Петте най-добри американски футболиста

Макар и европейският футбол да не е в топ 5 от най-гледаните спортове в САЩ, спортът прогресивно се развива и набира популярност. Американското първенство Мейджър Лийг Сокър от създаването си през 1993 година вече е създало немалко имена, които да служат като вдъхновение за подрастващите американски футболисти. Всеки един от тях успява да пробие във водещи отбори от Европа. Ако се интересувате и от младите спортни таланти на България, можете да посетите новия уебсайт на Betfair България.

най-добри американски футболисти

Ето и петте най-добри американски футболисти за всички времена:

5. Клаудио Рейна – известен със своята креативност на терена, смуглият американец преминава през редица клубове в Шотландия, Англия и Германия. В Германия с екипа на Волфсбург се превръща в първият американски капитан на европейски отбор. Впоследствие записва успешни сезони в Шотландия с екипа на Рейнджърс. Преминава и през английските Съндърланд и Манчестър Сити, където е преследван често от контузии, но успява да остави много добри впечатления. Завършва кариерата си в Ню Йорк Ред Булс през 2008.

4. Тим Хауърд – брадатият вратар освен в американското, играе само в още едно първенство в Европа, но не в кое и да е – в английското. Кариерата му започва в Ню Джърси Импириълс, след което преминава в друг отбор от САЩ – Метростарс, преди да бъде забелязан от скаутите на Манчестър Юнайтед. Там се превръща във втория американски играч, който печели медал от ФА къп. Нещата в Манчестър не се развиват по най-подходящия начин и той преминава в Евертън – първо под наем, а след това постоянно. С 326-те си мача, записани за клуба, той намира своето място в сърцата на феновете.

3. Клинт Демпси – най-изявеният нападател на САЩ в последните няколко години, Демпси, подобно на своите сънародници, започва професионалната си кариера. По-късно акостира на Острова, където безспорно прекарва най-добрите си години от своята кариера в отбора на Фулъм. За петте си години, прекарани там, той се превръща в най-резултатния играч на отбора в ерата на Висшата лига със своите 50 гола, задминавайки рекорда на Брайън МакБрайд, който има 32 отбелязани гола.

2. Брад Фридел – наред с Тим Хауърд, Брад Фридел е може би най-добрият американски вратар. Ветеранът навърши 44 тази година и е в дългата си кариера е изиграл 544 мача, в които е защитавал цветовете на отбори като Тотнъм, Астън Вила, Блекбърн и Ливърпул. Най-успешния му период е в Блекбърн, където държи рекорда за най-много последователни изиграни срещи – 310. Основен стълб за националния отбор на САЩ, през 2002 година е един от основните виновници отборът да достигне четвърт-финал на Световното първенство по футбол.

1. Лендън Донован – широко смятан за най-качествения американски футболист стъпвал на футболния терен. Изкарва няколко разочароващи периода в Германия, където не успява да се адаптира. Талантът му се разгръща на родна почва, където с екипа на ЛА Галакси вкарва 112 гола в 247 мача. Техничното крило изкарва и няколко кратки периода в английския Евертън, където впечатлява и е пожелан от самия Дейвид Мойс за постоянно, но от родния му клуб отказват. Държи рекордите за националния отбор на САЩ по голове, асистенции, както и най-много изиграни мачове. Освен това Донован е и първия, който достига квотата от 50 гола и 50 асистенции с националната фланелка. През 2013, капитанът сложи края на кариерата си за националния отбор на САЩ, където ще бъде запомнен като една истинска легенда.

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...