Културно средище „Буба Мара Книжара”

Така се случи, на няколко пъти имах кратки срещи и разговори с хора, които посещават, или работят в едно малко, симпатично място – кафе или клуб, наречено Lady Bug Book Café. Намира се на  2903 W Irving Park Rd. Chicago IL 60618. Там може да изпиеш едно прекрасно, наше, балканско, „църно” кафе или да прочетеш някоя книга. На сърбо-хърватски и английски. На български са само някои речници и енциклопедии.

Те, книгите, бяха и първата тема, която ни свърза с единствената личност, която засега познавам от сръбския екип в малкото културно средище. Ставаше дума  да си сътрудничим. На първо време да им осигурим речници, малко книги и антологии на български език. Беше направо идилично и похвално това, което се правеше там. Идваха деца, които групово рисуваха шарени папагали и победоносни футболисти, възрастни професори, с които си поговорихме за Кале Мегдан и прочутия квартал „Дединье” в Белград, тук като че си пишеше стиховете и един вглъбен в гения си млад поет…

По едно време се усетих, че съм се замечтал да има в Чикаго и едно българско такова място, което заедно кебапчетата и фолка ще направи родния ни букет по-цветист и привлекателен. И като че прочела мислите ми „газдата” ме покани – да идвам и аз с приятелите в артистично-названото кафене – „Буба Мара Книжара”. Буба Мара значи „калинка” на български. Червена калинка с черни точки по гърба, която освен, че си лети – обича и книгите. Обещах. И, естествено за мене, не го изпълних.

Но има в Чикаго една Калина, която освен, че пише по вестниците, е и по-сериозна в намеренията и обещанията си. Скоро научих, че Юлия Данчева и Калина Тодорова, заедно с група сродни души, също открили чикагската Буба Мара и се договорили всяка последна неделя, по обедно време, да се срещат там, да представят новите си литературни творби, картини, музика и всякакви интелектуални умения, каквито притежават.

Те понаписаха доста неща за своите „културни недели”. Ето, че след почти неприлично изоставане, и от „Старт” ви информираме за тая хубава работа.

В последната неделя преди Нова година там се бяха събрали двадесетина познати с творчеството си наши сънародници от Чикаго. За щастие групата си няма нито „легитимна регистрация по българските и американски закони”, нито Борд на директорите, нито устав, нито получава и нито дава пари на разни органи, или на който и да е друг, та всичко е мирно и тихо и няма опасност да почнат да се съдят. Юлия Данчева водеше срещата . Поговориха за какво добро, какво лошо досега, после Георги Витанов прочете новия си хумористичен разказ, Калина Тодорова – малко стихове с дъх на Нова година, а Елена сграби китарата и заедно със своята приятелка създадоха такава атмосфера, че ни прихванаха невероятно оптимистични мисли и очаквания…

В това уютно място досега са представяни няколко български книги. Свои стихове са поднесли на приятелите си Елена Димитрова, Илия Консулов. Четени са стихове на рано напусналите ни Николай Колев – Поета и алпинистът Людмил Янков – посветил ги на Христо Проданов – първият българин качил се на Еверест…

Но в това литературно кафене идват и разказват за своите успехи и терзания и хора с много други способности и дейности. Идват лекари, художници, музиканти, вестникари… Тук може да срещнете и Маргарита Иванова, популярна в Чикаго като  „Астро-Гита”. Калина Томова наскоро публикува във в. „България сега” интервю с нея  по въпроси от астрология и психология, здравословно хранене и лечение с арт-терапия. Това интервю подсказва, че в „Буба Мара” може да се организират и други срещи с българи, посветили се на интересна професия, или притежаващи много опит и познания.

Маргарита Иванова – „Астро-Гита”– Гита е известна  на мнозина в Чикаго – казва Калина. –  Попадайки в нейния свят на познания, човек остава запленен от дълбочината му. Защото ГИТА е една универсална комбинация между много неща – все зареждащи и подхранващи човешката душа, лекуващи болката, стреса, даващи надежда, стимул, енергия. ГИТА е една необятна вселена на професионализъм, добронамереност, такт, деликатност.

В някои отговори за интервюто Маргарита Иванова казва:

* Зодия Близнаци съм, за мен умствената работа е необходимост, както движението и спорта за Овена. Играта на думи в хороскопите ми харесваше и привличаше, а и  често намирах отговор на много от въпросите, които ме вълнуват. Така, незабелязано, се увлякох и започнах сама да тълкувам планетните транзити. Най-голям успех постигнах, когато си поставих за цел да променя своя и живота на децата си, като отпътувам за Щатите. Насочих вниманието си към деветата къща – на далечните пътувания, за да разбера кога мога да реализирам моята мечта. За изненада на всички, успях да я осъществя и през февруари 1994 г. пристигнах в Чикаго. Астрологията ми помогна да доведа тук двете си деца,  роднини и много приятели. В САЩ бях приета в ДеПол  Университета, където започнах да уча психология. Връщането ми на студентската скамейка беше следствие на увеличения брой на моите клиенти. Чувствах, че съм им длъжна. Знаех, че заслужават повече. През 2002 година, когато започна издаването на вестник “България”, бях поканена да пиша седмичните хороскопи. В продължение на 4 години имах щастието да мотивирам читателите си и да им дам частица от моя огън, оптимизъм, любов. По-късно, на 3 юли 2008, стартира нова рубрика, съвместно с вестник ”България Сега”, под заглавието” Изповед”, посветена на българските жени в САЩ, на техните болки и несрети.

* Фактът, че моите клиенти са ме избрали за личен астролог, ме задължава много. Аз искам от сърце да помогна, а не да навредя. Искам на всяка улица да има слънце, всички хора да са щастливи, всеки да вярва в доброто и в утрешния слънчев ден. Когато мой клиент напуска офиса или дома ми усмихнат, аз съм истински щастлива. Каква по-голяма мотивация или награда от това да знаеш, че си помогнал на някой в беда? При мен всеки идва с проблеми, в повечето случаи хората са притеснени или объркани. Астрологията, с нейните багри, божествени тела, звезди и планети по вълшебен начин обяснява явленията, които се случват около нас. Когато човек знае как да борави с тях, той може наистина да направи чудеса.

* През март 2005 година беше създаден сайта „АстроГита”. Дъщеря ми е моя будител, тя ме мотивира, тя ме наставлява, тя ме стимулира, тя ми помогна. Тя ме поощри да се върна и на студентската скамейка.  На страницата на сайта „АстроГита” ще намерите всички видове услуги. Изготвям рожден хороскоп, професионален, любовен, бизнес хороскоп, хороскоп за релокация или разрешаване на юридически, легални и задгранични въпроси, хороскоп за здраве, а така също правя съпоставка между двама души –  за лична или служебна връзка. Определям периоди за сключване на брак или за започване на бизнес. Правя тълкуване на сънища. Провеждам семинари по Арт-терапия, а също предлагам индивидуални такива при вземане на кардинални решения.

Климент ВЕЛИЧКОВ

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...