За интереса на американския бизнес към България

В средата на май, по време на един от най-богатите периоди на обществени събития и празници, през  Българското Чикаго “премина” и така наречената  “Обиколка на посланиците САЩ – България: Изграждане на мостове чрез бизнес“.
Главните участници в екипа, разбира се, са посланиците на двете страни – Елена Поптодорова във Вашингтон и Джеймс Уорлик- в София, както и придружаващите ги ръководители на Американската търговска камара в България, Българската агенция за инвестиции и Българската Минно-геоложка камара, също така и български и американски бизнесмени. 

В Чикаго знаехме, че след гостуването им в нашия град те ще продължат своя своеобразен бизнес-маратон, наречен още “Роуд шоу” или “Рейд на посланиците” в Хюстън, Финикс и Сан Франциско за да представят и умножат  възможностите за партньорство в областта на информационните технологии, енергетиката, химическата и хранително-вкусовата промишленост, аутсорсинг и пр. между деловите среди на България и САЩ. Целта е повече американски фирми да се запознаят с благоприятните възможности за бизнес в България, а българските общности в САЩ  –  с възможностите за развитие и за кариера в България. Повече американски инвестиции – повече възможности за това…
Знаехме също и това, че не точно в нашата чикагска конферентна зала на Българския Православен Храм “Света София” ще се решават главните задачи на тази мащабна идея, че това ще стане повече при срещите с компании като Savage Brothers, Chevron, Exxon Mobil, Bechtel и Hewlett-Packard…, но това не беше причина да не посетим “чикагския етап” от икономическото пътешествие на нашите гости.

В последните няколко години залата на “Света София” се превърна в доста оживен център на обществена и политическа дейност – тук гостуваха министри и политици, делегации и форуми от особено значение за общността ни, заедно с постоянното разнообразие на местни религиозни и обществени празници и чествания. Предните дни в Чикаго завършиха Международният Форум, посветен на бъдещето на българските училища в Америка, Четиринадесетите по ред “Български дни в Чикаго”, организирани Българо- американската асоциация, уникалният концерт “Фолклорна огърлица” на Българо-американския център за културно наследство, посветен на 24 май, а мнозина от нас пристигнахме на срещата с посланиците и бизнесмените тичешком – след откриването на уникалната изложба на български художници от Америка в центъра на Чикаго, организирана също от споменатия Център за българско културно наследство в Америка.
Пристигнахме по средата на малкия, но много симпатичен поздравителен концерт, с който българските деца от училищата в Чикаго, този път основно от училището към църквата  “Света София”, поздравиха присъстващите.

После посланик Елена Поптодорова отвори пред нас прозореца за питания и мнения, за възможността присъстващите да кажат своето и да чуят другите. Нейното умение да държи будно вниманието на аудиторията не й изневери и този път. Тя изтъкна, че тази обиколка цели да бъде представена България в периода след влизането й в ЕС и възможностите, които това членство предоставя за американския бизнес. Тя подчерта изключителната конкуренция на американския пазар и необходимостта от особени усилия и дейност за да се постигне успех в него. И генерирането на интерес у американските компании към България, привличането им като инвеститори, особено към енергийните проекти, е особено важно. В тази насока  решителна е ролята и амбициите на отделните фирми. Те са, които реализират на практика икономическите контакти. Държавната администрация само стимулира тези отношения. Промишлено-търговските камари и сдружения, където фирмите членуват, трябва да ги стимулират за повече активност. Посолствата, с този икономически тур из Америка, ще представят  добрите възможности, които България предлага.
Посланик Джеймс Уорлик подчерта от своя страна значението на връзките между хората от двете страни и благодари на сънародниците ни за всичко, което правят за отношенията между България и САЩ.

Три милиарда долара са инвестирали в България американски фирми през последните 15 години.  Ниските данъци, евтината и квалифицирана работна ръка и членството в ЕС в последно време, са основните притегателни сили за американския бизнес.  
Предпочитани сектори са енергетиката и високите технологии.

Смята се, че работата на съдебната власт и корупцията са големите пречки пред инвеститорите, но също и липсата на активност от страна на администрацията и съществуващите дълги процедури за получаване на разрешителни и на лицензи.

От 1995 г досега най-значими американски инвестиции в България са:
1. Компанията  “Ей И Ес” в “Марица Изток-1” за над 1 милиард евро.
2. “Уестингхаус” в подобренията на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй”, 
3. “Америкън Стандард” в завода “Видима” – Севлиево,
4. Създаването на Българо-американска кредитна банка,
5. Заводът за опаковки от алуминиево фолио на “Алкоа” в  Стара Загора,
6. Глобалният център за  онлайн обслужване  на клиентите на Хюлет Пакард,
7. Инвестициите в образование на “Майкрософт”.
8. “Сиско системс”, Дженеръл илектрик”; “Грамърси” в  “Бизнес парк София”,
9. “Тишман интернешънъл” в центъра на летище “София”;
10. Още “Хилтън Интернешънъл”; “Крафт фуудс”; “Макдоналдс”; ” Кока-кола”.    

По данни на БНБ за периода 1996-2010 г. САЩ се нареждат на 8-мо място  и са единствената страна в първата десетка, която не е член на Европейския съюз.
– Днес България предлага голямо разнообразие от привлекателни за американския бизнес сектори, включително възобновяемите енергийни източници, селскостопанското оборудване, здравната индустрия и информационните технологии – каза по-нататък посланик Уорлик.  Американските компании имат интерес от бизнес с  България. През миналата година те са направили повече инвестиции в страната отколкото компаниите от всички други държави. Това е добър сигнал, че и в бъдеще ще имаме успех.

Разбира се, това, на което присъствахме в залата на “Света София”, не беше в никакъв случай типична бизнес среща. Това бе само една от срещите на двамата посланици и със съответните български общности в посещаваните градове. Още първите високо вдигнати ръце за въпроси и последвалите ги емоционални реплики потвърдиха констатацията. Прозвучаха старите и познати и важни  въпроси за очаквания безвизов режим между България и САЩ, постоянно укрепващи сътрудничеството помежду си в най-различни сфери, с изключение на граничната бразда, където няма какво да се укрепва. Там работата е бетонирана – американците казват, че докато е тази корупция и престъпност по нас – дотогава и тези проверки и печати край “браздата” при тях…
Както в официалната част на Срещата, така и при свободните коментари, на които имахме възможност за едно по-динамично общуване между гости и домакини, стана дума за предишния “Рейд на посланиците”,  в който тандемът беше Елена Поптодорова – Джон Байърли. През 2007 г. те посетиха Сан Хосе, Сан Франциско, Денвър, Ню Йорк и Бостън, където представиха възможностите на България, току-що влязла в Европейския Съюз, за сериозна търговия и инвестиции. Резултатите от този рейд се оказаха много положителни. От това време някои големи американски компании увеличиха чувствително своя бизнес с България – Хюлет-Пакард, МакДоналдс, Крафт, Кока-Кола… А Байърли, струва ми се, след известно време стана и посланик на САЩ в Русия. Това, разбира се – в рамките на шегата, не е само “Роуд-шоуто”, което издигна Байърли, този опитен дипломат, до ключово посланическото място, каквото е в Москва…

С една дума сегашното предизвикателство към мисията Поптодорова-Уорлик е наистина съществено. 
На много от въпросите отговори и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов.

На Джеймс Уорлик, който се оказа, че говори и български, принадлежи обобщението: “Не трябва да смятаме, че сега веднага ще започнем да подписваме контракти, днес ние просто се стареем да посеем зърната на интереса сред американските бизнесмени към България”. Елена Поптодорова, която безспорно умее добре и убедително да говори, дори и когато трябва да каже лоша новина или да потвърди лоши очаквания у тези, които са дошли да я чуят, освен предложението за търпение що се отнася до безвизовите режими и някои други социални споразумения, очаквани да се случат между България и САЩ, сподели и нещо хубаво, за което получи най-искрените за вечерта овации: рече че си е изкарала този ден една от най-изпълнящия я с гордост надници – бе подписала дипломите на стотиците деца от седемте български училища в Чикаго, каквото е новото задължение на нашите първи дипломати спрямо българските училища в чужбина! И двамата посланици отговориха утвърдително на въпросите около това дали бизнесът и културата трябва да си сътрудничат в днешния много обвързан свят. Така завърши чикагската среща, ние се прибрахме, а бизнес-керванът на посланици, икономисти и други делови хора пое по следващите си пътища из Америка…

Климент Величков
за в.”България Сега”
www.BulgariaSega.com 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...