ЩЕ НАДГРАЖДАМ

Ще бъда прагматичен, с визия за модерна България. Ще надграждам – рече Росен Плевнелиев. Но не уточни върху какво. Той е бил строителен предприемач и от работниците си следва да е научил, че се надгражда върху стабилна основа, така че като сложиш нещо отгоре, то да не се срути.

Кое в България има такава основа? Кое е онова нещо, което стои здраво на земята и колкото и да го клатиш, буташ и натоварваш, то не помръдва?  Моралът на нацията? Усета на народа за естетика? Чувството за справедливост? Борбеността и свободомислието? Задоволството от националната принадлежност? Със сигурност – не. Ако беше обратното страната ни щеше да е любимо място за живеене на мало и голямо, щяхме да се гордеем пред света със спретнатите си села и градове и най-вече с хората: чисти, възпитани и образовани.

Можем да кажем, че у нас единствено Държавна сигурност и престъпността имат здрави основи – запазено е всичко старо и е научено много ново (например как да се използват няколко господари едновременно). Тях ли има предвид Р.П., когато говори, че ще надгражда? Едва ли, след като заяви, че ще извади президентството от всички зависимости на миналото, включително от зависимостта на ДС.

Склонен съм да смятам, че новият президент е мислил едно, а по невнимание или от деликатност е изрекъл друго. Точната дума е „разграждам”.

Разграждане:
– на системата, която позволи на няколкостотин души да завладеят няколко милиона, да ги смачкат до аморфна маса, която е готова да гласува за всекиго срещу пълен тумбак и чифт нови гащи;
– на страха, че ако критикуваш властта ще бъдеш глобен, уволнен, наказан, набит или убит;
– на недоверието към партиите и схващането, че всички политици са един дол дренки (не че не са);
– на бастионите в Бояна, Драгалевци и Симеоново и банковите сметки на техните собственици;
– на мераците за производство на шистов газ в Добруджа, без значение дали мераклиите са американци, руснаци или патагонци.

Това очакват българите от президента си.

А също и признание за неговите слабости и зависимости, за да му повярват, че наистина изповядва принципите на прозрачността и модерната държавност.

Очакват да обясни благо и възпитано, както само той умее, каква е причината да го свързват с клана „Живков”, как е получил квота за износ на строители в Германия и каква е връзката му с банкерката Цветелина Бориславова и кръга “Капитал”. Достойно ще е. Така и магистралите, на които се е посветил, ще придобият смисъл, защото по тях ще пътуват европейски човеци, вдъхновени от морала на своя държавен глава, а не психопати със суициден комплекс.

Очакват да не губи време, както направи един предишен български президент, а отсега да призове Борисов да си каже:
а) за „Тео Интернационал”
б) за незаконното производство на фалшиви цигари
в) за всичките си прегрешения и съмнителни връзки от близкото минало
За да сме сигурни, че страната ни най-сетне е тръгнала по правилния път, с правилните хора воглаве.

Преди време посветих на Георги Първанов цял абзац в своя статия за президентската институция. Уведомявах го, че според българската Конституция той, Първанов, е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната в мирно и военно време, назначава началника на Генералния щаб на Българската армия, Главния секретар и директорите на националните служби на МВР, тъй че стига да поиска може да обяви война на организираната престъпност и да я смачка за един ден. Написах, че истинския президент би се обърнал към народа си по следния начин: ЗНАМ КОИ СА ИСТИНСКИТЕ БАНДИТИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ЩЕ НАПРАВЯ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ТЕ ДА ИДАТ ТАМ, КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО. ЩЕ ГО НАПРАВЯ ДОРИ АКО ТРЯБВА ДА ПОЖЕРТВАМ СЕБЕ СИ.

Написах още, че това са думите, които искаме  да чуем от него – аз и останалите българи, на които куфарите им стоят до вратата.

Тогава президентът Първанов дума не обели по въпроса. Разбирам го – бандитите, които имах предвид, спонсорираха партията му.

Днес отнасям същите думи към президента Плевнелиев. И го подканям да ми даде телефона и електронната си поща, на която да мога да го откривам денонощно – аз и онези с куфарите до вратата. За да го подсетим, че проектозаконът за изземане на незаконно придобито имущество (който не получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ) трябва да бъде вкаран повторно в парламента. И още: при встъпването си в длъжност на 22 януари 2012 да призове нацията да отдаде почит към жертвите на комунизма с едноминутно мълчание. Защото който няма памет за миналото, е обречен да го преживее отново.

Чак тогава да започне да надгражда. А ние с куфарите ще помагаме.

Владо Трифонов

Текстът е публикуван в svobodata.com и личния блог на автора morningseeker.wordpress.com

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...