Олимпийският дух в Британска Колумбия

Интервю на Искра Велинова – Балчева,  Снимки: Николай Доцев

С губернатора на най-западната провинция на Канада – Британска Колумбия, се срещнахме по време на едно от моите пътешествия по олимпийските обекти. Беше човек удивително непосрердствен и с много добро чувствоза хумор. Преди аз да започна с моите въпроси, той вече ме бе разпитал като опитен репортер и знаеше повече, отколкото аз за него.

– Много добре се разбирам с два типа хора – с добри спортисти и с много напористи журналисти. Аз съм човек, който знае как да се отнася с особено активните натури – ми каза с някаква негова си усмивка, по която не можеше да се познае дали това е укор или поощрение за разговора ни. – Радвам се, че сега мога да направя такъв разговор с човек, у когото има и двата типа. Не се срещат често репортери, които са били и олимпийски състезатели и медалисти…Губернаторът на Британска Колумбия Гордън Камбел в българска среда – Искра Велинова – Балчева и Теодора Доцева

– Добре тогава – казах, – и аз харесвам губернатори, които да разбират от спорта. Дали попаднах на такъв?

– И още как! Пред вас е истинска спортна енциклопедия, която в последно време се грижи дори за едно много сносно езеро. И главно се мъчи да намери пари, та да го направи удобно за гребните спортове. В Канада има много хора, които обичат да седят повече в лодките, отколкото в местня пъб.

– Уморихте ли се докато направите толкова красиви вашите Олимпийски игри „Ванкувър 2010”?

– Беше изключително напрегнато. Толкова, че даже загубихме един от най-добрите си приятели и колеги. Миналата година ни напусна  Председателят на Съвета на директорите на Организационния комитет на Игрите Джек Пул. Не дочака да види това, за което отдаде много от силите си. Решени сме да пренесем след състезанията Олимпийския огън – уникалната композиция, изпълнена като огън, съставен от ледени кристали, на брега в залива „Фалс Крик”, на площад, който ще бъде наречен с името на Джек Пул. И навярно там Огънят ще намери своя дом, ще остане при нас като спомен от тези необикновени дни и приятеля ни, с когото работехме за Игрите…

…Британска Колумбия има 4.5 милиона жители, но по площ е почти колкото девет Българии – 950 000 кв.км. Простира се по цялото Тихоокеанско крайбрежие на Канада и куриозно граничи и на север и на юг със САЩ. На север – с Аляска, на юг с щатите Вашингтон, Айдахо и Монтана. Двама полицаи от Британска Колумбия в ръцете на нашия кореспондент Николай Доцев

  По нашите земи – казва Гордън Кембел, – има работа и добър живот за хората. Ние сме страна с много социлни грижи и спортът, както е с медицината и обучението е задължително достъпен за всички. Ние все още смятаме, че правителството и държавните институции, както и големите компании, имат отговорност за добрия живот на всички свои сънародници. Сигурно знаете, че Ванкувър вече няколко пъти е посочван като град с най-добри условия на живот. Затова и ние искахме толкова много Зимната олимпиада да дойде при нас. Понякога човек подхожда емоционално към своите проблеми. Може да има възможност да спортува безплатно в обществената база, но няма искрата да започне. Олимпиадата създава нова атмосфера, показва със своята динамика и красота колко по-хубав е животът сред природата, живот пълен с движение и емоции… Това е особено важно за младите, които често се увличат в „съвременния стил на живот” – един безкраен компютърен ден и дълги вечери, посветени на статични „развлечения”. Ние се надяваме искрата на Олимпийския огън да загори и в сърцата на много жители на Британска Колумбия!

– Какво бихте казали на моите сънародници, които живеят в Канада и САЩ и на нашите спортисти, които се състезават на Олимпийските игри?

– Че зная за тяхната интелигентност и много добро образование, че всеки, който дава своя труд за по-добър животът в Британска Колумбия ще намери в мое лице приятелство и подкрепа в рамките на възможностите, които имам. Пожелавам успех на българските спортисти и много добри спомени от „Ванкувър 2010”!

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...