Българско изкуство в Украинския музей в Чикаго

В навечерието на Коледа има едно светло място, което ще привлича посетителите в Украинския музей на Чикаго. Това духовно огнище, сътворено преди повече от 50 години от верни на историята, културата и традициите на Украйна имигранти в САЩ, е любимо място за духовен диалог не само на украинци,  а и за всички други, за които изкуството е неделима част от човешкото общуване.

 

За втори път Александър Телалим ще бъде гост на музея със своето творчество, заедно с Василен Васевски. Хубавото е, че ни приобщават с техните картини  към изкуството в украинския музей. И не само, там се чувстват като в свои води, защото са харесвани и търсени художници.
Александър обяснява на украински как е дошъл от Бесарабия в България, срещнал колегата си Василен, за да се озове в Украинския музей, Чикаго. А Василен обяснява на български как е срещнал украинския си колега в България. И това, което ги обединява , освен приятелството, е общия подход към изкуството, изповядването на обща естетика.

 

Живеем в свят, където техниката се опитва да ни обсеби до такава степен, че да притъпи нашите усещания и чувства. Живи ли са все още нашите възприятия? Какво става с мозъка, ако спре да произвежда импулси, свързани с емоции от света? Как реагираме на изкуството? Каква е нашата реакция, гледайки изкуство, затворени в камерното пространство на компютърната кутия?

Тези и много други въпроси често ме спохождат мълчаливо и мълчаливо си отиват. Тук не е като в България да се събереш с приятели, поговориш, поспориш, нещата се наместват в главата ти и не те бодат като кактуси…

Но ето, че имам късмет да разговарям с човек като Александър, който е не само талантлив художник, но и добър събеседник.

Акварел - Александър ТелалимС Александър сме в библиотеката на Украинския музей. Уединени, но не изолирани, заобиколени от голямо книгохранилище – присъствието на толкова много история, литература и  изкуство.

Сподели,  че акварелът е голямо предизвикателство, работи се бързо, не можеш да си позволиш погрешно движение. Изисква мобилизация и вътрешна сила.. Или, с няколко думи – точният цвят в точното време на точното място!  И успееш ли от първия път – вдъхнал си живот на картината! Акварелът е като медитацията – казва той, гледаш отстрани и се концентрираш. Това значи, че успяваш да владееш себе си. Ако нещо не е наред – това е индикатор на вътрешното състояние.

Александър не се оплаква от кризата, търсен и продаваем художник е в България и в чужбина – Берлин, Брюксел, Чикаго, където често има изложби. Смята, че София е добър град за художници. Близо е до други европейски градове.

Той изучава естетиката на източните култури, най – вече дзен-естетиката, като се старае да разбере  себе си. Да постигне хармония между себе си и външния свят. Смята, че е по-близо до класическото изкуство, отколкото до модерното и, че новото изкуство прилича на дете, което прави лудории, но като му дойде времето ще се върне отново към нравственото начало за да потърси отново тези извори.

Похватите, които е научил от стенописта  използва и в акварела. Чикаго  е град, който много му харесва заради уникалната си архитектура. И независимо от предпочитанията си към природата, смята че архитектурата на Чикаго те извисява  и се чувстваш горд от постиженията на човека. Сградите действат като гигантски скулптори. Има динамика, а не агресивност. И е толкова празнично наоколо!

Познавам картините на Александър от момента, в който Василен ги представи в галерията на Цветелина Бойновска – така наречената „ТЗ Галерия”, през 2003 г. Изкуших се веднага и си купих картина. Определено Александър се харесва не само на българи, а и на украинци и на всички, които долавят изящната естетика без колебание.

Емоционалната връзка между зрител и художник е моментална, поради синтезирания език на форма и съдържание. Независимо от тематиката – къщи, портрети или цветя, формите се появяват загадъчно, потопени в монохромните  разливи на студени или топли тонове, светлинни импулси на закодиран миг. Сега още повече от преди се долавя този несамоцелен синтез, който помага на картината да стане  знак, възприемчива от пръв поглед. Александър е виртуозен в премисляне на движението на всяка капка върху хартията, с размах на диригент  направляващ четката, цвета и водата според желанията си, давайки уж свобода да си текат накъдето си искат. Последната дума е негова, слага акцента с петно или трептяща светеща линия. Похватите, които е научил от стенописта  използва и в акварела.

Сбогуване с лятото - Василен Васевски Това не е първата им съвместна изложба с Василен Васевски . Двамата са учили заедно в България. Картините на Василен са познати на чикагските ценители от многото изложби тук, групови и индивидуални, за които не веднъж съм писала. Те се отличават с типичните за него лирични сюжети на изчистени, загадъчни женски силуети, природни състояния. Независимо от различната техника, която използват –  Василен – маслени бои, а Александър – акварел, те се допълват хармонично като тематика и емоционално усещане. И двамата автори  рисуват състояние, което е отминало, но е оставило след себе си следа, въздишка, сън, полъх, която  омекотява чертите от непосредственото възприятие. Има и нещо ново в творчеството на Василен, който акцентира повече на цвета, в търсене на контраст между топло и студено, но запазва тенденцията за стилизиране на формата до нейното иконично интерпретиране и идеалистично възприемане. Приближаващи или отдалечаващи, женските лица или ръце  на Василен са сякаш предизвикателство на загадката за нас самите – тук и – там.

Предизвикателство са и картините на Александър – приказен, спокоен оазис сред  бясно атакуващото ни ежедневие. Те ни приканват да спрем, да се заслушаме, да забравим.
_____________________
Александър Телалим е роден в българско село в Бесарабия, израснал в Одеса, където завършва гимназия. В Измаил завършва учителски институт за изкуства. През 1996 г. идва в България, където завършва Националната художествена академия – специалност „Стенопис”. Живее в София. С много творчески изяви в Европа и Америка. Предстои му изложба в Швейцария през 2011 година.

Василен Васевски е роден в Сливен. Завършва живопис в Националната Художествена Академия. От 10 г. живее в САЩ и преподава в Арт института, Чикаго. Членува в Обединение на Българските художници зад граница, главен секретар на Съюза на българските писатели в САЩ и по света. Участвал в много групови и самостоятелни изложби в България и Америка.

***
Поради големия интерес изложбата на Александър Телалим и Василен Васевски в Украинския музей продължава и през януари.
На адрес: 2249 W. Superior St.,
Chicago, IL 60612 ,
Тел.  312-421-8020
Вторник – събота от 11 до 15 ч.
Неделя – от 10 до 15 часа
Е-mail: telalim@gmail.com

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...