БОМАР ТРЕЙДИНГ дава $250,000 за български език и култура в Америка

Добра новина идва от „Бомар Трейдинг Груп”, от „Ангелския град” Лос Анджелис, Калифорния.

Коледните празници и Новата 2011 година пристигат с 250 000 долара под ръка, наречени и посветени за роден език, духовност и опазване националните традиции и  култура сред българската общност в САЩ.

Любомир Йорданов, собственикът на „Бомар Трейдинг Груп” ЕООД, с основна дейност „експорт от САЩ”, обяви  един привлекателен Проект, по който фирмата ще подпомага материално през идните години реализацията на значими дейности в полза на българите в Америка.

Бомар Трейдинг ГрупСтава дума за класическата форма за поддържане духовното и културно развитие на общности или талната на отделна личност, позната като „меценатство”. По името на Меценат – историческа фигура от Древния Рим, човек подпомагал със свои средства поети, философи, художници  и пр. в тогавашния свят. Подкрепя се не толкова даден индивид, подкрепя се  професионализъм и възможностите на човека като поет, художник, музикант, изследовател…

В интервю пред в. „Старт” Любомир Йорданов представи мотиви и плановете за развитие на проекта. Те са вече една по-организирана дейност от това, което фирмата извърши в отделни случаи през 2010-та година. 

Започна се малко преди началото на учебната година, когато „Бомар Трейдинг” даде в заем закъсняващата бюджетна сума за покупката на учебниците за български училища в Америка и после ги транспортира за своя сметка през океана и на територията на САЩ.  Така скъпоценните книжки пристигнаха навреме,  макар и часове преди първия училищен звънец в четири училища на Чикаго и по едно във Вашингтон и Ню Йорк, Атланта, Северна Каролина и Лас Вегас. Финансово бяха подкрепени и българските участия на Международния фестивал на книгата в Западен Холивуд – Лос Анджелис, българска изложба на скултури и картини в Хюстън с участието на Искра Иванова и Василен Васевски, „Архивът Гибсън” – български проект в Ню Йорк, безплатно са транспортирани  до България коледните и новогодишни подаръци от българското училище в Северна Каролина за децата от Дома за сираци в Габрово, започна реализацията на проекта за профилиране на издавания в САЩ български вестник „Старт” като медия, която е посветена на личностите и събитията в българскато общност в САЩ, генератор на информацията за идеи и дейности, които имат определена стойност и значение за „Българската Америка”. През първите месеци на 2011 година стартира и базираната  на най-нови технологии електронна медия „Старт”. „Бомар Трейдинг”подкрепи финансово и материално подготовката на български участници в Рали Дакар.

Около 50 000 долара са вече вложени от „Бомар Трейдинг” за стореното  преди да се появи този привлекателен проект за опазване и развитие на българското образование, език, наука, изкуство и култура сред българските диаспори в Америка, за който става дума в това интервю.

Без съмнение в България и сред българите в чужбина вече е жизнено необходимо „събуждането” на състоятелния елит към по-задълбочено разбиране и помощ в сектори от човешката цивилизация, които не носят пряка финансова печалба, но без които човечеството би се сринало в посока на останалия животински свят. Това са език и образование, изкуство и култура, дух и морал… Време е да настъпи отново възрожденският дух и вкус към дарителство, познат след Освобождението, когато братята Евлоги и Христо Георгиеви принасят в дан на Отечеството си свои капитали за се изгради Софийският университет „Свети Климент Охридски”.

Човешката цивилизация  не би имала своето Възраждане с Виргилий, Леонардо и пр. ако ги нямаше меценети като Медичите. Характерни са думите на един философ в трудна епоха за човешката култура: „Да бихме имали свой Меценат – и нашият Виргилий веднага би се появил…”

Досегашният опит и предстоящите намерения на „Бомар Трейдинг” подсказва какво и как би могло да се направи. По този повод г-н Любомир Йорданов каза следното:

– Мисля, че когато човек има възможност да направи нещо добро за сънародниците си – трябва веднага да го направи.  Бих повторил думите на Марк Зукърбърг – „Хората очакват да остареят преди да започнат да раздават. Но защо да чакаме, след като има толкова много неща, които трябва да се направят?” Мащабите са различни – възможностите на „Бомар Трейдинг” са доста далеч от тези на основателя на Facebook, най-младия милиардер в света. Още по-далеч сме от Бил Гейтс и Уорън Бъфет, които през юни 2010 призоваха състоятелните си събратя да вложат поне половината от парите си в благотворителност. Но принципът и мотивите на благотворителността са едни и същи.

Миналата година в САЩ са дадени 300 милиарда долара за подпомагане. Впечатлява мощта на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” – 28 милиарда, впечетляват 14-те милиарда дадени от Гейтс в последните няколко години за благотворитени проекти, 8-те милиарда на Бъфет – само за една година. Много се очаква от 57-те милиардери, които се присъединиха към инициативата Giving Pledge – да го кажаем по нашаему „Обет за даване”, в който движеща сила е моралната ангажираност за благотворителност у хората. И тя няма граници – от 1 долар до милиард и повече… Бил и Бъфет казаха, че кампанията, в която те са водещите фигури, ще набере 600 милиарда  за благотворителност… Това е чудесно. Но не само големите реки са важни за морето. Дъждовните капки са тези, без които не може… Зукърбъргър наскоро даде 100 милиона помощи за обществените училища в Ню Арк и Ню Джърси. „Бомар Трейдинг” подкрепя според  възможностите си  българския език, изкуство и култура в САЩ.  Истински герои, обаче, са и учениците от българското училище в Шарлота, които събраха долар по долар и сами изготвиха коледни подъръци за деца от България.  Всички тези дарители заедно са страници от една нова Книга на човечеството, която вдъхва оптимизъм за неговото бъдеще…

В „Бомар”съзнаваме ясно нашата ангажираност. „Бомар” знае своите възможности за подпомагане на българската общност и ще ги използува. Естеството на нашата дейност ни позволява да го направим. Мотото на нашата фирма е „Ние имаме Моста – пуснете Вашата идея да пътува по него”…

– Кои обществени организации и български институции в САЩ бихте финансирали?

– Няма да финансираме организации и институции. Ще финансираме идеи, таланти. Необходими и популярни събития и дейности.

– Как ще набирате средствата  за вашата Програма?

  Финансовите средства, които са определени за благотворителност ги има, те съществуват. Те са част от нашия бюджет, предназначени са за целта: по-добър достъп на българските деца в чужбина до българския език и духовност, до нашите традиции и национално културно богатство, повече духовност и култура за българската диаспора в САЩ.

– Какви проекти могат да кандидатствуват за финансиране?

/Очаквайте в следващия брой продължение на интервюто/

 

Климент ВЕЛИЧКОВ

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...