Българи на лудото „Рали Дакар” (2)

Преди седмица, драги наши читатели,  вашият български чикагски вестник „България Сега” направи първата си крачка в една нова за изданието тематика – тандемът човек и автомобил при най-тежките изпитания, каквито може де се срещнат по нашата планета.
По стара традиция започнахме от върха: представихме ви каквото знаехме за „…най-голямото, почти мистично и най-популярно по света маратонско авто-рали в стил – „лудо състезание по трасе без пътища”, познато като „Рали Париж – Дакар”.

Рали ДакарСлед като малко ви понаплашихме с ужасите и премеждията, които са чест спътник на 42-годишните досега стартове, завършихме с оптимистичната, почти като заклинание,  изповед на един от участниците в ралито.
„Рали Дакар” е изпитанието, към което вървях не една десетка години – говори един ас на волана. – Това е нещо, за което мечтаех ден и нощ. Нещо необятно, нещо ново, важно, страшно, авантюрата на живота ми! Благодаря на всички, с които днес споделям радостта си! Сбъдна се. Аз съм като пребит, но съм жив. По-жив от всякога. И повече човек  сред хората.  Благодаря и на тези, които ми казваха: ти не си готов за това! И на тези, които след година пак ми казваха – ти си готов, но твоята кола не е готова… Но аз бях, който най-добре чувствах времето. Бях готов. И го направих! Пожелавам всекиму да направи нещо, за което се е готвил дълго  и много и накрая е бил готов!”
Сега е време да  поговорим  и за екипите и подготовката им, особено за нашите представители.

Победителите

Един бегъл поглед към историята на състезанието, където особено ярко личат имената на победителите, ни открива следната картина:
При автомобилите много напред са френските екипи, които имат 18 победи през годините. След тях е Финландия 5, Япония 3, Германия, Белгия, Испания, Швеция и ЮАР – по 1 път.
При конструкторите водещи са Мицубиши – 12 победи, следвани от Ситроен и Пежо – с по 4.
При пилотите пръв е Ари Ватанен – Финландия с 4 победи. След него са французите Пиер Лартиг, Рене Метже и Стефан Петрансел – всичките с по 3 победи.
При мотоциклетите Франция има дори още повече шампиони – 20. Най-добър е също французин – Стефан Петрансел с 6 победи.
При конструкторите се води по-сериозна битка:  КТМ и Ямаха са с по 9 победи, BMW има 6 победи, Хонда 5, Cagiva – 2.
Квадроциклите са новаци в ралито. Йозеф Махачек от Чехия и Маркос Патронели от Аржентина са с по 1 победа. При конструкторите – Ямаха печели и в двете състезания.
При камионите Русия има 9 победи, Чехия – 6, Франция – 5.
Руснакът Владимир Чагин и чехът Карел Лопрайс са с по 6 победи. При конструкторите КАМАЗ има 9 победи, Татра – 6, Мерцедес Бенц – 5.
Някои интересни цифри от историятяа на състезанието показват, че досега над 13 000 от стартиралите състезатели са стигнали успешно до финала..
През 2006 година успешно до финала стигат 48% от  камионите, 45% от мотоциклетите и 39% от колите.
Средно на ден състезатели и технически лица консумират по 1.5 тона храна и 12 000 половин литрови бутилки вода.

Princeps


В модерното наше време не стига вече един екип, особено за такова грандиозно начинание, да се подготвя само физически и технически за изпитанието. Необходима е още известност, привлекателно име в обществения живот,  добри  възможности за рекламно лице, което е и основата за набиране на спонсори и пр. Затова и екипът ни за „Рали 2011” вече сключи договор с една от първите рекламни агенции в страната, компанията за пълно комуникационно обслужване Princeps /www.princeps.bg/, базирана в София и Варна. Създадена още през 1990 година днес тя има огромно портфолио от клиенти, сред които са Формула 1, Тойота, Рено, Лукойл, водещи международни компании като Glaxo Smith Klime  и Gedeon Richter. Princeps е „Агенция на годината” на Асоциацията  на рекламните агенции в България, има и Награда за най-добрия рекламен клип на годината. Има издателство, секции за изготвяне на стратегии, реклама, медия-планиране, PR, Web услуги, събитиен мениджмънт.

Следващата информация по подготовката на българския екип за „Рали Дакар 2011” ни е предоставена от управителя Елина Иванова, която лично ще ръководи проекта по голямото спортно събитие. Това е първата крачка в бъдещето наше сътрудничество.
Рали Дакар 2011

За трети път Рали Дакар ще се реализира в Южна Америка. Стартът е на 1 януари в Буенос Айрес, където ще бъде и финалът на 16 януари. Маршрутът е през територията на Аржентина и Чили.
Състезанието ще премине през пет нови провинции в Аржентина – Жужуи, Салта, Тукуман, дюните на Фиамбала и Андите, в близост до границата с Боливия. За влизане в Чили ще се използва нов необичаен маршрут, който минава през Ел Пасо де Хама, в пустинята Атакама, което ще направи трасето много по-атрактивно с тамошните пясъчни дюни.

„Дакар БГ”

Тази година, за пръв път в 32 годишната история на Дакар, ще участва и български отбор. Големите фирмени отбори разполагат с внушителни бюджети, надхвърлящи 20 милиона евро, а бюджетът на българския тим е в пъти по-малък и основно от лични и на приятели средства. В условия на финансова криза четирима българи се хвърлят в авантюрата на живота си, с намерение да представят достойно България при конкуренция от над 450 екипажа и над 800 съпътстващи автомобила.
Тимът, създал клуба „Дакар БГ”, е от Варна и е сформиран от известните у нас офроуд състезатели  инж. Александър Иванов, синът му – Александър Иванов /джуниър/, Златко Георгиев и Мартин Гуменов. Едно от изискванията за допускане до участие в Дакар е екипажите да имат трайно присъствие в национални състезания. Българските състезатели са със сериозен актив от участия и призови места в офроуд шампионатите ни. След създаването на клуба преди 3 години те започнаха усилена подготовка за състезанието. Предстои участието им в две международни състезания, а след това и  триседмична подготовка в пустинята Сахара в Тунис.
Автомобилът, с който ще се представят нашите състезатели, е Toyota FJ Cruiser. Боядисан е в бяло, със зелен и червен кант от двете страни. Колата е оборудвана със стандартен 4-литров, V6 бензинов двигател. Максималната скорост, която развива е 200 километра в час.

Българският тим

Александър Владимиров Иванов е роден през 1961. Завършва Военно въздушното училище в Долна Митрополия. От 1990 е собственик на „Алекс Моторс” – автосервиз във Варна. В периода 1984-87 участва в рали кръгове на Варна и печели 3  поредни години майсторско управление на автомобил в клас 1300сс за Варна. От 2005 започва да се занимава с офроуд. До момента има над 50 старта в oфроуд състезания, от които има много призови места. През 2009 заема 3-то място в Републиканския шампионат.  Във всички състезания е участвал само с един навигатор – сина си, човек на когото вярва безрезервно. Участва в състезанията с автомобил Мерцедес 3.6 АМГ. Всички свои действия подчинява на любовта си към спорта, Варна и България.

Александър Александров Иванов /джуниър/ е роден през 1989. Завършва английската езикова гимназия във Варна. Понастоящем е студент във ВСУ. Спортната си кариера започва като лекоатлет. На 14 години участва на първото си рали „Баха Албена”, като пилот, от което пламва голямата му любов към автомобилните спортове. През 2006, ненавършил още 16 години, но със специалното разрешение на организатора, стартира като пилот на офроуд рали в Габрово. Истинската страст и мечта на Александър, обаче,  е да бъде навигатор. Той я осъществява в тандем с баща си в над 50 състезания.

Мартин Гуменов е роден през 1975 г. Работил е като автомонтьор в Южна Африка и Испания. Владее писмено и говоримо три езика. Занимава се освен с офроуд, с ветроходство, водни ски, сърф, подводен риболов, гмуркане, сноуборд и други екстремни спортове.

Златко Георгиев е бизнесмен. Роден е през 1960 година, работил е в БМФ. Прекосил е Земята във всички посоки, обича пътешествията и високите корости. Известно време е работил като  управител на автосервиз. От няколко години участва в офроуд състезания и печели призови места. Симпатизира на рали-рейд ъстезанията и заедно с приятеля си Александър Иванов имат намерение да популяризират в България тази нова дисциплина в моторните спортове.

/В „Дакар 2011” (само че с АТВ машини) ще участват и двама други наши сънародници, но те ще се състезават за частен френски отбор, а не за България/.

Рали ДакарГрафик на Рали Дакар 2011

25-26 Ноември: Пристигане на европейските МПС за прекосяване на Атлантика
28-30 Декември: Събиране на МПС
30-31 Декември: Административни и технически прегледи в Буенос Айрес
1 Януари: Брифинг и церемония по откриване
2-15 Януари: Състезание в Аржентина и Чили
8 Януари: Ден за почивка в Арика (в Пустинята Атакама, Чили)
16 Януари: Церемония по закриване в Буенос Айрес

 

Тренировките за Дакар започват с победа!

Златко Георгиев от националния ни офроуд отбор „ Дакар Бг”  спечели престижното международно състезание ДРАКУЛА РАЛИ-РЕЙД 2010.
Състезанието се проведе между 24 и 27.06.2010 близо до Брашов, Румъния, при жестока конкуренция и тежки метеорологични условия. Нашите състезатели участваха на Рали Дракула с цел подготовка за най-тежкото световно състезание – ДАКАР 2011, Те не само направиха изключително добра тренировка, но и грабнаха призовото място със забележителна преднина пред останалите отбори.

Автомобилът, с който се представиха нашите състезатели, е Мерцедес G class, оборудван с 3.6-литров V6 бензинов двигател. Максималната скорост, която развива е 180 километра в час. Машината е със специален компютър за управление и е била подготвена за старта  в АлексМоторс – официалният сервиз на «Дакар БГ».

Климент ВЕЛИЧКОВ
,
& “Princeps”
Специално за в. „България Сега”

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...