Halloween – какво се крие зад маската!

Здравейте,
В навечерието на Хелоуин решихме да Ви запознаем с този празник, който през послeдните години все повече набира популярност и у нас!

Happy Halloween

Въпреки, че това не е български празник, дори у нас когато се спомене “Хелоуин” хората правят асоциация с костюми, лакомства, тикви и много забавление за малки и големи. Все пак преди зад сегашния облик на този празник седи история, която малко хора знаят.

 

Връщаме лентата назад и се отправяме към  келтския празник Самайн (Samhain), който в същност е представлявал тяхната Нова година.
Келтите  живеели със заблудата, че в нощта на 31 октомври починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. Така, с цел да се предпазят, те гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно, а също така оставяли храна пред вратите на домовете си, като задължително излизали от тях пременени, за да не ги открият духовете на мъртвите.

На по-късен етап, когато християнството се утвърдило в Англия и в останалата част на Европа, 1 ноември започнал да се почита като денят на Вси Светии (All Saints’ Day) – т.е. ден, посветен на всички християнски светии.

В днешно време Хелоуин се празнува навсякъде по света (разбира се в по-голямата част това не е официално), като самите чествания се съчетават според местите традиции и обичаи. така например, на празника в САЩ децата се обличат в страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде спретнат номер за наказание.

В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos – Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите. В летящите колибри и пеперудите латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели.

Много будисти в Япония също празнуват, като те приготвят дарове от специална храна за духовете на своите предшественици и ги поставят на олтари в храмовете или в домовете си. Когато слънцето залезе, семействата палят хартиени фенери и ги закачат пред къщите си – така починалите лесно ще намерят пътя до дома.  Празненствата завършват с пускането на разноцветни фенери със запалени в тях свещи в реките или в морето. Върволицата, която образуват води мъртвите обратно в царството на мъртвите, където те ще останат до следващата година.

В Китай традиционен празник е Фестивалът на духовете и той се празнува от китайците в много държави. В китайския лунен календар Фестивалът на духовете се пада през 14-тата нощ от седмия лунен месец.

В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата Задушница.

Масово Хелоуин се използва хората да се пременят в любим герой или образ, но ето и няколко любопитни факти за празника:

1.    Тиквеният фенер, който е основната украса на празника, се казва Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри дявола.

2.    Според легендата, ако на Хелоуин видиш паяк, то това всъщност е духът на любимия/ любимата, който те пази.

3.    В САЩ Хелоуин е вторият най-печеливш от икономическа гледна точка празник след Коледа. Само миналата година американците са изхарчили близо 6 милиарда долара.

4.    Във Великобритания се смята, че белите котки носят лош късмет, не черните, както се вярва в САЩ.

5.    Храна, вода и кърпа – това трябва да оставим на масата в нощта на Хелоуин. За да могат душите на близките ни да измият ръцете си и да седнат на трапезата.

SIMpatik

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...