Армията, Авиацията и Морските сили привличат на служба чужди граждани, които са легално в САЩ

На 25 ноември, 2008 г., министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс подписа  Меморандум, с който дава правомощия на Армията, Морските сили и Авиацията да привличат на военна служба чужди граждани, които са легално в САЩ.

Става дума за медицински работници или хора, които знаят писмено и говоримо различни езици. Такива чужди граждани ще имат право да подадат молба за гражданство незабавно, без да минават пез процедурата за „зелена карта”.  Програмата се нарича MAVNI.

Лицата, които имат право да участват в програмата са хора, които имат следните легални статути: политическо убежище, Temporary Protected Status (TPS), E, F, H, I, J, K, L, M, O, P, Q, R, S, T, TC, TD, TN, U, или V.  Изисква се чуждият гражданин да е бил в легален статут поне две години и да не е отсъствал от САЩ продължителен период – над 90 дни. 

Лица, които са влезли и са във В виза, както и лица на „Виза Уейвър” не се квалифицират.  

Чужденци, които са тук нелегално, нямат право да участват в програмата.  

Лица, които са приети в програмата, имат право да кандидатстват за гражданство незабавно, без да се иска зелена карта, физическо присъствие, или постоянно жителство в САЩ.

Например доктор, който е тук на J-1 или на H-1B може да кандидатсва за армията и в момента, в който се запише може да кандидатсва незабавно за гражданство, дори и да подлежи на изискването да се върне в родната страна за 2 години според правилата на J-1 визата.  Независимо от липсата на “зелена карта”, лекарят може да получи американско гражданство за по-малко от шест месеца след записването.  Медицинските работници трябва или да отидат на активна служба за три години или да се присъединят към резерва за шест години.  Тези, които се присъеднияват като езикови специалисти, трябва да отидат на активна служба за четири години. Докторите може да са завършили в чужбина, но медицинските сестри трябва да са завършили в САЩ. Желаните медицински специалности, необходими на активната армия включват вътрешни болести, психиатрия, зъболекарство, устни хирурзи, а на резерва са необходими акушери, психиатри, хирурзи, пластични хирурзи, зъболекари и много други.  Чужди медицински сестри могат да се запишат или като езикови специалисти или да се запишат да вземат американска диплома тъй като лицензирани чуждестранни медицински сестри не са допустими за армията в сестринския корпус.  Тези, които нямат американска диплома, но биха искали да участват в програмата, могат (1) да се запишат за своя сметка в американски колеж за медицински сестри  или (2) да отидат в армията  при варианта език MAVNI-специалист, ако те притежават необходимите езикови умения. Когато вече са приети в армията, те могат да кандидатстват в образователните програми на армията. 

В  момента са необходими следните езици: албански, (Amharic) амхарски, азербайджански, бенгалски-бирма, камбоджа-кхмерски, китайски, чешки, (нausa) хауса, хинди, унгарски, (Igbo) игбо, индонезийски, корейски, кюрдски, лаоски, малайски , (мoro) моро , непалски, персийски (дари и фарси), полски, пунджаби, (рushto рashto) пущу, руски,  (sindhi) синдхи, синхалезийски (Шри Ланка), сомалийски, суахили, тамилски, турски, турксменски, урду, йоруба.

За повече информация www.goarmy.com/info/mavni

Пилотната програма ще приключи на по-ранната дата – 31 декемри 2009 или когато 1000 квалифицирани чужденци са наети. 

 София Знаймер

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...