Да влезеш в недостъпно място

Лада Галина, наш кореспондент във Вашингтон 

Академията на ФБР в Куантико, щата Западна Вирджиния, рядко отваря врати за външни посетители. Наскоро обаче това се случи, и то в сериозен мащаб. За пръв път зад добре охраняваните стени на комплекса бяха допуснати наведнъж хора от 24 страни.

Обиколката е както по повод 100-годишнината на бюрото, основано в далечната 1908 г., така и поради неговото трансформиране и променено позициониране в съвременния свят. Днес ФБР има 62 работещи бюра към американските посолства по света, включително и в София. В края на април, само три месеца след встъпването си в длъжност, президентът Барак Обама посети Главната квартира на ФБР във Вашингтон и даде висока оценка за работата му. Бюрото, което в своята стогодишна история е било

пазител на правата и свободите на американските граждани

гарантирани от конституцията на страната, днес е екипирано и подготвено да посрещне новите глобални заплахи, свързани с тероризма, шпионажа, корупцията, прането на пари.

Академията в Куантико, където са разположени и някои отдели и служби на ФБР, е от най-недостъпните за “простосмъртните” места за трениране на подбраните хора, които утре ще трябва да се възправят срещу заплахите за Америка и света. Академията е разположена сред гористи 385 акра в база на Военноморските сили на САЩ само на 36 мили от столицата Вашингтон.

Сред гората се виждат административни и учебни сгради, редуват се обширни паркинги и градини. Първото впечатление на чужденеца от Северна Америка е обширното пространство – къщите, парковете, обществените сгради, крайпътните пейзажи – всичко има някакво увеличено измерение. Виждам курсантите, всички са с униформа – панталони в цвят каки и тревистозелени ризи. На съседното стрелбище носят същите панталони и ризи, но и черни сака, под които е скрито оръжието, трябва бързо да го извадят и да поразят целта.

Малко по-късно в една зала, където ни показваха учебни филми и различни видове оръжия, а колегите се надпреварваха да снимат, научихме, че тренировките започват оттук. Един месец се учат текстове от конституцията на САЩ и правата на агентите при неизбежна опасност, също така

разликата между законосъобразно и целесъобразно

И основното правило – стреляш не за да убиваш, а да отстраниш опасността… След този първи месец на морално-правни уроци в тази зала, преди да получат оръжие, някои размислят и напускат: “Не мога да стрелям…” Решението им е уважено.

Агентите на ФБР получават право да носят оръжие със закон, приет от Конгреса през 1935 г. Тогава е открита и Националната академия за стандартизирано професионално обучение. Джон Едгар Хувър, дългогодишен директор на ФБР, налага разграничения в работата на институциите и взаимодействието им. Разследването на едно битово убийство, на домашен или местен банков обир е работа на полицията. ФБР им помага главно с прецизната си техника и лабораториите си.

Но тероризмът, публичната корупция, шпионажът и контрашпионажът, киберпрестъпленията, финансовите пирамиди, прането на пари и схемите за източване на огромни суми, престъпленията на “белите якички”, детската порнография и отвличането на деца, трафикът на хора и наркотрафикът, грабежите на произведения на изкуството, икономическите, застрахователните и ипотечните престъпления, злоупотребите със социални помощи като тези след урагана “Катрина” – това е

трудната сфера на борбата със злото

у дома, а често тази битка ФБР трябва да води и вън от пределите на страната. В доклад пред Конгреса от 20 май 2009 г. директорът на ФБР Робърт Мюлър каза: “Осведомеността на 360 градуса в нашата област е разбиране как да предотвратим криминалната заплаха.”

Преди 100 години в далечната епоха на президента Теодор Рузвелт от един малък доверен екип към Министерството на правосъдието се създава първата служба на Федералното бюро за разследване. Те вземат за мото думите: Вярност. Храброст. Завършеност.

Академията в Куантико се стреми да подготвя лидери. Приемат се само американски граждани до 37 години след сложно тестово пресяване. Този процес отнема една година, в която кандидатите за студенти и бъдеща работа в бюрото ще бъдат огледани като характер и способност за работа в екип, семейна среда и социални връзки, репутация в обществото, лоялност към САЩ, интелигентност и находчивост, финансова отговорност като харчене и дългове или придържане към своите възможности и среда, употреба на алкохол и дрога, предразсъдъци и раздразнителност към друга раса, пол, етническа или религиозна група. Предпочитат се кандидати, които вече имат едно висше образование – икономическо или юридическо, компютри, езици, финанси, технически науки. В интернационалната програма учат и чужденци. През 2009 г. те са общо 25 – от Пакистан, Турция, Египет, Южна Корея и др. Те живеят в Куантико и имат изключително натоварена програма.

Попитах г-н Фридрих Шмид, който тренира агентите на ФБР за работа в чужбина, как оценява

работата на бюрото в София

“Добре. То покрива също така Македония и Албания, но нашата дейност е главно тренировъчна, съветваща…”

В този дълъг майски ден обядвахме със студентите, разгледахме кътовете на бойна слава и прословутите “10 най-търсени” – бегълци или терористи. Навред по коридорите има картини и репродукции, някои от тях са подарени от родители на загинали агенти. Запомних една снимка на Саддам с китара, а под нея надпис: “Най-после намерихме оръжията за масово поразяване.” Тя беше окачена до вратата на Интернационалната зала, навярно подарък отдалеч.

Завършек на нашия тур беше разходката ни по алеята “Хоган”, построена в холивудски стил и предназначена за тренировки. Агентите на ФБР трябва да имат полицейски умения. Наблюдавахме банков обир и бързото залавяне и отвеждане с белезници на нарушителите. Агентите разполагат с “Блекбъри”, модерни мобилни телефони, друга техника. Спомних си за уестърните и за самотните шерифи, играни от Гари Купър и Джон Уейн, високи, с каубойски шапки пред вратата на пивницата, първо стрелят, после питат, с два “Колт”-а едновременно в двете ръце…

Лабораториите на ФБР в Куантико пък са още по-недостъпно място, те са работещи, най-големите и най-всеобхватните криминални лаборатории в света. Тренировъчната им програма е малка, за професионалисти и включва ДНК анализи за Националната програма за изчезнали хора, за преразглеждане на случаи от архива на съдебната медицина с нови ДНК анализи, с аналитичен център за експлозиви на терористи, химически и криптоанализи и др. Сградата им е внушителна, на 5 етажа, модел за сигурност и контрол над доказателствата.

Мнозина от колегите поискаха да влезем и там, но получихме учтив отказ и брошура за тяхната работа. Автобусът ни чакаше.

 

/Съвместна публикация с “Дневник”/

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...