Кодът на щастието

В Кабала – науката за щастието – щастието престава да бъде загадка. Това изплъзващо се понятие, би могло да се раздели на съставните му части и да бъде разбрано. И по подобие на формулата e=mc2, съществува и формула за постигане на вечно щастие.

“Бързо: помисли за нещо, което би могло да те направи наистина, ама наистина щастлив.” Това беше водещата реплика преди време на заглавна статия на Нюзуийк, посветена на въпроса за щастието. Видни психолози, социолози, биолози и икономисти се опитаха да дадат отговор на вечния въпрос: “Каква е тайната на щастието?” или по-точно, “Какво би могло да ни направи щастливи?

Доларът винаги е по-зелен от обратната страна
“Може би пари?” попитаха изследователите. “Ако имах пари,” казва типичният фантазьор търсещ щастието, “бих могъл да имам, или да направя каквото си поискам: да пътувам по света, да си купувам всичко, което ми харесва, да бъда независим и да държа живота си в свои ръце… Накратко, парите са това, което би ми осигурило щастие. Не е ли така?”Учудващо (или не), много от последните изследвания показват, че дори тогава когато имаме достатъчно пари, за да задоволим основните си нужди, те престават да ни носят щастие. Едно популярно изследване сочи, че дори печелившите от лотарията, които са били изключително щастливи в момента на успеха, много скоро губят еуфорията си. Не след дълго тяхното настроение се връща в онова състояние, в което е било преди щастливото събитие.Всъщност, веднъж придобивайки повече пари отколкото са нужни за покриването на основните ни нужди, радостта ни от притежаването им бива засенчена от въпрос като: “Дали имам толкова колкото и Иванови?”, защото независимо колко печелим, на нас винаги ни се струва че парите на съседа са с един или два нюанса по-зелени от нашите.

Икономика на щастието
Ами свободното време? Ако можехме да работим по-малко и да почиваме повече, бихме ли се сдобили с така жадуваното щастие? Учените изследващи въпроса за щастието, хладнокръвно отхвърлят и тази хипотеза като възможна. На “Световната карта на Щастието”, наскоро публикувана от департамента по психология към Университета в Лейсестър, Англия, здраво работещите граждани на САЩ заемат по-предното 23-то място, докато отпускарите във Франция пълзят в класацията с отчайващото си 62-ро място. Една по една, учените отхвърлят общоприетите теории за пътя към постигане на Щастието. Те стигнаха до заключението, че в дългосрочен план, неща като успешна кариера, щастлив брак и дори добро здраве не биха могли да ни направят щастливи. Тогава какво би ни накарало да се чувстваме щастливи? Именно това е въпросът, който оставя изследователите удивени. Някак си, по-лесно е да идентифицираме факторите, които не ни правят щастливи, отколкото да дадем практическа формула за истинско щастие.“Щастието е навсякъде – в списъка на бестселърите, в умовете на политиците, в представите на икономистите – и все пак то си остава недостижимо,” заключава Рана Форухар, главен икономически журналист в Нюзуийк. И така как да уловим онова чувство за щастие?

Механиката на Щастието
За да разшифроваме кода на щастието, първата стъпка е да осъзнаем кои сме всъщност и каква е истинската ни природа. Това е много просто: ние представляваме желанието да сме щастливи. С други думи, ние всички се стремим към получаването на удоволствие и наслада, или както се нарича в Кабала, ние сме “желанието за получаване”. “… Желанието за получаване на наслада представлява същността на Творението като материя, от самото начало до края му. … цялото многообразие на творенията и техните разновидности са степени и измерения на желанието за получаване”. Кабалистът Йеуда Ашлаг (Баал Сулам),

“Предговор към книгата Мъдростта на Кабала”
Вероятно това ви звучи много познато. Нашата природа, желанието за получаване, е много по-сложно отколкото си го представяме. То не е просто постоянно желание, което непрекъснато ни подтиква да търсим щастие. Именно това желание да получаваме мотивира всяко наше действие, дори най-малката и незначителна постъпка и всяка наша мисъл.Желанието да получаваме търси напълване във всеки един момент и не ни дава покой докато не запълним тази нужда. То определя начинът, по който се чувстваме: ако го задоволим, ние сме щастливи, чувстваме се добре, животът ние е като песен; ако не успеем да запълним това желание, ние се чувстваме разстроени, ядосани, депресирани, стигаме до състояние на ярост и самоубийствени мисли. Вероятно сте се досетили вече за това, но нещото което много често ни убягва – и шифърът за разкодиране на щастието – е факта, че след като нашето „желание да получаваме” вече е изпълнено, удоволствието което сме изпитали до този момент изчезва.

Големият ирландски писател Оскар Уайлд определено е знаел за това, когато е написал тези редове: “Съществуват само две трагедии на този свят. Едната е да не постигнеш онова, което желаеш, а другата е да го получиш. Последната е най-страшната, последната е истинска трагедия”.

Кабала обяснява механизма на този процес. Първоначално, ние желаем дадено нещо и правим всичко възможно, за да го постигнем. В момента, в който получим онова, за което трескаво сме бленували, ние изпитваме удоволствие, радост и наслада. Или преведено на кабалистичен език, първоначалния сблъсък на желанието и неговото напълване е върховния момент на наслаждението. До тук добре, но процесът все още не е завършен. В момента, в който получим нещото, което силно искаме, желанието затихва. С други думи, ние постепенно преставаме да желаем това, което вече сме постигнали, и в резултат на това, изпитваното удоволствие избледнява, докато изчезне напълно. Например, знаете какво е усещането когато сте много гладни: бихте могли да изядете пържола голяма колкото за десетима (за вегетарианците това би могло да бъде огромно парче панирано сирене). Какво обаче се случва когато започнете да ядете? Първата хапка е чиста проба екстаз, и следващата хапка е чудесна. Следващата е приятна, и поредната е приемлива, а следващата е безразлична. И следващата хапка е: “не мога повече, чувствам се зле…” Този принцип действа за всичко, не само за храната. Можем да прекараме години, мечтаейки си за лъскава спортна кола и когато накрая я придобием, ние сме във възторг – е, поне през първите няколко минути или дни. Скоро обаче постепенно усещаме как еуфорията постепенно намалява и в един определен момент тя престава да ни носи удоволствие. И всеки път когато погледнем колата, единственото нещо което усещаме е тежестта на огромния заем, който ще трябва да изплащаме в близките десет години! Професорът по икономика Ричард Естърлин от Университета в Южна Калифорния, водещ учен занимаващ се с въпроса за щастието, нарича този феномен “хедоническо приспособяване”, което означава: “Получаваме нова кола и свикваме с нея. Сдобиваме се с нови дрехи, и отново привикваме към тях… Ние се приспособяваме към удоволствието, което получаваме твърде бързо…” Това обаче не може да е края на историята, нали? В крайна сметка, дори нещата да изглеждат по този начин, ние все още търсим постоянния извор на наслаждение. Дали Природата ни е хвърлила в този порочен кръг, за да останем вечно нещастни? Дали щастието не е само в приказките, историята за Дядо Коледа, която никога няма да се сбъдне? (Тайната) формула на Щастието За радост Кабала обяснява, че Природата въобще не е жестока, всъщност, нейното единствено желание е да ни сдобие с щастието, към което толкова се стремим. Ако нашия стремеж към щастие не беше отреден да се реализира, то самият стремеж не би съществувал изначално в нас.

Целта на Природата е да ни накара самостоятелно да постигнем усещане за завършено и цялостно щастие – не „като че ли” или „понякога”, а такова което е абсолютно, съвършено и вечно. И в действителност ние сме по-близо до него отколкото си представяме. Всъщност, най-новите проучвания върху въпроса за щастието и нарастващото осъзнаване на нашето непрекъснато усещане за незадоволеност ни приближават към истинското щастие. Постепенно започваме да разбираме модела: щастието няма нищо общо с това колко пари правиш или колко сполучлив е бракът ти – всъщност това няма нищо общо с всеки друг вид удоволствие, което ние се стремим да постигнем. Ние започваме да разкриваме фундаменталната истина, че щастието може да бъде усетено чрез използването на един по-различен принцип на получаване на наслада. От този момент нататък, Кабала ни помага да разрешим проблема за щастието в същността на неговия корен. Вече стана ясно защо не сме способни да изпитваме несекващо удоволствие от нещата около нас – защото в момента, в който удоволствието срещне желанието, последното бива неутрализирано. И след като нашето желание вече е неутрализирано, ние ставаме неспособни да се наслаждаваме на удоволствието. Ключът към щастието, обяснява Кабала, е в добавянето на един друг елемент в целия този процес – елемента “намерение”. Това означава, че продължаваме да желаем така както и по-рано, но придаваме една по-различна насоченост на нашето желание: в посока навън, тоест все едно даваме на някой друг.

С други думи, намерението превръща нашето желание в път за постигане на удоволствие, и то по такъв начин, който гарантира неговия непрекъснат приток, то изпълва нашето желание, следвайки намерението. И нашето желание ще е способно да получава безпределно, без опасност от пресъхване. Това е формулата за получаване на безгранично удоволствие, или постоянно щастие. Когато човек прилага тази формула, той всъщност преминава през цялостна трансформация и започва да усеща различни по вид удоволствия. Кабала ги нарича “духовни” и те наистина са непресъхващи. В заключение – кратък обзор То е чувството, което ни изпълва когато сме задоволили “желанието за получаване”. Защо това чувство ни напуска? Защото удоволствието неутрализира нашето желание, а без желание, не бихме могли да усетим удоволствие. Каква е формулата за усещането на безгранично удоволствие? Тя се изразява в прибавянето на “намерение за отдаване” към нашето “желание за получаване”, така че удоволствието да продължи да тече през нашето желание безкрайно. Истинското щастие е наблизо и напълно постижимо, то ни очаква, за да се научим как да го усещаме и как да добавим намерение към нашето желание. Изучавайки Кабала, ние по естествен начин придобиваме това ново, духовно намерение и започваме да получаваме по начина отреден ни от Природата, а именно – съвършено. Затова и Кабала (на иврит означава “получаване”) е мъдростта, която ни учи как да получаваме това, което ни се полага.

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...