Простите правила за по-добро здраве

Здравейте! Това значи: „Бъдете здрави!”

Освен познатото приветствие, то значи и „Оздравявайте, ако нещо ви боли! Заздравявайте организма си! Не се разболявайте!”

„Здравейте!” – това е и пожелание и напомняне. Грижете се за своето здраве. Такава е и грижата на тази здравна страничка. На нея сега, и по-нататък, ще може да прочетете неща, които да ви ориентират в съвременната гъста гора от всякакви болести по тялото и душата.

Но това не са лекарски диагнози и професионално лечение. Не е лекарски кабинет. Отидете, допитайте се и до вашия лекар в неговия кабинет! Длъжни сме да ви го кажем и го правим!


Пчелите лекуват артрит, ревматизъм и други болки

Когато бъдат ужилени от пчела, повечето хора тичат към болницата. Пациентите на клиника в Пекин, обаче, доброволно се редят на опашки, за да бъдат убодени. Ужилването като терапия датира от преди 3000 години и представлява поставяне на пчели върху определени точки от човешкото тяло. Лечението наподобява акупунктура, но вместо игли се използват жилата на насекомите и техните токсини, които докторите твърдят, че са лечебни. Лекарите в Пчелната клиника “Канг Тай”, намираща се в североизточен Пекин, твърдят, че терапията лекува болести като ревматизъм и артрит, както и други телесни болки. “Пчелната терапия има ефект върху пациенти с костни заболявания и изкълчвания. Лечението се базира на пчелните токсини, които стимулират кръвната циркулация, намаляват възпаленията и болките”, заяви Ван Дзин, доктор в Пекинската клиника. Използваните в леченията насекоми са хибрид от италиански пчели и пчели от Персийския залив, чиито 0.3 милиметрови жила съдържат 0.3 милиграма токсини. /Ройтерс /


Само една от 4 човешки гърбини е здрава!

/здраве.bg/

Един от основните физиологични проблеми на човек в днешно време е хиподинамиката – недостатъчното движение. Нашите делници и празници изглеждат обикновено така: от стола пред бюрото – в колата, от нея – в асансьора, а после във фотьойла пред телевизора. А в почивните дни най-удобно се наместваме на дивана. И си плащаме за всичко това.

Цената, колкото и малко хора да го разбират, е непосилно висока. Нали, в края на краищата, гръбнакът е предназначен да “обслужва” движения. И ако той дълго време остава без достатъчно натоварване, рано или късно отслабва.

Съвсем не случайно днес 75% от хората се оплакват от болки в гърба. А те са предизвикани основно от това, че малко се движим и много седим.

Освен това, в много случаи позата на седене често не е удобна и естествена – често сме принудени да седим в неудобни пози – едни мускули са напрегнати, а други – неестествено отпуснати и в бездействие.

В медицината това явление се нарича „патологично двигателен стереотип” или неправилна осанка. Напрягането на мускулите води до изкривяване на гръбнака, то влияе неблагоприятно и на артериите и вените, в резултат на което се появяват болки. Основна предпоставка за здрав гръб е достатъчната подвижност и подходящото положение на тялото. За съжаление, много хора с времето свикват да стоят или седят в неправилна поза – болките като че намаляват, но на практика съвсем не е така.

Това може да се поправи, ако постоянно се обръща внимание на някои неща. Ето няколко правила, които е добре да ръководят всеки във всекидневието му:

· Ако почувствате мускулни спазми, поставете пакет с лед върху раменната или тилната част на главата или разтрийте с кубче лед болните места.

· За разтоварване на мускулите на ръцете е подходяща студената вода. Напълнете съд и поставете ръцете в него поне за минута.

· Ежедневно по няколко пъти на ден правете следното упражнение: плътно притискайки брадичката към гърдите, обръщайте глава наляво и надясно, а после извършвайте кръгови движения с главата в различни посоки.

При домакинската работа също можете да си спестите някои “грешни” движения:

· Когато готвите, винаги се опитвайте да стоите изправени и избягвайте навеждането.

· Старайте се да прикляквате, а не да се навеждате, когато зареждате пералнята или миялната машина.

· При гладене дъската трябва да се намира най-малко на 10-15 см от лакътя.

· Когато използвате прахосмукачка или бършете прах, се старайте да използвате уреди с по-дълги дръжки – по този начин ще намалите натоварването на гърба.  


Грижете се за сърцето си – и то ще е грижовно към вас!   Грижете се за сърцето си

Според статистиката на всеки две минути някой се “хваща за сърцето”. За съжаление не всички от тези хора успяват дори да стигнат до болницата. Инфарктът поразява внезапно. Да се игнорира болката в гърдите, на практика означава да не подозирате, че може би имате съриозен сърдечен проблем, който трябва незабавно да бъде консултиран със специалист и лекуван.

Има верни съвети и заблуди по онова, което е полезно или вредно за сърцето. Ето някои примери:

„Хората, които нe употребяват алкохол, правят голяма услуга на сърцето си”.

Това не е съвсем вярно. Изследвания показват, че умерената употреба на червено вино оказва благотворно влияние на сърцето. Малките дози алкохол помагат на хората да се отпуснат и премахват напрежението. Тези, които умеят да пият вино, показват тенденцията да живеят по-дълго, отколкото абсолютните трезвеници. “Откровеното” пиянство обаче допринася много за разрушаването на сърцето и кръвоносните съдове.

Само мъжете страдат от сърдечни пристъпи.

Това не е вярно. Женските хормони (естрогените) действително защитават сърцето на жените, но само до настъпването на менопаузата. От този момент опасностите за инфаркт при мъжете и жените практически са еднакви.

Пушенето съществено увеличава риска от болести на сърцето.

Вярно е. Химическите вещества на цигарения дим заставят съдовете да се свиват, което може да доведе до тяхното хронично увреждане. Отказването на цигарите намалява риска от сърдечен пристъп.

Трябва да се изключат мазнините от ежедневната ни храна.

Не е вярно. Някои мазнини дори подобряват здравето на сърцето. Ежеседмичната порция морска риба, съдържаща ненаситени мастни киселини омега-3, намалява риска от инфаркт. Омега -3 понижават нивото на лошия холестерол в кръвта.

Съвсем противоположен ефект имат наситените мазнини (краве масло и другите животински мазнини) – те запушват жизнено важните артерии.

За наследствеността при сърдечните болести

Семейната история на сърдечните болести е само един от седемте рискови фактори. По-важни и определящи са пушенето, високото кръвно налягане, високият холестерол, недостатъчното движение (хиподинамиката), наднорменото тегло и диабетът.

Твърде дебелите хора постепенно убиват сърцето си.

Вярно е. Лекарите причисляват индекса на масата на тялото към рисковите показатели за сърдечните заболявания. Ако той е над 30, рискът е значително по-голям.

Пълнотата увеличава натоварването на сърцето и е предпоставка за високо кръвно налягане. Но ако редовно се занимавате с физкултура и се храните здравословно, високият индекс на телесното тегло не е толкова опасен, тъй като работата на мускулите помага на сърцето.

Аз съм само на 42 и още е рано да се притеснявам за сърцето си.

Това не е вярно, защото инфарктите през последните години силно се “подмладиха”. Все повече са случаите на сърдечен пристъп при хора дори под 35 г. Рисков фактор не е толкова възрастта колкото високият холестерол в кръвта.


Пролетна умора или възраждане на организма – изборът е наш! Пролетна умора

През пролетта човек често се чувства без сили и в повечето случаи може да бъде сравнен с изцеден лимон. Липсата на слънце, еднотипното хранене, стресът, предизвикан от студа, прекараните настинки оказват негативно влияние и на физиологията и на психиката ни.

В преходния период не си струва да се увличаме по строги диети – най-добре е те да бъдат отложени поне до късната пролет.

Ако искаме да помогнем на организма си най-безболезнено да се пригоди към новия сезон, можем да се възползваме от следните съвети:

1. Да укрепим имунитета си

Той е основната опора на организма срещу негативните външни влияния. Освен чисто медицинския подход, може да се избере и някой начин, известен от народната медицина. Предлагаме ви следната рецепта: смесват се 150 мл пресен сок от алое, 250 г мед, 350 мл вино. (за децата – вместо вино сок от 3 – 4 лимона). Сместа се приема по 1 с. л. 3 пъти дневно половин час преди ядене.

Хипократ е прославял овеса като целебно средство при изтощаване и отпадналост в организма и е съветвал да се пие овесена отвара вместо чай. Например: 1 суп. л. смлян овес се залива с 1 чаша вряла вода, накисва се в продължение на 12 часа, прецежда се и се пие.

Грижата за имунитета трябва да бъде целогодишна – така не само ще намалите риска от грип и настинки през зимата, но и ще посрещнете пролетта, радвайки се на добро здраве.

2. Подкрепа за сърцето

С настъпването на пролетта то също се нуждае от повече грижи. Отново в духа на народната медицина: настържете на ситно 250 г орехи, стафиди, 1 лимон и добавете 250 г мед. Приемайте всеки ден по 1 с. л. от сместа 3 пъти преди ядене.

Ако кръвното ви рязко спада и се чувствате замаяни, смелете 3 лимона, залейте сместа с кипната, но охладена вода, оставете да отлежи 1-2 дни в хладилника. После добавете 250 г мед и добре разбъркайте. Приемайте по 1 с. л. 3 пъти дневно половин час преди хранене.

3. Меню за мозъка

Пролетната авитаминоза не само ни прави вели и апатични, но и влияе негативно на умствената дейност.

Започнете закуската си с твърдо сварено яйце. В него се съдържа холин, който повишава нивото на “добрия” холестерол и подобрява паметта.

Вместо кафе по-добре изпивайте чаша сок от цвекло и моркови в съотношение 1:4.

Изтощеният организъм особено се нуждае от правилно хранене. Магнезият, съдържащ се в какаото, фасула, ядките, макароните, рибата, млечните продукти и зелената салата, влияе благотворно на нервната система, подобрява кръвообращението и предпазва от депресия.

Витамин С (киви, шипкова отвара, цитрусови плодове, зеленчуци) защитава организма от инфекции. Витамините от групата В (месо, птици, риба) осигуряват производството на серотонин – хормона на щастието.

По възможност употребявайте продуктите (плодове и зеленчуци) в суров вид. През пролетта употребявайте повече мед и зехтин.

4. “Тайната” формула на бодростта

Съчетанието на мазнини със захар помагат на организма да се справи с бързата умора и сънливостта. Прецеденото мляко или няколко пасти с маслен крем помагат за възстановяване на душевното равновесие. Привържениците на диетите не трябва да се притесняват: през пролетта тези продукти няма да добавят нито един сантиметър към талията им.

Фурмите, които съдържат много микроелементи и витамини А и В, също помагат за възстановяване на силите и повишаване на работоспособността. Те съдържат и допамин – вещество, активизиращо мисловните процеси.

Яжте и поне шепа ядки дневно. Те съдържат лецитин – вещество, което ще спомага за ефективната дейност на паметта. Диетолозите пък твърдят, че селенът, на който ядките са богати, подобрява настроението.

5. Преминаване към лятното време

Във връзка с преминаването към лятното часово време в организма се нарушават редица и психологични и физиологични функции. Това често води до мигрени, депресии, инфаркти, хипертонични кризи, затлъстяване и изостряне на хроничните заболявания.

Диетата, билките и лекарствените препарати помагат в борбата с десинхронозата. Ментата и дяволската уста помагат за освобождаването на организма от натрупалото се напрежение и осигуряват здрав сън. Жълтият кантарион е природен антидепресант, който е най-добре да се приема вечер.

Мазната морска риба, киселото зеле и пресните салати нормализират вътрешните биологичните ритми. Специалистите препоръчват при прехода от зимно към лятно часово време да се намали употребата на продукти и напитки, съдържащи кофеин.

6. Пролетта – време за освежаване и подмладяване

Както цялата природа се събужда за живот през пролетните месеци, така е и с човешкият организъм. Затова с малко активна помощ всеки може да се почувства по-свеж. Ето и една народна рецепта: вземете по 100 г лайка, безсмъртниче, жълт кантарион и брезови пъпки, смелете ги и ги залейте с половин литър вряла вода. Оставете ги 20 минути, след което прецедете течността. В 1 чаша от получената течност разтворете 1 ч .л. мед и приемайте сместа вечер преди лягане или 20 минути преди закуска.

Бялото зеле съдържа голямо количество витамини В, витамин С, цинк и манган. Затова то се определя като природен стимулатор на растежа на клетките, като притежава възстановяващи свойства.

7. Доброто настроение е залог за здраве

Много хора именно през пролетта се залавят със спазването на някаква диета. Особено през този сезон това не се препоръчва. Човешкият организъм е снабден с особена серотонинова система, с която той трябва да съгласува храненето си. Серотонинът известен като “хормон на щастието” регулира не само съня и апетита, но и емоциите ни. Продуктите, богати на серотонин, са житните и бобовите растения, бананите, спанакът, доматите, патладжаните, червеният пипер.

Не си заслужава да се отказвате напълно от въглехидратите – това ще доведе до дисбаланс, а като следствие – до депресия, намаляване на работоспособността и лошо настроение.

Храненето трябва да е редовно (5-6 път дневно) на малки порции. Много важно е да се изпиват достатъчно течност – за повечето хора около 2 литра дневно. 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...