Библейска катастрофа?

В 22 часа на 20 април 2010 г. в Мексиканския залив на нефтената платформа Deepwater Horizon на британската British Petroleum, разположена на 80 км от крайбрежието на САЩ срещу щата Луизиана, започна чудовищна, с библейски пропорции катастрофа…

В резултат на неправилно сондиране, от дъното на залива избухна подводен нефтен гейзер. Постепенно се оказа, че става дума за подводен вулкан от нефт. След това всички данни бяха засекретени. Въпреки това стана ясно, че вулканът не е само от нефт, но и от асфалт или по-точно от така наречения батолит.

След това се появи тезата, че изригващите от земните недра нефт, асфалт, газове идват под огромно налягане от подземна кухина с размери на Еверест. Ако катастрофата продължи и морското дъно пропадне, ще загинат стотици милиони души не само в Америка от предизвиканата цунами. Това може да се случи и без цунами – от нанесените унищожения върху околната среда и започналите урагани в района. Още по-лошо е, че за всичко това в ВР са знаели. Знаел е и президентът на САЩ Обама. Според някои източници САЩ са в смъртни конвулсии. На масата е хвърлено асо пика, т.е. смъртта.

Появиха се съвети от специалисти човечеството да започне да се групира около Екватора, тъй като катастрофата ще доведе до промени в климата на планетата и в магнитните полета.

Дали това не е 2012 г.? Не знаем. Но със сигурност нещата са много лоши. Те може да са само част от истината и от онова, което ще последва в САЩ до 1-2 месеца.

Компанията ВР, добиваща почти целия нефт за САЩ, е като наркоман, зависим от хероина. Нефтът е безкраен източник на огромни печалби за наркодилъра. Президентът Обама, секретарят на енергетиката на САЩ Стивън Чу и секретарят на отбраната Робърт Гейтс са били информирани от ВР, че ще сондират на безпрецедентните 11,5 км в района Macondo до брега на Луизиана. През септември 2009 г. сондата Deep Horizon е пробила дупка на дълбочина 11,600 метра под морското равнище в каньона Кийтли, блок 102, в Мексиканския залив, югоизточно от Хюстън.

По време на сондирането Deep Horizon е пробила масивен нефтен депозит, но приоритетите на ВР са били променени когато в Macondo се оказало, че има 3-4 милиарда барела нефт в подземна кухина с обема на най-високия връх на планетата Еверест.

Но изригването на нефта беше резултат на друго сондиране на Deep Horizon, което причини нейната експлозия на 20 април.

Според някои източници администрацията на Обама се е надявала, че откритият нефтен залеж от тези 3-4 милиарда барела ще покрие нуждите на САЩ, ако заедно с Израел започнат война срещу Иран и ако Иран затвори Ормузкия пролив и световния танкерен нефтен трафик.

Въпреки предупрежденията, Обама е дал зелена светлина за сондирането в изключително опасния и рисков район Macondo. Даже в момента ВР сондира на още по-голяма дълбочина – 13 000 метра северно от брега на Аляска, в района Liberty Field.

Става ясно, че английските и американски нефтодобивници дълги години са наблюдавали как съветските нефтодобивници правеха супердълбоки сонди, с което отдавна опровергаха така наречената биотична теория за произхода на нефта, т.е. че той се е появил от останките на умрели динозаври и растителност, които някак си са преминали от органично в минерално състояние през хилядите години под налягането в техните масови гробища. Но колко милиони динозаври са умрели точно в района Macondo на дъното на Мексиканския залив и колко огромна е била тази праисторическа гора и как са се събрали всичките точно на едно място и са потънали поне 6000 метра под морското дъно? Не се опитвайте да отговаряте. В биотичната теория за произхода на нефта вече никой не вярва.

И именно това е причината за сегашната катастрофа, че нефтът е с абиотичен, т.е. с неорганичен характер, че не идва от измрели динозаври и гори, а произхожда дълбоко от земната кора от неорганичен материал, който също е част от генезиса на нашата планета.

Най-вероятно експлозията на Deep Horizon е била причинена от известната със своята мрачна слава американска компания Halliburton на вицепрезидента Дик Чейни. Работниците неправилно са каптирали отвора, процес известен като циментиране.

А когато се споменава фирмата Halliburtonq всички застават нащрек. С основание. Оказа се, че само осем дни преди взривяването на нефтената платформа Deep Horizon, Halliburton съобщи, че купува Boots&Coots за 240 милиона долара.

Кои са тези Boots& Coots? Това е най-голямата в света компания, занимаваща се именно с почистването на замърсявания с нефт и газ и с причинените от тях пожари и взривове. Какво “невероятно” съвпадение.

Но и това не е всичко. Банката Goldman&Sachs, която всъщност остана единствената американска банка, няколко седмици преди катастрофата в Залива е продала 44 процента от своя дял в ВР. А главният изпълнителен директор на ВР Тони Хауард е продал своите дялове за 1,4 милиона лири един месец преди експлозията. Каква прозорливост!

И така, ВР е дълбала в океана хипердълбоко сондиране и е могла да се натъкне на батолит. Какво означава тази дума? Идва от гръцките “батос” – дълбочина и “литос” – камък, т.е. това е голям масив от застинала магма, дълбоко в земната кора. По-рано батолитите са считани за бездънни, отиващи дълбоко в земната кора на неопределено разстояние. Но с появата на геофизическите методи за изследване беше установено, че мощността на батолита възлиза на 3-15 км. По този начин батолитът има формата на гигантска леща. В неговия състав освен нефт има всичко друго – подземни газове и даже разтопена магма. И всичко това, под огромно налягане.

И така, в резултат на аварията на нефтената платформа, която стои също така напълно “случайно” на стиковката на две тектонични плочи, почти по същия начин като земетресението в Хаити, се е образувала пукнатина, през която под невероятно налягане излиза съдържание от много по-голяма дълбочина на Земята, отколкото можем да си представим. С други думи ВР, със собствените си сонди е пробила истински вулкан в морското дъно.

Заедно с нефта от дъното изригват токсични газове и органични вещества съдържащи се в най-дълбоките недра на Земята. Равнището на тяхното съдържание надвишава допустимите норми десетки хиляди пъти.

Според някои изчисления, всеки ден в залива изригват 120 000 барела нефт. Според експерти, от недрата ще изригнат милиарди барели нефт, докато в огромната кухина, 8 километра под морското дъно не настъпи баланс и водата не нахлуе вътре, за да замени изригналия нефт. Температурата на тази дълбочина е около 400 градуса и ще превърне водата в пара, чието налягане ще повдигне дъното на океана. Според изчисленията това ще създаде цунами висока 30 метра и повече, която ще изтласка отровения океан дълбоко в сушата. Не става дума само за Мексиканския залив. Нефтът вече излезе в Атлантическия океан и се разнася от Гълфстрийм, течението, което е поне четири пъти по-силно от течението на Мексиканския залив и което може да разнесе нефта през следващите 18 месеца по целия свят.

ВР използва срещу разлива химическия препарат Corexit 9500 и Corexit 952А, които са толкова отровни, че бяха забранени в Европа. Но Европа ще ги получи от Гълфстрийма. Corexit се произвежда от корпорацията NALCO, която някога беше част от Exxon Mobil. Химиците предупредиха, че ако ВР не спре да използва Corexit , морето ще умре.

Междувременно се появи идеята дупката в дъното на океана да бъде запушена с ядрен взрив. Позовават се, че по времето на СССР руснаците са използвали подземни ядрени взривове срещу изтървани газови сондажи в Сибир. Дали е вярно не се знае, но едва ли някой може да си представи какво ще стане, ако бъде взривен подземен нефтен и асфалтов вулкан с ядрен взрив. Даже се страхуваме да си представим. Да припомним, че става дума за стиковката на двете тектонични плочи, което може да повлече потъването на цели континенти. Какви могат да са сценариите?

Сценарий 1: Краят не се вижда

Ясно е, че е невъзможно спирането на този нефтен вулкан, който от Мексиканския залив ще потече по източното крайбрежие на САЩ, нагоре по Гълфстрийм и в северния Атлантически океан. От морското дъно ще изригват и отрови, в които нито един животински вид – сухоземен или морски, няма да оцелее. Огромни райони ще се превърнат в гробища. Какви са шансовете на хората да оцелеят – никакви. Дъждовете и ураганите ще разнесат отровите на стотици километри навътре в сушата, след това с водите те ще попиват в почвата. И така, безкраен кръговрат. Безпрецедентна екологична и хуманитарна катастрофа.

Сценарий 2: Цунами

Този е още по-лош. Налягането в дупката, от която батулитът изригва е около 100 000 кг на квадратен сантиметър. Такова нещо не можете да си представите. Нефтът не може да бъде затапен или взривен. Той ще продължи да изригва от други пукнатини, дупки и разломи. На първо място ще освободи метанов газ, който променя плътността на водата. В този случай корабите от всички размери ще изчезват безследно във водата.

Ако напукването на дъното продължи, то ще бъде отслабено до такава степен, че газовете и нефтът във вътрешната кухина ще експлодират с такава сила, която никакви думи не могат да опишат. Ще се появи колосална цунами, който ще залее сушата и за един час ще помете всичко по своя път.

Сценарий 3: Бури, урагани, киселинни дъждове

Неизбежните урагани и бури ще се прибавят към унищоженията. Те набират сила над топлите води. Мексиканският залив е топъл. А с дебел слой от нефт върху него, още по-топъл. Това е така да се каже “ураган на анаболици”. Ураганите генерират феномена наречен “щормово повдигане”. Това означава, че силата на вятъра надига и движи огромни водни маси с височина над 5 метра, които нахлуват в сушата със скорост над 150 км/ч на десетки мили в континента. Освен това на върха на това “щурмово повдигане”, което може да достигне и 15 метра, има отново вълни, които също са високи. Нефтът ще покрие почти всичко. И без ураганите даже малките бури в района на Залива ще донесат не само дъждове, но и отровни газове. Когато водата в залива се нагрее Corexit 9500 ще мине в молекулярно състояние, т.е. ще се промени от течност в газ, който се поглъща от облаците и се връща на земята като отровни дъждове, които унищожават посевите, водата, животните и хората. В този сценарий отново милиони хора са в огромен риск. Сезонът на ураганите продължава до ноември.

Сценарий 3а: Нефтена вода – никаква питейна вода

Всички заводи за обезсоляване на водата, които зареждат с питейна вода стотици градове в САЩ, ще бъдат затворени. Те разчитат на филтри на наноравнище, но нефтът ще ги затапи веднага. Същото се отнася и за атомните електроцентрали, които се охлаждат с морска вода. И те ще бъдат затворени. Затварянето на АЕЦ-овете ще доведе до дефицит от електроенергия. Ще започнат сривове на електромрежата и въобще на енергийната мрежа на цели държави.

Сценарий 4: Убийствено земетресение. Новият Мадридски разлом

В този сценарий подводният вулкан оказва колосално налягане върху съседните скали и тектонични плочи, заради което следва земетресение, което засяга и така наречения “разлом Нов Мадрид”. Той от своя страна пропада и спира подводния вулкан. Това е добрата новина. Лошата е, че милиони хора ще загинат и може да изчезне голяма част от територията на САЩ. Откъде идва историята.

На 16 декември 1811 г. земята под градчето Нов Мадрид се размърда и се получи най-голямото земетресение в историята на САЩ – от 8,7 по Рихтер. Сега това може да се повтори и с по-унищожителна сила по разлома Нов Мадрид.

Каква е връзката на този разлом с Мексиканския залив? Според последни данни, епицентърът на евентуалното земетресение е под Залива.

Сценарий 5: Масово евакуиране

При всеки от горните сценарии масовата евакуация ще бъде задължителен елемент. Ще става дума за десетки милиони хора. Хиляди започнаха да напускат щатите около Залива. Сезонът на ураганите ще влоши ситуацията. Онези, които изчакват, вероятно ще изпуснат последния влак или последната кола.

Решението: Революция

Катастрофата може да роди решения, които отговарят на тези досега немислими сценарии.

Вече има експерти, които са убедени, че онези, които бързо напуснат САЩ, ще имат късмет. Съветват да не се пътува в Канада, а в Южна Америка или Африка, колкото се може по-близо до Екватора. Северна Америка ще попада все повече под ставащите събития. Трябва да се очаква срив на икономиката и пълна обезценка на долара. Паника в обществото, преминаваща в масови грабежи, насилие и безредици. Обявяване на военно положение, въвеждане на войски и затваряне на границите. Населението се разпределя в лагери за поддържане на реда. Те вече са подготвени. Държавата САЩ престава да съществува.

Това са хипотези, които никой не опровергава, защото не може.

Какво ще стане, ако нефтът и асфалтът продължават да изригват и ако се отвори втори кратер в Залива.

Кой може да се справи с предизвиканата от катастрофата цунами.

Онова, което е истина е, че човекът стана несъвместим с планетата Земя. Алчността му я унищожава.

Какво можем да ви посъветваме? Всеки може самостоятелно да мисли. Сами трябва да решавате, какво е най-добро за вас. Вашата воля е все още свободна. Страхът и депресията са братя. Куражът е лекарството.

Друг изход просто няма. Все още…

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...