България с петима тенисисти на Откритото първенство на Австралия

България ще бъде представена от цели пет тинисисти на първия за 2012 година турнир от Големия шлем в Мелбърн, Австралия. Това са Григор Димитров при мъжете, Цвети Пиронкова, Елица Костова и Диа Евтимова при жените, и Вики Томова при девойките.

Отдавна страната ни не се е радвала на толкова много представители на турнир от най-високия ранг в тениса, какъвто е Открития шампионат на Австралия. Надеждите ни за добри тенис резултати в Мелбърн са свързани най-вече с Димитров и Пиронкова.

Григор Димитров попада директно в основната схема на турнира, след като завърши годината под номер 76 в света. Той ще участва за втори път в Австралия, като през миналата година премина успешно през квалификациите и достигна до втори кръг.

Цвети Пиронкова прикова прожекторите върху себе си за първи път именно в Австралия, където през 2006 година хвърли бомбата на турнира, елиминирайки още в първи кръг Винъс Уилямс.

Цвети е 46-та в годишната ранглиста и попада по право в основната схема на турнира в Австралия. Полуфиналистката от Уимбълдън 2010 Пиронкова достигна до втори кръг в Мелбърн през миналата година.

Елица Костова и Диа Евтимова ще направят своя дебют на престижната надпревара. Те ще започнат от квалификациите, и за да се класират за основната схема трябва да запишат по три победи. Нито една двете не е участвала досега в основна схема на турнир от Големия шлем.

Младата ни надежда Виктория Томова ще ни представя при девойките. Вики е номер 89 в ранглистата за девойки в момента и също ще направи своя дебют в Австралия. Томова е на девет места от попадане в основната схема на турнира.

Повечето тенис прогнози сочат Новак Джокович като фаворит при мъжете и Серина Уилямс като основна претендентка за титлата при дамите.

Георги Иванов

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...