4-ти юли – Денят на независимостта в Америка

Защо Рожденият ден на САЩ – Денят на независимостта – се празнува на 4 юли?

Към средата на 18 век тринайсетте колонии, съставляващи част от Английската империя в Новия свят, изпитват затруднения да бъдат управлявани от крал, който е на 3 000 мили отвъд Атлантическия океан.

Върджиния прави първата крачка по пътя на независимостта с гласуването да се създаде комитет, представляващ колониите. Първият Континентален конгрес заседава през септември 1774 г. На него правят списък на оплакванията от короната, който се превръща в първия подготвен документ, довел до официалното разделяне на колониите от Англия. Джордж Вашингтон поема командването на Континенталната армия и влиза в бой с британците в Масачусетс. През следващите осем години преселниците водят ожесточени сражения в Революционната война.

Междувременно във Филаделфия, щата Пенсилвания, се води словесен двубой. На 2 юли 1776 г. Вторият континентален конгрес обнародва следващия списък на оплакванията и първият, който се подписва под него, е Джон Ханкок, президентът на втория Континентален конгрес. Документът, наречен Декларация за независимост, представлява предателство спрямо короната, и има опасност петдесет и шестимата, които го подписват, да бъдат екзекутирани.

Денят на независимостта се празнува на 4 юли, защото на този ден Континенталният конгрес одобрява Декларацията за независимост. В продължение на месец след 8 юли 1776 г. този документ е четен публично и хората празнуват всеки път, когато го чуят. На следващата година във Филаделфия бият камбани и има топовни салюти, палят свещи и фойерверки. Войната за независимост обаче продължава чак до 1783 г. и едва тогава Денят на независимостта става официален празник.

Рожденият ден на САЩ – Денят на независимостта

На всеки 4 юли американците имат почивен ден. Различните общности отиват на пикник за деня с любимите си хот дог, хамбургери, картофена салата, запечен фасул и всякакви добавки. Следобедното прекарване не е завършено, ако няма весела музика, приятелски бейзболен мач, смешни състезания или надпревари в ядене на пай и диня. В някои градове има паради под съпровода на училищни оркестри. В която и точка на света да се намират американците, те се събират за традиционното празнуване на 4 юли.

Декларацията за независимост е прочетена за първи път във Филаделфия, щата Пенсилвания. Днес на фестивала Фрийдъм в Индипендънс Хол облечени в костюми от онова време американци разиграват историческите събития и четат Декларацията за независимост на тълпата. Във Флагстаф, щата Аризона, около 4 юли в продължение на три дни американските индианци организират свои церемонии с родео и танци. В Литиц, щата Пенсилвания, в парка през нощта запалват стотици свещи, направени в течение на изминалата година, и ги пускат да плават по водата, докато избират Кралица на свещите. На 4 юли американският кораб „Джон Ф. Кенеди” влиза в пристанището на Бостън, щата Масачусетс, опънал платна, бостънският поп оркестър изнася концерт от патриотични песни, а повече от 150 000 души наблюдават фойерверките над водната повърхност.

bulgaria.usembassy.gov

 

You may also like...