Барак Обама – Президент на САЩ

Барак Обама надмина  необходимите 270 електорални гласа и бе избран повторно за Президент на САЩ.
Случайно или нарочно съдбата е пуснала Летните Олимпийските Игри и Изборите за Президент на САЩ да вървят паралелно. През 2008 и 2012 години най-силните атлети спечелиха на Игрите в Пекин и Лондон лаврови венци  за своите победи. В същите години и Барак  Обама печели двата свои политически лаврови венци, чието завоювране в никакъв случай не е по-лесно.

Изборните резултати бяха очаквана с известно притеснение и вълнение не само в САЩ, но и в другите страни на Американския континент, в Европа, Азия, Африка и Австралия. Съдбата на света днес е свързана прекалено тясно със САЩ и дългата ръка на американския президент стига далече… Те бяха очаквани с трепет и от милионите имигранти в страната и хората, които се нуждаят по различни причини от известни грижи на държавата, защото партийните програми на двамата кандидати спрямо тях имат не малки различия.

Известно е, че хората в повечето страни по света и имигрантите предпочитаха по-хуманния и предсказуем стил в управление, демонстриран от  Обама, отколкото неизвестността и често противоречивите думи и действия на Мит Ромни.
И ето че сега те ще могат да спят малко по-спокойно. 

Барак Обама - Президент на САЩ

Президентът демократ Барак Обама е преизбран за втори мандат. Още към полунощ на изборния ден той беше събра, според Си Ен Ен  303 гласа, с което премина прага от необходимите 270. Мит Ромни имаше 203. Изненадващо малко според прогнозите за оспорвана схватка.

Според медиите в САЩ победата в Охайо е изпратила Обама на върха. Щатът е направо култов, смята се за умален модел на САЩ. Резултатите от Флорида още не се ясни, но прогнозните данни показват, че и там Обама води с 50:49 процента. Това е изненада, но има и точно обяснение – там се увеличава особено бързо латиноговорящото население.
Сини и червени щати на политическата карта на Америка

Дълга време медиите представяха 50-те американски щати в син, червен и жълт цвят. Съответно на прогнозния резултат – дали там ще спечелят демократите, републиканците или щатът е причислен към „колебаещите се”. Сега вече всичко е ясно.

Обама  имаше сигурни свои поддръжници, които  достойно свършиха своята работа. За него бяха гъсто населените щати Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания, Уисконсин.  Обама спечели дори в Мичиган, където е роден Ромни, а баща му е бил губернатор. Наложи се още в Мейн, Масачузетс, Ню Хемпшир, Роуд Айлънд, Кънектикът, Делауер, Мериленд, Мичиган, в столицата Вашингтн и, разбира се, в „нашия” и „негов” щат Илинойс.

Мит Ромни разчиташе на южния, „Библейски пояс” и в Средния Запад. Победи и в Индиана.


 

Още четири не леки президентски години…

Барак Обама спечели и втори мандат въпреки, че не реши много от задачите, които си бе поставил през първия. „А и кой ли би могъл да ги реши?” – сигурно са си рекли мнозина, които отново го предпочетоха.
Сега пак той трябва да се справи с годишния бюджетен дефицит от 1 трилион долара и да намали държавния дълг от 16 трилиона долара. Трябва да запази колкото се може повече социални програми. Трябва постоянно да се бори срещу някои от идеите на републиканците, които имат мнозинство в Камарата на представителите, като разчита на  мнозинство на демократите в Сената, както и на своята дързост и популярност.

През първия си мандат той подписа закон за възстановяване на американската икономика и реинвестиции, предвиждащ стимули в размер на 768 млрд. долара – пакет от данъчни намаления и инвестиции в образованието, инфраструктурата, енергетиката, науката, здравеопазването и други програми. Подкрепи спасяването на американската автомобилна индустрия.  Но резултатите не са особено оптимистични. Сега се очакват от него нови и енергични мерки за излизане от кризата, създаване на нови работни места и оживяване на предприемаческата дейност и производството, решаване на  надигащи се социални проблеми…

Дните ще са твърде къси за да се справи с всичко това. А  ако не успее това ще доведе до значителни съкращения, конфликт между разходите за отбрана и разходите за други сектори…
Законът, приет през август 2011 г., установява ограничаването на разходите на 1,2 трилиона долара за 10 години след 2013 г.  Но мерките за строги икономии могат да свият икономиката и да увеличат безработицата до 9,1% спрямо настоящите 7,8%.

Обама иска да отмени данъчните облекчения от ерата на Буш за домакинствата, печелещи над 250 хил. долара годишно. Предложи  да се увеличат данъците за милионерите.
През 2010 г. той подписа закон за промени в здравеопазването, който цели универсално покриване на здравните застраховки, като в същото време се ограничава възможността на застрахователите да отхвърлят полица заради предишни заболявания. Законът разрешава отпускането на държавни грантове, за да се увеличи броят на хората, включени в програмата за обществено здравно осигуряване “Медикейд”. Но здравната система в САЩ не се е изменила особено и се изисква невероятно много за да има резултат.

Очакваме, че ще се направят още стъпки към създаването на нов имиграционен статут за  много хора, които от години живеят и работят в САШ като нелегални имигранти. Досега Обама използва правомощията си, за да предостави легален статут на част от младите нелегални имигранти. Но не успя да прокара своите идеи по този труден за Америка въпрос
Във външната политика Иранската ядрена програма продължава да внася смут в международната общност. Няма добро решение и на военните действия в Афганистан, на преден план излиза и положението в Сирия… Отношенията с Китай и Русия с всяка измината година ще се усложняват и изискват нови действия и решения. Европейската икономическа криза е още един червен сигнал за неблагополучията, които неминуемо засягат всички в света, включително и САЩ.


Той тръгна за Белия дом от Чикаго

Барак Обама е роден на 4 август 1961 г. в Хонолулу – Хавайските острови. През 1983 г. завършва Колумбийския университет в Ню Йорк. След това работи като консултант, а от 1988 продължава образованието си в Юридическия факултет на Харвардския университет. Дипломира и се завръща в Чикаго. Девет години той работи в нашия град в адвокатска кантора, специализирана в защитата на гражданските права. Заедно с това преподава Конституционно право в Юридическия факултет на Чикагския университет.
От Чикаго, този голям трудов град на Америка, „Американският Манчестър”, ако го съпоставим с гнездото на европейската промишленост, този работохолик и безукорно почтен човек, тръгва по своя политически път. Негови спътници стават днешната Първа Дама на Америка Мишел Робинсън и дъщерите им Малия и Саша, семейство което може да стане пример и за хората от дворците и за тези от колибите.

През 1996 г. Обама влиза в Сената на щата Илинойс, където осем години – от 1997 до 2004, представлява Демократическата партия. През 2004 г. издига кандидатурата си за овакантеното място в Сената на САЩ и печели убедително със 70% от вота на избирателите. .
На 10 януари 2007 г. в Спрингфийлд, столицата на Илинойс, Обама обявява официално, че ще се кандидатира за президент. Мястото има символичен характер, тъй като именно там, в законодателния орган на щата, започва кариерата на най-младия в историята американски сенатор…
На 4 ноември 2008 г. Барак Обама печели първите си президентските избори в САЩ. Той  побеждава убедително своя съперник от Аризона Джон Маккейн, като  получава подкрепата на 338 от 538 електори, при необходими 270 гласа.
Тогава Обама получи тежко наследство от своя предшественик Джордж Буш-младши. Страната водеше две непопулярни войни в Афганистан и Ирак. Доверието в Америка по света бе разклатено, а в страната бушуваше най-тежката икономическа криза от времето на Великата депресия (1929-1933), предизвикана от безконтролните и егоистични действия на банковия капитал.

Той изтегли американските войски от Ирак, макар, че за сметка на това засили нескончаемата война в Афганистан. Подобри отношенията с Русия. Енергично се опита да стимулира с пакет от 700 милиарда долара съживяването на икономиката…
Но въпреки усилията САЩ продължават да имат твърде висок бюджетен дефицит, надхвърлящ 1 трилион долара, и сравнително висока безработица, ръстът на производство и потребление продължава да бъде незадоволителен.
Затова и вторият му президентски мандат се очертава като едно много трудно време, изискващо пределните за един човек решителност, воля и издръжливост.


 

В нощта на победата

В Ню Йорк и други грдове на САЩ нощта на изборите се превърна в спонтанен празник за привържениците на Обама. На „Таймс Скуеър” се развяваха знамена и хората скандираха  приветствия за победителя.

В интервюта с присъстващи журналистите питаха  защо печели Обама? Защото Ромни се канел да съкрати и премахне средствата за социални програми и култура – мислеха  едни. „Аз съм от Масачусетс – каза един мъж. – Видях и разбрах какво направи и иска да направи Ромни. Той стори и щеше да стори много зло на страната. Преди гласувах за републиканците, но днес те не ми харесват.
Някои твърдеха, че Обама е по-малкото зло за Америка. И разликата между двамата кандидат-президенти не била съществена, след когато има една система доминирана от парите.
Всички, обаче, погледнаха с добро око и на Ромни, когато от екраните се разнесе неговото поздравление към победителя.
– Първото нещо, което направих – каза Ромни,  – бе да се обадя на президента Барак Обама и да поздравя него, съпругата му и децата му за победата. Истината е, че нацията избра друг лидер. Ще се моля за нашето бъдеще, за бъдещето на Америка. Искам да благодаря на съпругата ми Ан, тя несъмнено щеше да бъде прекрасна първа дама. Благодаря за цялата подкрепа и за всички средства…
Най-доброто за Америка предстои

В първата си реч след победата Барак Абама каза:
– Пътят беше дълъг, но ние знаем, че най-доброто за САЩ предстои!

В своите благодарности той спомена следното:
– Благодаря на вицепрезидента Джо Байдън, той е най-добрият вицепрезидент, за когото някога съм можел да мечтая.
Обама направи комплимент на семейството си, като каза че в предизборната борба цяла Америка се е влюбила в Мишел, много активен участник в кампанията, а със Саша и Малия  – просто се гордее!

Президентът заяви, че се връща в Белия дом по-решителен и по-вдъхновен от всякога.
– В идните месеци ще работя с лидерите на всички партии, за да отговорим заедно на предизвикателствата, пред които сме изправени. Необходимо е да се постигне компромис за разрешаването на големите проблеми пред страната. Сега е време за действия, а не за политика! Това, което прави Америка велика е разбирането, че имаме обща съдба, че всички имат задължения един към друг.

Финалът на речта му беше оптимистичен:
– Днес, въпреки трудностите, които изживяваме, никога не съм бил изпълнен с по-голям оптимизъм за бъдещето на Америка и ви моля да запазите този оптимизъм. Вярвам, че всеки един, независимо кой е и откъде идва, може да успее в тази страна. Защото живеем в най-великата страна на Земята!
Изборите за Сенат, Камара на представителите и 11 губернатори

Освен за президент, американските избиратели гласуваха на 6 ноември и за членове на Сената и Камарата на представителите на САЩ, както и за 11 нови губернатори.
Пускаха се бюлетини за 1/3 от състава на сенаторите и за всичките 435 членове на Камарата на представителите.
Демократите спечелиха още една победа – запазиха своето мнозинство в Сената. Все още не са обявени крайните резултати, но те имат всички шансове да запазят, или увеличат, сегашното си мнозинство от 53 срещу 47.

Републиканците ще запазят мнозинството си в Камарата на представителите. Прогнозите са, че те ще имат 227 кресла, при необходими за мнозинство 218. При 90% преброени бюлетини демократите са спечелили 178 места, и водят в още 19 избирателни района.
Тази ситуация означава, че и при втория си мандат Обама ще се сблъсква с трудности при прокарването на проектозакони.

Състояха се и избори за губернатор на 11 щата. Според телевизия Си Ен Ен демократите печелят в щатите Вермонт, Ню Хемпшир, Делауер, Западна Вирджиния и Мисури. Преброяването в щатите Монтана и Вашингтон още не е приключило, но се очаква и там да спечелят кандидатите на демократите.
Републиканци ще управляват щатите Северна Каролина, Северна Дакота, Индиана и Юта. 

Климент Величков
„България Сега”, Чикаго
Използвана е информация от печата

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...