Галерия “СЕЗОНИ” представя АНГЕЛ НИНОВ

ПЛЕНЕН ОТ КРАСОТАТА НА ПРИРОДАТА
05 март – 18 март

откриване 05 (вторник) март от 18.00ч.

Галерия „СЕЗОНИ” има удоволствието да Ви представи емоционалната изложба на един класически живописец – Ангел Нинов. Като импресионист запленен от красотата на природата, той рисува винаги от натура. Картините му показват пролетни пейзажи, панорамни или интимни. Старият Лозенец, улиците и парковете на София или пейзажи, които вече не съществуват в съвременния град.

Ангел Нинов е роден през 1927 г. в Криводол, Врачанско. Завършил е класа на Илия Петров през 1957 г. и е ученик на Атанас Михов и Иван Тричков. Член е на Съюза на българските художници, утвърден с много самостоятелни и общи изложби в България и чужбина. Негови творби са притежание на НХГ, СХГ, Папския музей в Рим, американския посланик Джеймс Уорлик и на частни колекции в Англия, Австрия, Германия, Полша, Холандия, Франция, Унгария, Чехия.

АНГЕЛ НИНОВ - Панорама на София

Според художника “Картината е картина, когато е изживяна на самото място.” Винаги рисува от натура, като импресионист – „Рисувах на открито на фон от музика – носех си касетофон и слушах “Севилският бръснар” от Росини, “Риголето” от Верди, “Бохеми” от Пучини. На Орлов мост се бяха покатерили на едно дърво да гледат как рисувам.” Нинов изповядва принципа, че картината е картина, когато е направена на един дъх и когато носи емоционална наслада у зрителя. Художникът се познава по това, че притежава собствен стил, дълбочина на мисленето и оригиналност на идеите – всичко това откриваме в хармонията, в единството на цветове, композиция и идея в творбите му.

Присъединете се към нас в галерия „СЕЗОНИ” за да видите тази вълнуваща изложба – преклонение към природата и уникалният творческият израз. Можете да разгледате част от произведенията в прикачените файлове или на сайта www.galleryseasons.com  Очакваме Ви.

Изтегли плакат


АНГЕЛ НИНОВ - Пролет в Банкя

Изложбата представя повече от 50 творби, рисувани от натура в периода 1950- 2013 година. През целия си творчески път художникът  не изневерява на утвърдената с годините позиция: да „улавя” природата емоционално и  откровено, с характерната поетична чувствителност. Без изкуствен патос, без излишна показност художникът издига Нейно Величество Природата на художествена висота, каквато само тя заслужава. Неговите пейзажи от Стара София, от парковете и градините на големия град или (казано най-точно) от красотата на българската земя са доказателство, че импресивната романтика в съвременната живопис не е изчезнала. „Картината е картина, когато е направена на „един дъх” и на самото място”- изповяда художникът. Ценител на българското изобразително изкуство определи  живописта на Ангел Нинов като „Вазовско виждане на природата”. Може да се добави: художникът се придържа към  българската живописна традиция.
Ангел Нинов е роден през 1927 година в град Криводол, Врачанско. Като млад художник има възможността да дружи с едни от най-добрите български живописци- майстори на пейзажа, за които сам той казва, че са негови учители: Иван Тричков, Атанас Михов, Здравко Александров.

Член е на СБХ, утвърден с много самостоятелни и общи изложби в България и чужбина. В 2005 година бе организирана от СБХ негова самостоятелна  изложба. През 80-те години създава знаковите си платна „Витоша”, „Хиподрума”, „Овча купел”, „Красно село” и други. Творби на Ангел Нинов са притежания на НХГ, СГХГ, Папския музей в Рим, в частни галерии в България, Англия, Австрия, Германия, Полша, Франция, Холандия, Унгария, Чехия.

Eлена Димитрова


Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...