Българо-Американска Асоциация – Чикаго: Поглед към 2011-та…

2222 километра припряно беше минал Алекс с колата си от Сан Диего до Чикаго за да стигне навреме в залата на „Павилиън”, където го чакаше традиционното  му задължение на неплатен комендант в два салона. Което сам си е избрал… Салоните са пълни с хора и техните преживелици и надежди по имигрантския им път.

Беше денят, в който Българо-Американската Асоциация слагаше последните щрихи на Четиринадесетте по ред свои „Български дни в Чикаго”.
3 октомври. Откриваше се втората тазгодишна сесия  „Есен 2010-та”.

И Николай Перфанов рано сутринта бе вече монтирал перфектните си звукови уредби. Мария Илиева донесе новия си филм, отпечатал и запомнил за съвременници и поколения хрониката на една отлитаща си, шарена – с добро и лошо година.

Познати и непознати лица очертаваха един по-странен от предишните облик на аудиторията. Пристигна София Знаймер, Ед Чилян, Меглена Барашка, Красимира Калчева, Евгени и Пламка Евтимови,  Катина Генчев…

Четиринадесет пъти!? И все още не се е „отлюспил” някой от организацията, не са се  нароили  поне още три-четири хилави асоциацийки? 

Създадена на 5 януари 2002 г. на една  скромна сбирка в Българската Православна Църква „Свети Иван Рилски – Чудотворец”, Асоциацията прекрачва в своята 10-та годишнина.  В добро здраве и ведър дух, всички заедно и усмихнати. Което си е направо голяма работа и достижение, сред днешните купища хора, които агресивно се надлъгват и подхлъзват…

Какво ли разумно и добро може да се направи по време на криза?

Тази поредица семинари се утвърди като характерен щрих в живота на българската общност в Чикаго – гигантът сред всички градове по света, където българи са отишли да работят и живеят.

Лайтмотивът на деня беше – какво ли разумно и добро може да  се направи по време на криза?

По време на сесията /отляво на дясно/: проф. д-р Никола Чаракчиев, адвокат Цветелина Бойновска – президент на БАА, основателят на БАА Динко Динев, д-р Стоян Стоев – патрон на Есенната сесия на БАА, Генералният консул на Република България Валентин ДончевПрезидентът на БАА адвокат Цветелина Бойновска откри сесията и предостави  диригентските функции на Динко Динев – носителят на идеята и създател на Асоциацията. Дневният ред беше дълъг като маратон, но стартира темпераментно и с опасно висока скорост.

Патрон на събитието този път беше д-р Стоян Стоев, който се обърна към аудиторията с думите, че в тези трудни времена „… имаме задачата /БАА/ да облекчим хората с нашите съвети, които можем да дадем благодарение на подготовката ни и богатия жизнен опит. Този форум може да предпази от неверни решения сега идващите с по-малък жизнен път и познания за новата страна.  За съжаление – попадат и по време на криза.

Етапите по трасето на дългия семинарен маратон-програма бяха отбелязани с преминаване през тъмни пасажи от опустяващи къщи, сред съвременните възможности за плащане по различни начини и време данъчното бреме,  как да се не изгубим в дебрите на превода, ако не знаем добре английски, можем ли да притичаме без сериозни последствия през трънливите юридически  пътеки… Дългата дистанция минаваше и край самия Трон Господен, високо в небето, за да разберем „…Кой е създал Бог”…  Така, с толкова силно тайнство, ни привличаха лекторите  в специалния раздел – проф. д-р Никола Чаракчиев, един от водещите български генеалози в тази просперираща в наше време наука, д-р Боян Пешлов и евангелисткия пастор Марио Христов.  

С д-р Виолета Симов преминахме по трасето на здравното осигуряване и медицинската помощ.  Оптимистичен беше етапът през училищната нива, където българските деца този път получиха навреме своите учебници и „сезонът” стартира уверено.
Накрая се стигна и до подкрепителния пункт, наречен в случая „Преглед на българския вкус в Чикаго”. На практика това беше една малка олимпиада между българските ресторанти и кафета в Чикаго! Мениджмънт и съдийската бригада бе съставена от международния реферски екип Звезделина Гюдюлева – Ковачева и д-р Иван Ковачев. След допитване до дегустаторите, в каквато роля се появи целия състав на симпозиума, бяха раздадени на всички участници златни медали. Други не бяха предвидени. Все пак особено силно се представи новия за Чикаго трансфер – „Малинчо”, чиито селекционер Кремена Камбурова беше придала и художествен чар на своя павилион. На познатото си  високо ниво се представиха  „Тонис Ресторант” на Николай Шавулев, „Вкусен свят” на Данчо Ничев” /някой го наричат и „Футболен свят”/, класиката „Мама Миа Пицария”… Всички златни медалисти пристигнаха на финала като първи – в общата група.

Ангажименти за Новата година!

Питам проф д-р Никола Чаракчиев, секретар на БАА, може да се каже и „карбуратор” ли беше или „мотор”… дето движи нещата напред, какво им е новото на „Българските дни…” през 2010-та?

Гостите на „Български дни в Чикаго, Есен 2010”– По форма всички български дни си приличат – казва той. – Има постоянен екип, който организационно ги провежда. Има водещ сесията, модератори, отговорници по секторите, мениджър и патрон на сесията, управител на конферентните зали… Различно е съдържанието. Ако предишната изява имаше като генерална тема „новите лица в Чикаго”, то 14-та сесия бе специализирана към възможностите за просперитет на българите в Чикаго по време на криза и след преодоляването й.

– Като че беше актуално и привличащо за посетителите…

– Интересът  към сесията  бе огромен. Личи и от това как всеки, който излагаше своя позиция, си ангажира лекторско време и в следващата сесия – „Пролет 2011”, която ще се състои на 1 май 2011.

– С какво ще се запомни работата на току-що завършилата сесия?

– Според мен силно впечатление направи идеята на д-р Стоян Стоев за рационално решение при преодоляване на инвестиционната криза в САЩ. Той предложи на следващата сесия да се дискутира темата за Българска взаимно-спомагателна спестовна каса в Чикаго. Такива каси имат почти всички общности. Съвсем до нас виждаме надписа „Украинска взаимоспомагателна каса”…

Второ изключително предложение бе на видео-аудио мениджъра на БАА Николай Перфанов, които предложи следващата сесия да се предава директно по Интернет.

Перфанов е член на Българската Евангелска Божия Църква „Нов Живот”, която отдавна предава своите богослужения по Интернет, а вече и уроците в Българското училище при Църквата. Залата горещо акламира това предложение. Сред възгласите „Браво, Браво”, се чу и това: „Ето, че и моят внук ще ме гледа в България!”.

Щилиян Костов, който разгледа въпроси из областта на данъчната политика, прикова за дълго вниманието на аудиторията. Красимира Калчева – лицензиран преводач, чиято тема бе за правото човек да наеме съдебен преводач, през май ще говори за правото на преводач и при медицинските услуги.

На пролетната сесия се очаква с голям интерес и информацията и дебатите за безплатната клинична помощ в „Кук Каунти Хоспитал”. Проблемите преди и след пенсионирането също стават все повече и се очаква масирано присъствие при представянето и дискутирането на въпроса.

За втори път лектори бяха специалисти от кабинета на Генералния прокурор на щата Илинойс, които още веднъж потвърдиха, че човек, който е жертва на насилие и несправедливост, може без опасения да потърси помощ в прокуратурата – няма никакво значение какъв е неговият статус и прокуратурата не е информатор за такива сведения.

– Винаги има и паралелни изяви на изкуството културата…

– Силно беше този път участието на „Български художници зад граница”, ”Съюз на българските писатели и поети в САЩ и чужбина”, Нина Ангелова (дърворезба), училищата в Чикаго и други духовни и културни институции.

– Вкусен ли беше този път „Вкусът на Чикаго”?

– В прегледа  „Българският вкус в Чикаго” от седемнадесет потенциални участника се явиха шест, а именно: „Производител, Дистрибутор и Магазин Малинчо”, ресторант „Механата”, гостилница „Вкусен свят”, „Mama Mia’s Pizzeria”, ресторанта на Николай Шавулев и хранително-вкусовата верига „София”, състояща се от магазини, ресторанти и дистрибуция на семейство Радка и Колю Колеви.

Вярвайте в успеха си!

Някъде в края на миналата година, мисля че беше почти зима, на една проява на БАА в Чикаго, при нас се появи за пръв път новият генерален консул на Република България  г-н Валентин Дончев.  Току що бе слязъл от самолета… От тогава до днес той, както  и консул Лила Георгиева и експертен сътрудник Петър Чапанов постоянно са сред най-срещаните хора в обществения живот на Българското Чикаго. Давайки думата  на  Валентин Дончев, Динко Динев каза:

– Много пъти сме били заедно в нашата дейност. Може да се види и от филма на Мария Илиева. Благодарим на целия състав на генералното консулство в Чикаго за доброто сътрудничество, за голямата заинтересованост към нашите проблеми и абсолютния професионализъм.

В края на дългия ден и есенната сесия на „Български дни в Чикаго 2010” водещият каза и още:

– За да успее човек в новата страна, където е дошъл – трябва да има много конкретна цел и да върви по най-краткия път към нея. Грешките са почти неизбежни. Но те трябва да се изправят решително и да остават в съзнанието като поука. Особено важно е и човек да вярва в успеха на това, което прави!

Генералният консул на Република България Валентин Дончев и консул Лила Георгиева връчват Паметен медал „Иван Вазов” на Динко ДиневГенералният консул и Лила Георгиева връчиха  почетните медали „Иван Вазов”, с който Държавната агенция за българите в чужбина награждава познати обществени личности в Българското Чикаго за заслугите им по опазването на българския език, изкуство и култура и за достижения в тяхната професия  /по азбучен ред/:  Българското училище „Джон Атанасов” и директорката му Боянка Иванова, Д-р Виолета Симов, бизнесменът Динко Динев, художничката Кина Бъговска, вестникарят Осми разряд  Климент Охридчани, проф. д-р Никола Чаракчиев, директорката на „Еурочикаго” Петрана Стаматова и адвокат Цветелина Бойновска.

Спонсори на Сесията бяха  д-р Виолета Симов-Динев, Цветелина Бойновска, Park Ridge Taxi and Community Cab, Stoev’s Consulting, БЕБЦ „Нов Живот”, симпатизанти на БАА.

„Български дни в Чикаго – Есен 2010” бяха подпомогнати и от  Ивелин Костов, Катина Генчев, „Стоев Консултинг”,  Българска  Евангелистка Божия Църква „Нов Живот”, „Съюзът на българските писатели в САЩ и по света”, „Художници зад граница”,  и други дарители и симпатизанти. Медийната подкрепа беше осъществена от EuroChicago, в-к „България” и в-к „България Сега”, както и от екип на „България 21 век”. Патрон на фестивала – д-р Стоян Стоев. Мениджмънт – Цветелина Бойновска.

Климент ВЕЛИЧКОВ
Снимки: Мария ИЛИЕВА

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...