“Отдел за убийства” – нова документална книга на Алексения Димитрова

“Отдел за убийства” е документално разследване на журналистката от “24 часа” Алексения Димитрова.
То е базирано на близо 5000 страници неизвестни досега документи, открити в архивите на Първо главно управление на ДС, които разкриват съществуването на супертайната Служба 7.

Секретната структура започва да функционира в средата на 1963 г., много преди убийството на Георги Марков, а до 1972 г. е работила по 10 случая за ликвидиране, отвличане или компрометиране на български емигранти в Италия, Великобритания, Дания, ФРГ, Турция, Франция, Етиопия, Швеция и Швейцария.

Мишените са носили кодовите имена “Черния”, “Изменник”, “Хикс”, “Мавров”, “Ник”, “Либерто”, “Лакей”, “Дончев”, “Каракуш”, “Вол”, “Хамлет”, “Предател” и “Вдовец”.

Новоткритите и разсекретени по искане на авторката документи опровергават твърденията на бивши офицери от Държавна сигурност, че разузнаването не се е занимавало с мокри поръчки и не е имало специално звено за подготовката и изпълнението им.
Книгата съдържа близо 200 стр. и 100 факсимилета, които разкриват кога и как и създаден суперсекретният спецотдел, кои са били мишените му, какви спецоперации са готвени срещу тях, кога и къде е трябвало да бъдат извършени, какво оръжие е ползвано, как е осигурявано, кои са били извършителите, как са обучавани и каква помощ са получили от КГБ.

Това е четвъртата документална книга на Алексения Димитрова.

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...