Девет български училища в Чикаго осъществиха най-грандиозния спектакъл, посветен на Левски

О, какви деца имаме това ние, българите! Какво им става като пораснат, та се превръщат  в такива спорни ръководители и политици, които трябва да сваляме и качваме с улични изпълнения – още не е разкрито.
Но тези наши  деца, ученици в българските училища, които  дойдоха на Седмото поредно трогателно тържество по случай деня на  Апостола на Свободата Васил Левски в Чикаго през 2013-та година, ни върнаха и надеждата и мечтите, че България ще я бъде.  И в Чикаго, и по цял свят, и даже в самата България! Защото не може такъв здрав и жизнен родови корен и енергия, които ни смаяха – да пресъхнат,  или да е само тука, или само там… Много по-сигурно е да са навсякъде…

Помня как през 2005 година неуморимата  родопско-чикагска художничка Кина Бъговска посрещаше в Чикаго половината Къща-музей „Васил Левски” от Карлово, начело с Като водещ програмата Добри Карабонев имаше много работа, която свърши много добреДора Чаушева и проф. Стоян Джавезов от Фондация „Васил Левски” и ги позапознаваше с тукашните небостъргачи, подпрели небесата-  да не паднат и затрупат нейния горд „американски трабант”, когото  бе кръстила „Ван Гог”. С него после возеше по училищата  свидната и скъпа за българския дух, разкошна експозиция на снимки, картини, писма, предмети свързани с живота на Левски, която гостите ни оставиха в Чикаго.

От 2007 година насам младата и енергична нова обществена организация „Българо-Американски  център за културно наследство”  взе в свои ръце генералната организация на това благородно дело. И ето ни сега  събрани – ученици, учители, родители и много присъединили се към тях българи, дошли специално да почетат паметта на Апостола.

Пореден домакин е училището към Българската Евангелска Църква „Нов Живот” в Чикаго. На тяхно разположение, значи и на наше, е точно такава зала, каквото ни трябва… За изложбата на снимки и картини. Със сцена и декори, където млади актьори с внезапно пораснали им мустаци, ни показаха героични сцени из революционната епопея с  народния герой Левски. Естрада със стихове и песни, със звук и музика…  С електроника, камери, микрофони и компютри, необходими за прожектирането на филмите, които учениците бяха заснели  за  Левски  – в историята и Левски – в техния живот.

Девет български училища в Чикаго осъществиха най-грандиозния спектакъл, посветен на Левски

Честването тази година и прилича и не прилича на шестте си досега сестри през миналите години. По-рано се празнуваше в училищата поотделно.  Сега тук са придошли най-добрите от деветте чикагски училища поети и рецитатори, художници със своите картини, малки драматични групи с големи по дух и талант актьори, авторите на сценарии, оператори, режисьори и изпълнители на ролите в няколко ученически филми…  Очите на децата светят и виждаш, че те са като болидите от „Формула 1” на старта – вибрират от напрежение да полетят към сцената и да кажат от там  КОЙ Е ЛЕВСКИ!

На старт са като за Олимпиада!

Генералният консул на Република България в Чикаго Симеон Стоилов беше и гост и човекът, който раздаде грамоти и награди…Но това е наистина Олимпиада! Така беше планирано и осъществено от Българо-Американския център за културно наследство и от учителите и ръководителите на художествени състави от чикагските училища, които изнесоха на плещите си това благородно дело /наредени по азбучен ред/: „Джон Атанасов”, „Малко българско училище”,  „Нов Живот”,  „Ново българско училище”,  „Родна реч”, „Родолюбие”, „Света София”, „Свети Иван Рилски – Чудотворец”, „Слънчогледи”.

Водещ програмата  беше артистичният писател, режисьор, лидер на българската  естрада, Добри Карабонев, чиято идея да се засели в Чикаго е голям късмет за града ни.  Той даде старта на  поетичната сцена, след която гледахме филм на студиото „Телевизионери, ръководено от Мария Илиева. После сборен отбор… пардон, сборен сценичен състав на училищата „Нов живот”  и „Свети Иван Рилски – Чудотворец” представиха драматични картини из революционната дейност на Апостола.

Част от учителите, които подготвиха своите ученици за тяхното участие в честването.… И гръмна бомбата – песните на малкия Самуил Логстон и на още по-малката му сестричка  Ана Логстон.  Четиригодишна.  Гласовита като Мария Калас, непоклатима като Стара планина и  смела като Левски. Под град от овации тя си извоюва в ръкопашна схватка микрофона и се представи коя е и що е в звънка кратка реч, след което рецитира и пя за Апостола. Да оставим сензацията и шегата настрана – това орехче , което говори български без капчица акцент, чете като диктор /на 4!/ и се бори като лъвица за правото си да ни каже своето преклонение пред Левски е български бисер в Америка.

Ало, къде сте, Холивуд? Отделете един  „Оскар”  за след време…

Имаше и една Олимпийска викторина, която разкри, че Васил Левски е име героично и познато в Чикаго и Америка и ще бъде такова и в бъднините!

После гледахме филмчета и даже филми – съвсем, съвсем истински филми, като „Апостолът в премеждие”!  Общ проект на BG7TV – Телевизионният канал на българите в САЩ и Канада, който е част от медийната група, издаваща чикагския вестник „България Сега”  и училище  „Джон Атанасов”. За този филм ще се говори и друг път и повече…

Генералният консул на Република България Симеон Стоилов в края на този дълъг и прекрасен ден в Чикаго раздаде много, наистина много отличия, грамоти и купи на толкова многото хора, които заедно направиха „Български апотеоз на Левски в Чикаго”!
Кадър от съвместния филм на училище – Името на Левски, каза той,  днес събра толкова много българи от Голямата ни чикагска община, за да си спомним и да преживеем още веднъж неговата духовна висота и патриотичен пример – заедно! Всеки иска да прилича с нещо на Левски.  Благодарим на нашите деца от Чикаго, на училищата и техните учители, на техните родители, на Българо-Американския център за културно наследство, за  тези дълбоки чувства, които събудихте у нас, така далече от България и така близко до нея, заедно с Левски, Апостолът на свободата…

Президентът на Българо-Американския център за културно наследство Кина Бъговска сподели за читателите на в. „България Сега”, Чикаго, следното:
– Наистина за първи път организираме такава мащабна панорама на живота и делото на Левски в Чикаго. Резултатът е – добихме кураж  и се родиха идеите за нови подобни проекти.  Участниците бяха прекрасни – забелязахте ли факта, че заедно с познатите стихове и картина за Левски, те ни поднесоха и свое лично творчество за  великия ни сънародник? Стихове, песни, картини, драматични сценки, филми!!!  Мощна подкрепа получихме от Генералното консулство в Чикаго, от ресторантите, които осигуриха малкия артистичен банкет за големите артисти на събитието и техните придружители – ресторантите  „Механата” и „Вкусен свят”, благодарим на спонсорите  Ангел Сапунджиев,  Красимир Бончев,  Димитър Чалъков, Еди Илмаз,   Клуб „Верея”, на медийната подкрепа на вестниците . „България сега”,  „България”, и електронните издания „Еврочикаго” и „България 21 век, Старт”.

Разговарях с гостите в салона – тяхната похвала, към която се приобщава БАЦКН и аз лично, за талантливите изпълнители, за труда на техните учители, за прекрасните условия, които ни предоставиха от Българската Евангелска Църква „Нов Живот”, е безкрайно искрена и топла…

Във Фейсбук, където минути след  тържеството децата поставиха снимки,  Бъговска е написала: „Скъпи деца, вие и вашите учители доказахте, че сте истински потомци на Левски в  Българския град Чикаго! Благодарим ви, че направихте този ден исторически за нашата общност в Америка!

Директорката на училище „Нов Живот” Хриска Перфанова, в качеството си на домакин, каза следното:
– Мисля, че това е една сериозна стъпка към още по-добра съвместна дейност  на  българските училища , а защо не и на цялата българска общност  тук зад граница.  Колегите ми бяха определено  доволни от представянето на учениците им, а децата  от своя страна, бяха направо казано – щастливи! Чувства се и една винаги протегната за помощ  ръка – на Генералния Консул на Република България в Чикаго господин Симеон Стоилов. Вече знаем, че заедно можем да постигнем  много по-добро развиване  на идеи и много по-широкоспектърни инициативи.

Достоен партньор е и Българо-Американския център за културно наследство , в чийто Борд на директорите съм и аз. Центърът има много идеи ,  за културни мероприятия на българската общност. В близко бъдеще ще можете да се убедите сами.

Нашите , българските деца са много талантливи. Те с удоволствие  и интерес  изучаваха материалите, поднесени от учителите им, за живота и делото на Васил Левски.  Рисуваха, рецитираха, а много от тях бяха зрители и подкрепяха съучениците си. Родителите  и ентусиазирани възрастни членове на семействата  помагаха при подготовката и подреждането на залата, за което съм им искрено благодарна. Благодаря и на Марти, който за пореден път беше „господарят на звуковата и филмова техника в залата”. Благодаря и на родителя Иван Костов, които правеше запис на събитието. Без такива самоотвержени хора, нито едно събитие не би имало добър успех . Благодаря на бизнесите, които бяха наши спонсори и подкрепиха събитието, на българските чикагски медии, които ще го направят достояние на много хора  в САЩ, България и по света.

Всичко представено  от децата на този ден  беше просто прекрасно и на високо ниво. Не искам и не мога да класифицирам нещата като добри, по-добри и т.н.  Децата се бяха подготвили отлично.   Искам само  да изразя възхищението си от една от най-малките участнички Анна Логстон от БУЦ „Знание“. Само  на 4 години, но знаеше толкова много за живота и дейността на Васил Левски, така уверено, правилно и точно пееше и рецитираше стихове и песни познати на всички нас, че всички ние в залата се захласвахме. Не мога да подмина и уважението си  към личните творчества на Росица Иванова – 8 клас от училище „Джон Атанасов“ и Самуил Логстон – 2 клас от БУЦ „Знание“, филмите на Малко българско училище, училище „Слънчогледи“ и училище „Джон Атанасов“, сценката на живо на училище “Свети Иван Рилски – Чудотворец“.

Мога да обобщя мненията  чути от мен като за един ден незабравим за всички ни. Той не само ни потопи в дълбините на знанията и спомените за нашия велик българин Васил Левски, но и ни даде твърдата увереност, че тук далеч от Родината растат българчета истински потомци на Апостола. Надяваме се и вярваме, че те не ще забравят идеалите на Апостола на Свободата, но и ще ги претворят на дело . Нека тези деца бъдат Новите потомци на Новото време на Нова България!!!

Климент Величков
в. „България СЕГА”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...