“Българският вкус” в Арлингтон Хайтс

Когато преди години попаднах в Арлингтон Хайтс, аз като милееща за всичко българско и родно, бях много притеснена – откъде ще си купувам нашенски продукти … Докато мои познати един ден ме попитаха : “Ходи ли в българския магазин?” Това беше достатъчно да разбуди любопитството ми и посещението ми не закъсня…

Намиращ се на много стратегическо място, на кръстовището, където се пресичат улиците Арлингтон Хайтс и Ренд, откриването му не беше трудно. А когато влязох в „Харвест Фреш”, всичките ми тревоги, че ще остана без родни продукти в този район се стопиха.

Harvest Fresh MarketНе само, че български стоки не липсваха, а имаше в изобилие от всичко, за което може да си мечтае всеки, закърмен с кисело мляко или кефир, на който не му е вкусно ако на масата няма лютеница и сиренце, луканка и халва…

Така познатите ми червени кутии с “детски закуски” ме върнаха в моето детство. А слънчогледът ме накара да си спомня за моите приятели от Англия, които гордо ми казаха, че най-накрая са си намерили “семки” в…магазин за хранa на птици…Даа, всичко има в „Харвест Фреш”..За да ни е приятно докато разглеждаме изобилието от стоки, в магазина звучат песни от страните на многобройните клиенти – руски, гръцки, български и сръбски. Много оригинално хрумване от страна на собствениците.

Стигайки до щанда за месни и млечни продукти, чувам българска реч. Едно засмяно момче обяснява на наши сънародници разликата във видовете салами. Започваме да си приказваме със Стоян, който работи в „Харвест Фреш” от около 4 години. Историк по специалност, той упражнява любимата си професия всяка събота в едно от българските училища в Чикаго. А от работата си в магазина е много доволен: ” Всеки ден е различен, срещам се с много хора, но винаги като разбера, че пазаруват българи съм готов да помогна с каквото мога – било то със съвет или информация за даден продукт…”

Управителят на магазина Христомир Доклиев /Крис/За да научим повече за магазина, реших да се срещна и с управителя, навсякъде известен като Крис. Към мен върви усмихнат млад мъж и изобщо не ме учудва фактът, че започваме разговора на български. Това обяснява изобилието на нашенски стоки в магазина.  Ето какво ни разказа Христомир Доклиев:

– Разкажете ни нещо повече за магазина.

– Магазинът е основан преди около 6 години от гръцко семейство бизнесмени, които са в този бранш от много години. Имали са магазин в Чикаго, но решават да отворят в събърбите и се спират на Арлингтън Хайтс. На втората година от откриването на магазина, те ме потърсиха – по това време бях управител в друг магазин (от 1991 година съм в този бизнес). И с общи усилия нещата в магазина малко по малко потръгнаха. Голям плюс е положителното отношение на собствениците към българите и всичко родно. Дали са ми „карт бланш“ за доставката на всякакви стоки, много уважават и обичат да работят с българските компании. Поради тези причини в магазина има изобилие от нашенски стоки, посещаван е и от много сънародници.

– На кои стоки наблягате, кои са най-търсените?

– След като усетих, че в района живеят много българи, а някои дори идват и от други квартали заради многообразието на различни продукти, реших да зареждам максимално с родни стоки, като не се спирам на една компания, а се опитвам да докарам всичко, което да задоволява търсенето. В магазина има широк асортимент от български алкохол – има над 50 вида български вина, около 20 вида нашенски ракии и 4 вида бира. Имаме луканки, лютеници, български сирена и кашкавали. Дори гарантирам, че овчето сирене ще запази невероятната си цена от 2.99 за паунд . Винаги се стремим да задържим ниски цените, независимо от трудностите свързани с доставките. Затова и наблягаме на редовния внос от България

– Имали ли сте специални поръчки от българи?

– Да, редовно имаме клиенти, които питат за различни стоки и ние правим всичко възможно, за да изпълним заявките. А по празниците всеки може да си поръча пресни прасенца и агънца.

– Хора от кои националности посещават магазина най-вече?

– Основно  европейци, затова и имаме предимно такива стоки, като наблягаме на български, руски, украински, сръбски, босненски.

– А имате ли постоянни клиенти – българи, с които се познавате?

– Да, в магазина идват много българи и с голяма част от тях се познававаме лично. Собствениците и управителите сме винаги в магазина и всеки клиент може да получи много добро обслужване и цена. Правим и отстъпки при специални поводи.

– Кажете нещо на нашите читатели за финал.

– Най-важното е човек да е здрав, затова желая на всички читатели на вестника да са много здрави и щастливи. Винаги да са заобиколено от близките си хора, а за да е пълна радостта трябва трапезата да е богата. За тази цел ние сме насреща, за да можете дори и на хиляди километри от родината да имате изобилие от хубавите български храни, с добро качество и на ниски цени.

Наздраве!!!

 

Жана КАРТЕЛЯН

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...