Кабала: Докосване до мъдростта, откриваща новия живот

От години в диалога с най-големите, мъдри и подготвени кабалисти се включват все повече хора, които тепърва навлизат в науката Кабала. Поместваме един от честите въпроси и отговора, който дава Бней Барух в сайта www.Kabbalah.info, както и коментара на Емилия Иванов – нашият редактор на раздела „Кабала” в  bulgaria21.com

Въпрос: Какво можем да кажем на човек, който се съмнява, има ли смисъл да посети встъпителна лекция по Кабала? Какво би могъл да получи такъв човек от срещата си с Кабала? Какви промени може да извърши в човек дори и една среща с тази мъдрост?

Отговор: Напълно възможно е, благодарение на такава среща човек да си направи най-големия подарък, да открие за себе си жизнен път. Ние правим равносметка на живота си от самото му начало, от раждането, но ако разбирахме процеса, бихме пресмятали живота си спрямо неговия край: колко време ни остава до него.Човек, който се докосне до Кабала прибавя в своя живот Светлина – единствената положителна сила, съществуваща реално. Започва да вижда всичко, случващо се като задължително причинно-следствено развитие, всичките си проблеми да вижда правилно, като направляващи го към целта. Кабала дава в ръцете му сила и разум да управлява съдбата си – Висшата светлина и го обучава как да ги управлява (в допустими рамки и условия). Всичко това започва с една първа среща.

Коментар на редактора на раздела „Кабала”  в  www.bulgaria21.com:
…Поглеждайки узрялата житна нива, усещаш хармонията в танца на разлюлюното кехлибарено-жълто море над чернозема. Очите се наслаждават на безкрайната пелена, над която изскачат и някои по-високи стъркове. Тук-там се виждат и плевели, но те не си пречат. Някак си, по неуловим начин, изчезват в общото. Класовете, без да имат разум като нас,  се издигат и приемат от Светлината, знаят, че само така ще бъдат зрели и по-зрели и ще нахранят Земята.
Земята е тази благодат, на която се раждат милиарди хора и те, като житния стрък, могат да получат Светлина за своя растеж и да живеят в хармония. Но понякога онова,  което не мисли е по разумно от мислещите същества. Мислещите живеят затворени един от друг в своя егоизъм, издигайки се към разграждане.
Ето това ще науча. Как да се устремявам към Светлината, вън и независимо от условията, в които живея, защото Светлината я има! И независимо от мойте схващания, дали ще я приема или не, дали ще се приближа и отдалеча от нея, аз няма да изменя нейното огряване към мен, тя винаги ще съществува и ще Огрява този свят, който е много разумно създаден. Когато се питам „Защо съм нещастна?” Светлината ми подсказва: “Защото не знаеш да получаваш”
Ето това ще науча от Кабала.

Емилия ИВАНОВА, Лондон

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...