Какво трябва да знаете преди да отидете на интервю за работа

Как да се подготвим за интервю:

* Упражнявайте се като кандидатствате дори за позиции, които нямате намерение да заемате.
*  Проверете компанията, където отивате на интервю – разровете се в Интернет, вестници, списания, за да се информирате какво е състоянието на фирмата.
*  Трябва да знаете какви са целите и мястото на пазара на компанията, от която искате да станете част.
*  Запомнете някои факти за евентуалания си бъдещ работодател и бъдете готови да ги цитирате, ако се наложи по време на интервюто.
* Ако имате въможност, говорете с хора, които работят или са работили в компанията.

Как да се измъкнем от работа, за да отидем на интервю за нова:

Най-добре е да насрочите интервюто рано сутринта, късния следобед или около обедната почивка. Ако можете дори се опитайте да съберете две-три в един ден и си вземете почивка.

В случай, че не може да си позволите, ето няколко извинения, които да използвате, за да се измъкнете от офиса:
* Вземете един ден почивка.
* Кажете, че сте болни и не можете да отидете на работа.
* Съгласете се да свършите малко работа извън работно време, помогнете на колега и след това използвайте това време като компенсация, когато се наложи.
* Трябва да вземете/оставите приятел или роднина на летището.
* Някой е влязъл с взлом в къщата ви.
* Проблем с водопровод или газ вкъщи, който изисква присъствието ви там.
* Детето ви се е разболяло и трябва да го вземете от детска градина или училище.
* Някой от родителите ви има проблем със здравето и спешно се нуждае от вашата помощ.
* Имате консултация при лекар или трябва да отскочите да оставите/вземете медицинските си изследвания.
* Много ви боли главата – и за доброто на всички в офиса, трябва да се приберете вкъщи.
* Имате бизнес среща извън офиса.
* Уговорили сте час при адвокат, за да се обсъдят важни дела – завещание, емигрантски казус.
* Трябва да отидете до банка или друга финансова институция.

Интервю по телефона

Много често напоследък работодателите прибягват до телефонното интервю като начин да отсеят част от молбите за работа, които са постъпили за свободна длъжност.  Това е и удобен начин да се спести време и средства. Успешните телефонни  интервюта са последвани от събеседване на живо, което е и същинското при вземане на решение.
Докато търсите работа, бъдете готови по всяко време да  ви се обадят за телефонно събеседване без предварителна уговорка.  Пригответе списък със слабите и силни страни, както и бележки с отговори на най-често задаваните по телефона въпроси. За доброто ви представяне е важно и да можете да говорите свободно по всички точки от автобиографията и мотивационното писмо, което сте изпратили – предишни позиции, които сте заемали, какви умения имате, как и къде сте ги придобили.
Дръжте под ръка копие на резюмето си, за да може да отговорите на въпроси по него, ако ви бъдат зададени. Човекът от другата страна на телефона има пред себе си копие, което сте му изпратили и това е единствената информация за вас. От нея работодателят трябва да прецени дали сте подходящи за позицията и струва ли си да ви повика на второ интервю на живо.
Водете си записки по време на телефонния разговор, защото те могат да ви дадат идея как ще протече интервюто на живо, ако ви извикат на такова.
Недейте да карате човека от другата страна да чака по какъвто и да е повод. Ако моментът не е подходящ, кажето го още в началото и поискайте номер за обратна връзка. Не забравяйте да попитате и кога ще бъде удобно да пренасрочите разговора. Така си гарантирате вниманието на човека, който ви интервюира. В противен случай рискувате да се свържете с гласова поща и обаждането да не получи необходимото внимание.
Опитайте се да осигурите максимална тишина около себе си по време на разговора. Ако имате деца или домашни любимци ги изолирайте в някоя стая. Намалете звука на музикалната уредба или телевизора, ако са включени в момента. Ако карате кола, отбийте при първа възможност на най-близкия паркинг или бензиностанция, за да може да се съсредоточите изключително върху разговора.
Ако сте дали за контакт мобилния си номер, започнете интервюто само ако сте сигурни, че помещението където се намирате има перфектен обхват. Така няма да се притеснявате, че по време на разговора връзката ще се разпадне. Пък и няма нищо по-досадно от това да не чувате въпросите на интервюиращия и да го молите да ги повтаря. Ако се притеснявате, че това може да се случи и имате стационарен телефон наблизо, помолете да ви се обадят на него.
За да подобрите комуникативните си умения, помолете приятел или някой член на семейството да ви помогнат да се упражните няколко пъти. Запишете разговора и след това прослушайте “псевдо” интервюто. Това е най-добрият начин да хванете и усъвършенствате запъванията, които сигурно дори не забелязвате. Колкото по-гладка е речта ви, толкова по-високи са шансовете да ви се обадят за интервю на живо и да бъдете наети за желаната позиция.
По време на самото интервю забравете за цигари, дъвки, храна и напитки.  Може да имате под ръка чаша или бутилка вода в случай, че ви пресъхне устата. Ако ви се наложи да отпиете, постарайте се това да остане нечуто от събеседника ви. Усмихвайте се! Това ще промени тона на гласа ви и ще помогне на интервюиращия да остане с добро впечатление от вас.
Колкото и да се вълнувате или притеснявате, запомнете, че трябва да говорите бавно и ясно. Опитайте се да изолирате чувствата си. За интервюиращия вие сте поредното резюме от купчината, и ако не ви разбере, много вероятно е да не ви попита отново, а да продължи със следващото.
Избягвайте да се обръщате към събеседника си с първо име, освен ако той не ви каже изрично. Използвайте „Господин” или  „Госпожа” заедно с фамилията.
В никакъв случай не прекъсвайте събеседника си. Ако искате да добавите нещо или е необходимо да го поправите, изчакайте да довърши изречението си и чак след това го направете. Покажете уважението си към човека от другата страна на линията, за да ви бъде отвърнато с такова.
Ако ви потрябва момент, за да съберете мислите си и да отговорите на въпрос, по- добре го направете. Иначе рискувате да кажете нещо необмислено, което да намали шансовете ви в борбата за работното място. Отговаряйте кратко и яснор не изпадайте в детайли. Все пак целта ви е да ви повикат на интервю на живо . Оставете подробностите за по-късно.
Слад като разговорът приключи, благодарете на интервюиращия и го попитайте дали е възможно да се срещнете лично.
Опитайте се да си водите записки какво са ви питали и как сте отговаряли по време на интервюто. Това ще помогне, ако ви се обадят за второ интервю, да не повтаряте отговорите си.
Изпратете писмо или имайл, за да благодарите на интервюйращия за времето му и отново изтъкнете своя интерес към въпросната позиция, както и защо смятате, че сте подходящи.  Избягвайте да копирате резюмето и мотивационното си писмо. Използвайте свободен официален стил, за да акцентирате върху качествата и възможностите си.
Дори и да не ви наемат веднага, почти сигурно е, че при добро представяне, ще ви запомнят и ако се отвори друго свободно място, за което да се квалифицирате, ще ви имат предвид.
 
……………………………

Тази страница е подготвена специално от BgPulseUSA (www.bgpulseusa.com), където разработват различни медийни проекти, включващи проучвания, реклама, журналистически и юридически разследвания. Материалите са публикувани с разрешението им и имат за цел да подпомогнат нашите сънародници при тяхното професионално ориентиране и стремеж към по-добър живот. „Старт” ще публикува и в бъдеще от тази ценна информация, с която разполагат нашите колеги.


©BgPulseUSA, Inc.  Препечатано с разрешение.  Препубликуването на този материал в какъвто и да е медиен формат, независимо дали е по Интернет или в пресата без писменото разрешение на Bg Pulse USA, Inc. е забранено и е нарушение на законите за копирайт

……………………………

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...