Българският ден на Олимпийските игри „Ванкувър 2010″

На всички олимпийски игри, по традиция, оделните страни – участници имат свой национален ден. Идват гости, разменят се подаръци, спортисти, треньори и официални лица правят често пъти много полезни контакти. Българският ден на Олимпийските игри „Ванкувър 2010″ премина при подчертан интерес. На дадения от председателя на БОК Стефка Костдинова коктейл се събраха над 180  гости. Сред тях – представители на международни олимпийски и спортни организации, на местното българо-канадско сдружение в Британска Колумбия, спортисти, съдии, журналисти, общественици.Българският ден на Олимпийските игри „Ванкувър 2010"

Тук бе и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. Дойдоха още членът на МОК и президент на НОК на Украйна Сергей Бубка, членът на МОК и олимпийски шампион на 100 и 200 м. от Мюнхен 1972 г. Валерий Борзов, президентът на НОК на Япония Цунекацу Такеда, президентът на НОК на Гърция Спирос Капралос, президентът на НОК на Румъния Октавиан Морарио, директорът на „Олимпийска солидарност” и връзки на НОК с МОК Пере Миро, президентът на МФВТ и почетен член на МОК Тамаш Аян, генералният секретар на НОК на Македония Сашо Поповски, генералният секретар на НОК на Сърбия Джордже Висачки и други.

Стефка Костадинова приветства с „Добре дошли” гостите и изрази задоволството си от това, че българският дух събира сънародниците ни така далеч от родината. Председателят на БОК призова присъстващите да подкрепят нашите олимпийци по време на игрите.

В кратко приветствие министър Нейков гарантира, че държавата няма да изостави спорта и пожела успех на българите във Ванкувър. Прочетено бе и поздравление до българските олимпийци от министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

Раководителите на българския спорт и канадските българи се срещнаха на Българския ден на Игрите Българските олимпийци бяха поздравени с приветствие и подаръци от Българо-канадското дружество в Британска Колумбия. След това в непринудена атмосфера нашите сънародници имаха възможността да поговорят, да се снимат и да вземат автографи от членовете на българския олимпийски тим. Най-много автографи раздадоха Александра Жекова и Евгения Раданова.

В неофициалните разговори, обаче, стана ясно, че има и много странни неща в странната ни държава. Каква е причината за българските провали в почти всички дисциплини на таза толкова трудна за нас Олимпиада?  Може ли скиорите ни да нямат пари за ски ваксите, които – да, действително са скъпи – по 170 евро, но без тях се слага черта на всичките усилия и напусто са били средствата за подготовка досега… Чули се били дори смайващи предложения – да се събират пари както ставало за Хаити!!! Дотам ли стигнахме? Кой така силно разтресе нашата страна?

Българи от Канада и САЩ, обичащи спорта и дори участници във форумите на световните ветерански игри, потърсили начин веднага, на място, да реализират необходимото ваксено спонсорство. Зер на този мокър сняг и пролетно време ски-ваксите са важни като никога… Може и да е късно, но поне е ръка протегната за помощ.

Така – в бяло и черно, текат олимпийските дни на нашите спортисти във Ванкувър…

По материали от медиите

Снимки: Николай Доцев 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...