Българското – нашият принос в световното наследство

Хладната чикагска есен, декорирана с измити от дъжда реклами за продаващи се непродаваеми къщи и закрити бизнес офиси и сгради, се затопли тези дни и придоби други измерения от старите, дори дрeвни, спомени за достойнството на  хората и тяхната култура, живели някога по българските земи и Балканите. Това стана по време на „Дните на българското културно наследство в Чикаго” от 12 до 15 ноември 2009 г., организирани от Българо-Американския център за културно наследство.
Художничката Кина Бъговска, президент на споменатата млада, но изключително бойка обществена организация се запознава по време на Петата световна среща на българските медии в България с дейността на Международната фондация „Петър Детев”, която има свой проект – „Дни на наследството в България”. И после – по покана на чикагския център за културно наследство в „Българската столица в чужбина” гостува Йордан Детев, директор на Фестивал за исторически и археологически филми, заедно с колекция от най-добрите киноленти. Син на известния български археолог Петър Детев, той продължава делото и доразвива идеите и научните хипотези на баща си, които представя и в една безспорно интересна с прозренията и доказателствата си книга – „Краят на Тракийската Атлантида”.
 
Историк, писател, творец и преподавател в областта на филма, музиката и мултимедията, издател на списанията „Клуб Орфей” и „Виртуална култура”, Детев намери в Чикаго не само благодарна аудитория, но и предани последователи на своята мисия, с които и първата му среща, заръки и ангажименти за следващи беседи бяха и горещи и като че… задължителни.
 
Дните на българското културно наследство в ЧикагоТози своеобразен по своя формат и емоционлна енергия фестивал стартира с изложбата на великолепните фотоси на Иво Хаджимишев, представящи Средновековното културно наследство по българските земи. Успяхме да издействаме за случая най-доброто място: чикагският Сити Хол – в Даун Таун, а домакин бе трежърът на общината Мария Папас, вероятно в първата десятка жени по света, които се разпореждат със солидни  финансови средства. Българската столица от времето на „Златния век” на Симеон, Боянският майстор, Рилският манастир бяха една достойна гледка и сред колосите на архитектурата в Новия свят. Заслуга за организирането и успеха на изложбата имаха генералният консул в Чикаго, Валентин Дончев и актрисата и режисьор Боряна Пунчева.
 
Официалното откриване на Фестивала се състоя в залата за тържества и срещи към комплекса на Българската Православна Църква „Света София”. Генералният консул  Валентин Дончев поднесе поздравления, изпратени от д-р Румяна Желева – министър на външните работи на България. Присъства и консул Лила Георгиева. Бъговска спомена, че е назряла необходимостта българската общност в Чикаго да има свой културен дом, средище, което да даде простор за развитие и съхранение на онова духовно и културно богатство, което се твори днес от българите в САЩ – фолклор, изкуство, музика, литература, публицистика и пр. И всичко това бе демонстрирано със стилно подбраната програма от водещата Велина Иванова –  букет от фолклорни танци на ансамбъл „Хоро” и формация „Нашенчета”. Отец Грую Цонков, домакинът на вечерта, подчерта, че храмътът „Света София” е винаги отворен за прояви, които поддържат пламъка на българската духовност, език и култура.
 
Според Йордан Детев с особен чар са протекли срещите му с българските ученици от училищата „Джон Атанасов”, с директор  Боянка Иванова и Български учебен център „Знание” – с директор Лили Паслиева. Децата посрещнали с явен интерес филмите от най-древната история на цивилизациите по нашите земи на Балканите и въпросите им били директни, интересни и… много.Дни на българското културно наследство в Чикаго – 12 до 15 ноември 2009 г – организирани от Българо-Американския център за културно наследство

– Важно за нас е да достигнем до малките ни сънародници – казва Йордан Детев – българските деца, които растат далеч от родината. Искаме да им помогнем да усетят българското. Това не става само с учебници и тетрадки. Защото българското е особено състояние на духа, поглед върху живота, нещо, което се обича завинаги. То е в кръвта ни, то е в нашия глобален принос в световното наследство.
 
В последния ден от Фестивала, в Българския Православен Храм „Свети Иван Рилски – Чудотворец” бяха прожектирани филми, състоя се беседа, в точния смисъл на тази дума, между високо ерудирания гост и българите от Чикаго. Рядко сме виждали аудитория, обзета стопроцентово от желанието да чуят още нещо, да сверят своите познания с най-новото, което Детев представи по време на беседата си.
 
Разговори и разговори… За ритуали, чиято история е от 7500 години и се извършвали край огнищата на тогавашните къщи насред днешен Пловдив. За петгодишния проект, който приключва тази година и ще даде глобалното заключение – за произхода на човешкия род, за принадлежността ни към този или онзи род, за дългата ни лична галерия от фамилни образи – все неща свързани с наследството… За нашата непрекъсваема наследствена верига, по която можем да проследим произхода си „буквално до Адам и Ева”…
 
А дали наистина България е оцелялата част на Атлантида?
 
– Това е най-големият заек, който скрих сред даровете, които нося за вас от градове като Стара Загора, Пловдив, Велинград – каза Детев…
 
И се започна една гореща смес от въпроси и отговори, от думи, които значат или скриват много… Не е ли за чудене, когато багер край Варненското езеро изравя най-старото златно съкровище на планетата! От чие митично царство е то? Какъв може да бъде този, погребан с такива невероятни по стойност и изработка предмети? С този си вид, в това си достолепие, този пръв в света цар-жрец трябва отдавна да носи прозвището Царят на Атлантида! И не е ли Тракийската Атлантида – първата цивилизация в света?
 
…Книгите, които беше донесъл със себе си авторът Йордан Детев, се стопиха като пролетен сняг в ръцете на слушателите и живите участници в тази беседа.

Отец Валентин Ноцков от Храма на Свети Иван Рилски – Чудотворец, благодари от името на присъствуващите за подкрепата на българския дух, дошла от думите на Детев. Човекът, който не само търси, но и като че живее за това – да разкрие повече и повече за корените на нашия народ, на България. Изпратихме го с доброто пожелание – да успеем заедно да покажем  истинското лице на България, такова каквото са начертали древните ни предци.
 
„Старт – Чикаго”

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...