Творци от Чикаго – с участие на първия в България Фестивал на Музикалния филм “Николай Гяуров”

В Българския фестивал на музикалния филм във Велинград, посветен на родения в този град Бас № 1 на планетата Николай Гяуров, който е организиран в първата половина на юли 2011-та година, участвуват над 40 произведения на киноизкуството. Сред тях има филми и на познати творци от Чикаго.
Популярната в чикагските финансови среди Мария Папас не само дойде на Трети март за вдигането националния ни флаг в центъраа на Чикаго, но и сама поведе хорото! Става дума за Мария Илиева  /Mutzuna/, която се представя с уникалната своя композиция от видеорепортажи, разказващи за музикалния живот на българите в Чикаго. В “Чикаго среща България” зрителите ще видят нещо изключително: панорама на събития, които не са наснимани в рамките на една командировка, а се вписват в едно творчесто предизвикателство с  динамичните щрихи и очарованието на своята непосредственост и жизнена правда. Мария Илиева, която живее и работи от доста време в Чикаго, бе отличена с награда за свой филм и през 2010-та година. Сега тя участва още и с видеоклипа “Целувам ти ръка, Учителко!”, в който се разказва за педагожката  Елена Липкова  – преподавателка в американското училище “Едисон” и съосновател и учител в Първото лицензирано  от Министерството на образованието, младежта и науката  българско училище  на територията на Америка “Джон Атанасов” – Чикаго.
Младата Адриана Александрова, също от Чикаго, участва със своя музикален видеоклип “Паркинг”.

Организатори са Общината и Историческият музей Велинград, както и Международната фондация за българско наследство “Проф. Петър Детев”.  Фестивалът е част от “Български дни на наследството” и е форум за филм-концерти, филми – музикални портрети на творци и събития и клипове, представящи уникалното ни музикално наследство. Фестивалът поощрява и популяризира това творчество, предоставя конкурсна трибуна на създателите му и търси пазари за тяхната продукция.Отличените филми ще участват и в Български филмов фестивал, организиран от Българо-Американския Център за културно наследство и Арт института на Чикаго през есента на 2011 година.

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...