Българка в Австралия споделя тайните за добър живот

Интервю с Елена Александрова Лонг, Семеен терапевт Life Coach, Certified NLP Practitioner

bulgarian doctor in australia

Кога напуснахте България и лесна ли беше адаптацията ви в новата обстановка?

Напуснах родината през 2005, и започнах нов живот със сина ми в Мелбърн. Имах късмета да започна държавна работа сравнително бързо. Беше окуражително да чувам от новите ми колеги, че съм смела и решителна майка. А още по-хубавото е, че австралийците дават шанс на тези, които демонстрират старание и добри умения. Предполагам, че и в Канада това отношение е често. Чуствам ли се чужденка 10 години по-късно? Да все още, понякога. Но по-скоро се чуствам уникална – сякаш нося българското знаме и имам задачата да представям страната в най-добрата ни светлина.

Кога установихте бизнеса си и как дойде идеята за създаването му?

Като life coach работя от четири години. Идеята за това е назрявала повече от 20 години – аз съм “педагог” по професия, учител по английски. Това, което винаги е било най-важно за мен, е да помагам на учениците и клиентите да “растат”, да развиват уменията си. И това, което прилагам в сегашната си професия, е умението да насочвам клиентите в посоката на развитие и промяна, от която имат нужда, която им пасва най-добре. Едно от нещата, които ме очароват в life coaching и NLP (нервно- лингвистично програмиране), е да виждам с очите си как клиентите се променят – изчезва страх, умора, мъка трупана с години наред… Представяте ли си как се чуствам в края на сесия, когато клиентът иска да ме прегърне, защото толкова много му е олекнало, защото сега има цел и яснота как да постигне още повече в живота си?

Кои са принципите, движещи вашият бизнес в правилната посока?

Повечето ми нови клиенти идват по препоръка. Затова основните принципи са свързани с това да давам всичко от себеси: Грижи се за клиента и вярвай в него повече, отколкото той се грижи и вярва в себе си. Давай на клиента повече, отколкото очаква. Защо? Защото когато моят клиент си отиде у дома спокоен и щастлив, това се отразява положително на семейството. Когато семейтсвото е по-задружно и щастливо, децата израстват по-уверени и постигат високи рзултати – в учението, живота. Нали се сещате – ефекта на концентричните кръгове. Невероятно е да знаеш, че си помогнал на толкова много семейства. А още по-невероятното е, че NLP е изпробвана система, която работи от десетилетия, и я имам като най-добър съдружник.

Какви лични качества според вас се изискват за оцеляването, развитието и успеха на един бизнес?

Постоянство – в поддържането на уменията, повишаване на знанията и квалификацията, както и смелост и умения, включително social media, да излезеш на глобален пазар, когато бизнеса го позволява.

Кои са основните качества, които цените в хората?

Амбицията да си по-добър, отколкото си бил вчера; лоялност – към себе си и принципите си, към семейството; поставяне на високи стандарти – към себе си. И вяра – в силите, уменията, потенциала си.

Какви са вашите хобита, увлечения извън професионалното развитие?

Разходките сред природата ме очароват – най-вече заради разнообразието на птици и растения, където живея ; “градинарство за начинаещи” – магията да видиш как едно зрънце пораства в слънчоглед, по-висок от теб, или хей така ти дава домати.

Какво мечтаете да ви се случи в бъдеще в бизнес и личен план?

С прекрасния ми съпруг, който е и хипнотерапевт, ще разширяваме работата си с тийнейджъри и техните родители, защото те са гръбнака на нашето общество, независимо на кой континент сме. А всички искаме здрав и силен гръбнак.

Какво бихте пожелали на младите хора, изхождайки от опита който сте натрупали?

Поставяйте си високи цели, и следвайте формулите за постигане на успех, споделени от напредничавите умове на 20 и 21 век – Dr John Demartini, Tony Robbins, Jack Canfield… И прилагайте трите най-важни стъпки от цикъла на “обучението”: чети/ обучавай се, прилагай, учи другите/ предай нататък. Желая ви успех!

bulgarianflame.com

 

You may also like...