Слав и Яна – да преминеш половината земя с велосипед!

Вячеслав Стоянов и Яна Меламед  вече пътуват със своите, струва ми се – свръхестествени велосипеди от Аляска – краят на света, до аржентинската Огнена земя – другият край на света! Нямате си представа колко млади хора четат сега с „учестен пулс”  за тяхното юначно дело и правят планове и те някога  също да сторят подобно нещо! Има още повече хора на години, които  горчиво съжаляват, че на младини не са били така решителни и смели като  новите герои на нашите страници и на световните медии.

Вячеслав Стоянов и Яна Меламед

На практика Слав и Яна тръгнаха  към ново световно достояние. Към едно изпитание за върховете на  човешката физическа сила, издръжливост, воля, дух и характер…  Да преминеш със силата на собственотото сърце и мускули половината земя – от полюс до полюс,   60 000 километра  /около 40 000 мили/!  Това, поне за мен, е велико нещо!

Те ще гостуват на всичките 26 страни на континента Америка, ще се срещнат и общуват с различни хора по раса и култура, религия, възпитание,  коренно различно историческсо минало, образование, бедност и богатство, деца и възрастни, ескимоси, индианци, американци с европейски или азиятски корени, афроамериканци, мексиканци,  нобелови  лауреати и племена край Амазонка,  близки до каменната ера…Колоездачна обиколка - Вячеслав Стоянов и Яна Меламед

В тази удивително благодатна среда нашите мисионери ще се опитат да изпълнят благородната си мисия. А тя е, както ми обясни Яна –  чрез един позитивен метод да насърчат хората да действат заедно за едно по-чисто бъдеще.  И че висшата цел стояща зад тяхната експедиция, е да се направи опит за обединяване между различни националности и култури, с надеждата да са толерантни помежду си и да се грижат едни за други, а всички заедно – за общият ни дом – планетата Земя. Яна ме впечатли и с мисълта, че няма значение от къде си, а колко е широк твоят погледа към света! Че в крайна сметка великите дела се постигат от обикновени хора… Тези майстори на велосипеда и силни по снага и дух хора, по цялото свое двугодишно суперпътешествие ще направят и десетки презентации на днешния най-модерен възлед за спасяването на нашия дом на човечеството – Природата, от вече твърде опасно развиващите се у хората  алчност и безумие. 

А сега, трябва да си призная – просто паднах от коня като прочетох в техния пътепис какво? Че първата им работа в Аляскса била да си купят спрей за мечки. Т.е. – против мечки. Защото, нямате си представа, с какво възхищение гризли и  братовчедките им белоснежни мечки, контактуват с велосипедистите  сред бялото безмълвие!

… Жалко, че не можах да се свържа с Омир и да го ангажирам да напише за тях втора Одисея … Омир изглежда беше в Ню Йорк да отразява 70-годишния юбилей на ООН и не отговори.  И затова помолих Яна да ви разказва лично, когато успее, за прекрасното дело, с което тя и Слав са се наели.  Ние пък в Чикаго ще се приготвим за нашата среща с тях, за презентацията, с която ще ни удостоят, нека им и помогнем с всичко с което можем! Да бъдем с тях по трудния им коло-супер-маратон като приятели, а и  винаги след него…

Климент Величков

„България Сега”, Чикаго


В Аляска всичко е по-друго…

Нощ, слънцето грее непоклатимо, а ние сме ледени висулки…

… В самолета нахълтахме  без  никакво вълнение или притеснение, относно предстоящото пътешествие. Аз лично си представях, че в момента, в който цъфна на летището ще се притесня и някакво епично вълнение ще заседне в мен. Усещам само тъга, защото мама и баба много се разстройват на летището, но това е част от изпитанието, предполагам.

Целият полет прекарвам спейки, това е силен защитен механизъм, който тялото ми е развило по време на дългите полети от Мюнхен до Сан Франциско и обратно, които предприемам всяко лято, от както съм на 12.

Слав ме сръчква и изважда от комата, докато прелитаме над канадския полярен кръг, от гледката ми замръзва мозъкът и пак заспивам. На летището в Анкоридж има всякакви препарирани животни. Проклетите мечки гризли са огромни, дори препарирани заслужават поклон пред мощта им. Полярните също са огромни със здрави челюсти, но тях няма да ги срещаме по пътя, така че не ни притесняват особено. Последният експонат, който ни впечатли с размерите си е на лос. Копелето е огромно, само главата му е по-голяма от мен самата, копитата му са по-внушителни и големи дори от зимните обувки на Саймъна със закачени котки на тях.

След 25 часа, най-накрая кацаме в Дедхорс. Това е най-малкото летище, което съм виждала. На мястото за получаване на багаж, просто се отваря една вратичка и един якичък чичко се показва и подава багажа. Когато ни подава колелата най-накрая усещам вълнение и щастие относно предстоящото. Чичото го прочита в очите ми и веднага ме порязва “Нали знаете, че пътят е наводнен и затворен.”

Вече сме тук и това няма значение, все нещо ще се измисли. Слав ме чака на летището, докато аз проверя как стоят нещата в единствения хотел, който е от другата страна на улицата. Все пак ни трябва място, където да си починем и да сглобим колелата. Още с влизането си разбирам, че тук е задължително нахлузването на калцуни на всякъде, където спят и се хранят хора, тъй като е ужасно калчище. На рецепцията ме застрелват с космическата си цена. Нощувката за двама  ще е по-скъпа от бюджета ни за престоя в Аляска.

Връщам се на летището при Слав и решаваме още там да сглобим колелата и багажа и да отпрашваме. Да обаче, греда. Летището ще бъде заключено всеки момент, а хората тук са толкова мили, че не биха ни оставили безпризорни. Дойде една едра жена с огромния си пикап и ни натовари заедно с багажа. Поразпита този, онзи и ни откара при въздушните таксита с цел да ни откарат от другата страна на наводнението. Това се оказва не мислимо скъп вариант. Поне ни позволяват да преспим в хамбара със самолетите.

Вячеслав Стоянов и Яна Меламед

По-късно се запознахме с един пилот, който много добре разбра ситуацията. Предлага ни да се пробваме и преджапаме наводнената част през нощта, защото тогава няма кой да ни  спре. След това ни настани в по-уютно място, барака с дървен под. Вече бе станало 23:30, а слънцето продължава да стои непоклатимо, шантава работа. В бараката се захващаме на работа и най-накрая зглобяваме колелата и багажа. Макар, че слънцето грее, нощта е смръзваща и се намръзваме, докато си легнем.

Да си на края на света и да срещнеш такава човешка доброта може да те просълзи.

Събуждаме се в бараката на полярният кръг, а усещането не е много по-различно от това да пренощуваш в нечии обор някъде на село. Малко бавно се ориентираме, но намираме вода и газ. Решаваме, че трябва все пак да се пробваме да преджапаме наводнената част, тук в Дедхорс нямаме работа и пари, за да стоим. Натоварваме се на колелата и най-накрая потегляме с целият ни багаж. Моето колело “Villiger 4olix” обаче има свое мнение по въпроса колко трябва да е натоварено. Държи се, като необуздан кон по чакъла, предницата бяга на ляво, докато задницата се спасява на дясно. Все пак моята воля е по-силна и успявам да потегля. Стигаме до началото на магистралата и веднага ни спират и забраняват да минаваме. Някакъв пич от работниците твърди, че водата е по-висока от нас, но всъщност не ни дават да преминем, за да не се пречкаме, докато работят. По възстановяването се работи денонощно и се очаква поне седмица ремонтнът да продължи. Греда, аз много се вкисвам, защото това означава, че ще изядем голяма част от запасите си, докато чакаме, а да ги възстановим ще ни струва прескъпо. Започвам да съжалявам, че не слязохме в Анкоридж. Но бързо трябва да забравя тези си мисли, защото вече сме тук, а също така трябва взаимно да поддържаме доброто настроение на приключението.

Решаваме да отидем към частта на “градчето”, която още не сме разгледали. Там виждаме, че има доста хотелчета и решаваме да си пробваме късмета. Ще помолим за подслон и храна, а в замяна ще работим каквото можем. Хайде пак греда, това не са хотели или мотели, а общежитията на работниците от нефтените компании, чиято политика ни забранява да останем там. Един симпатяга на име Джей ни влиза в положението и ни предлага да пробваме в местния магазин, бирария и железария със същото предложение, тъй като е собственост на едно семейство.

Вячеслав Стоянов и Яна Меламед

Намираме магазина и табелката пред него “Welcome to Deadhorse, the end of the Dalton highway”, на която има рисунка на гаден пукнал кон. Като едни достойни туристи се снимаме отпред с колелата и влизаме в магазина. Едва прекрачили прага, същият симпатяга Джей ни настига с пикапа си и ни казва, че се е развънял тук и там и ни е намерил място, където да чакаме ремонта да приключи. Нямаме думи, такъв мил жест и доброта не бяхме очаквали.

Настаняват ни в една стая с две легла, над всяко има персонален телевизор и отопление, което сами регулираме. За капак на цялата си доброта ни казват, че не искат нищо от нас, само да спазваме правилата. Точно, когато мислим, че по-хубаво няма как да стане ни казват, че винаги има повече храна, от колкото могат да изядат и сме добре дошли на трапезата.

Да си на края на света и да срещнеш такава човешка доброта може да те просълзи.

След като уверявам роднините за доброто си състояние се отправям към вечерята. Не мога да повярвам какво изобилие от храна. Сервират ни пържоли, големи, колкото главата ми плюс, каквото си изберем от шведската маса. С усмивка си споделяме, че трябва да внимаваме да не надебелеем, докато чакаме, защото колелата няма да издържат екстра теглото.

Срещу скромните 60 долара си купуваме спрей за мечки.

На закуска се присъединяваме към Майк, който ни споделя, че всяка година прекарва дълга отпуска в Средна Америка. Казва, че отдавна там не е толкова опасно, колкото твърдят медиите, освен Хундорас, където препоръчва изключително много да внимаваме.

След закуска излизаме да се разходим с колелата. Срещу скромните 60 долара си купуваме спрей за мечки. В магазина са адски любезни и мили, както всички останали тук. Снимат ни пред табелата с умрелият кон, за да ни увековечат на стената със снимки на всички дошли с колела до тук. След като се присъединяваме към другите манячета на стената отиваме да търсим информация за ремонта. В хотела разбираме, че довечера ще има среща на всички фирми работещи по пътя, за да обявят кога ще са готови. Една мила леличка ни казва, че ще ни упъти с кой трябва да говорим, за да разберем кога ще ни пуснат и нас, защото 500 камиона заредени с петрол чакат да отпътуват. Със сигурност трябва да сме първи, защото кой знае тях колко трябва да ги чакаме.

Връщаме се в нашето убежище и скуката започва да ни завладява. Трябват ни занимания за през деня, иначе ще изкукаме. Все пак не сме на 12 или 70 и телевизорът не ни забавлява. Сещам се за испанския самоучител на Ликсанчето и си го свалям. Все пак без испански ни е спукана работата в момента, в който минем мексиканската граница.

След поредната обилна вечеря заспиваме измъчвани от 11-часовата разлика.

  

Май, 2015, Аляска

 

Яна Меламед

Снимки: Вячеслав Стоянов

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...