, беше забранено.  При Големия Брат се появи дъхът на Голямата Сестра. Вече не се правят опити за телепатия с японците. Много неща изпортиха и появилите се немци-нудисти… Една нощ  Далси се появи в моята стая в доста оскъдна нощница. Но аз я попитах „какво става” и тя каза „нищо не става” и си излезе. Изобщо, оказва се, възможностите на тялото не са безгранични.
После се появи кризата.  Недостигаха парите. Цените на масажите пораснаха . Медитациите в тях се изпариха.. Тази година вероятно ще дойда на последния си Есален. На „Семинар за руско-американските проекти в метафизиката”. Скромно ще изпием по чаша калифорнийско вино. Ще идем в ресторанта до Биг Сур да похапнем. Вярно – ще чуем още веднъж заразителния и оптимистичен смях на Майкъл. Без каквото и да е основание…


„Институт Есален” и „Бъдещето на тялото”

Американският писател Майкъл Мърфи е сред основателите на   Институтът „Есален”, още и ключова фигура в „Движението за Човешки Потенциал”. Атор е на много книги, както фантастика, така и научна  литература, свързани с темите за необикновените човешки възможности и потенциал. Записал медицина в Станфордсия университет, но впоследствие изучава религии и започва да се занимава с медитация. Практикува я в продължение на  две години в Ашрама на Шри Ауробиндо в Пондичери, Индия, където се развиват идеите му за връзката между човешката еволюция, човешкия потенциал и духовното развитие.
Заедно с Дик Прайс основават  „Институт Есален” в Биг Сур, щата Калифорния. В него се организира и „Американо-Руска  Програма за Обмен към Института Есален”, в която участва и писателят Виктор Ерофеев, от когото е отпечатаният откъс. Една от книгите на Майкъл Мърфи е „Бъдещето на тялото”, огромна историческа колекция, съпоставяща различни култури, документираща разнообразни случки и събития доказващи удивителната човешка природа, функционираща както за лекуване, така и за редица други области, като например: хипноза, телепатия, ясновидство, бойни изкуства, йогийски, техники и др, където може да се проявява изключителна свръх-човешка сила.

Виктор ЕРОФЕЕВ

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...