ИСТОРИЯ ЗА ПРИЯТЕЛИ

Има такава поговорка: „Ние откриваме колко ценна е водата, чак когато кладенецът е празен”.
Тъжна гледка са пресъхналите кладенци. Още по-тъжна гледка е жаден човек до кладенци, пълни с отпадъци.
Сещам се една случка. Преди време, по време на снимки на документален филм, двама японци – мъж и жена, решиха да изчистят реката в малкото балканско градче, където се бяха преселили. (Нека кажа, че за местните жители реката отдавна се беше превърнала в бунище и никакви екологически сантименти не можеха да ги трогнат).

колко ценна е водатаДонесоха японците големи найлонови чували, обуха гумени ботуши, сложиха гумени ръкавици и започнаха да чистят. Хората се чудеха: „какво им става на тия дръпнатите!” и не се сещаха да ги попитат дали имат нужда от помощ. А японците вадеха боклуците от реката и пееха. Мелодията беше японскa, текстът също, но думата „реката” произнасяха на български. После разбрах, че измислили песента специално за случая. Нарекли я бяха „Песен за водата в реката”. Впрочем това подивно семейство пееше за всичко около себе си. Ако завалеше дъжд, пееха за дъжда. Ако видеха птиче, пееха за птичето. Веднъж отишли на полето, видяли магарешки бодил и толкова им харесал, че и за него съчинили песен.

Та, изчистиха те онази част на реката, която минаваше през градчето и мисля, че ако тогава някой ги беше накарал да пийнат от нея, с удоволствие щяха да се съгласят. Защото това беше тяхната река, тяхната вода, попила информацията на позитивните им помисли и добро настроение.

По-късно разказвах тази история на приятели и не пропусках да разсъждавам на глас, какъв човек трябва да си, за да изчистиш една река, без някой да те е карал. Дали трябва да си научил преди това, че човешкото тяло се състои от 80 процента вода, и че да се грижиш за водата означава да се грижиш за себе си? Или трябва да си стигнал до простичката истина, че във водата се намира онази природна енергия и сила, която те държи на крака? Или просто трябва да си японец?

Няма ли годна вода, няма хляб. Няма сирене. Няма пасти и сладолед. Няма вино. Няма ли годна вода започват да страдат всички живи системи, докато животът спре. И това сме способни да предизвикаме само ние – двукракоходещите.

Защото сме насилници.

Вкарваме водата в тръби, въртим я през филтри, деформираме я и изменяме структурата й. Сетне тя се връща при нас, но вече обременена с паметта за човешката лошотия.

Кой би могъл да ни спре?

Кой би могъл да ни накара да повярваме, че сме в състояние да се подобрим?

Не знам в коя част на света се намира днес японското семейство, но понякога чувам тяхната „Песен за водата в реката” и нещата си идват на мястото.

П.П.  Някой искал шистов газ. Аз не искам. Не са ми нужни и ядрени отпадъци. И това няма нищо общо с руснаците, американците или българската политическа хамелеонщина. Има общо единствено с мен.

Владо Трифонов

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...