В РАЙОН МЛАДОСТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ СТРОИ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ

Петдесет години след проектирането и застрояването на жилищен комплекс „Младост“в София, започна строежът на първия православен храм. Той ще носи името „Рождество Христово“. Най-после над 120000-те жители на района ще имат своя черква, където да се помолят, да посещават църковните служби и да участват в богатия духовен живот на Църквата.

Това е наистина знаменателно събитие за съкварталците очаквано от половин век.Църквата съпровожда човека от рождението до края на дните му, а в днешните житейски бури повече отвсякога имаме нужда от вяра, надежда и утеха. Затова и 4 март тази година, когато се направи водосвет и първата копка на строежа с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, се превърна в голям празник.На тържеството присъстваха-президентът Желю Желев / 1992 – 1997/, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, кметът на район Младост д-р Цвета Авджиева,която има основна роля за осъществяването на проекта, представители на духовния,политическия и културен елит на столицата и района,местната администрация и много жители.
По план храмът трябва да бъде напълно завършен в края на следващата година. Проектът е дарение от арх. Т.Казаков и неговият екип, а теренът ,над 4 дка, намиращ се в Младост 3 срещу детския увеселителен комплекс „Палавници“, е предоставен от Министерство на отбраната.Планирано  е  до храма да бъде изграден прилежащ комплекс с ритуална зала, енорийски център и мястото да се превърне в голямо духовно и културно средище на района.

За строителството ще са необходими около 800 хил.лв. Засега не са осигурени всички средства. Но по отколешна традиция българинът дарява дори и от оскъдните си средства за построяването на черква,защото помни  от дедите си : „Има ли православие, ще я има и България!“ И тук строителството се осъществява основно от дарения на обикновени хора.В обявените банкови сметки и дарителски телефонен номер от Инициативния комитет за строежа могат да се видят трогателни суми  от по 1,5,20 и нагоре левчета на анонимни дарители, които са дали своята скромна лепта, за да подпомогнат това свято дело. Включват се и местни фирми, които даряват строителни материали,техника и безвъзмезден труд.Идват и доброволци за участие в различни дейности.И общият ентусиазъм дава своите плодове: за по-малко от 100 дни от първата копка грубият строеж на сградата вече е стигнал до купола . До 15 –ти август-църковният празник  Успение Богородично, строителите обещават да вдигнат и купола. Наистина строежът на храмасе превръща във всенародно дело, което означава, че националният дух и вярата са живи и с общите усилия петдесетгодишната мечта  на жителите на софийския район Младост става реалност.

В РАЙОН МЛАДОСТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ СТРОИ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ

Всеки желаещ да участва в  богоугодното и родолюбиво дело може да се присъедини  към дарителската кампания.

Дарителска сметка:
IBAN BG95SOMB91301050536001
BIC SOMBBGSF
ОБЩИНСКА БАНКА АД   

Красимира Стоянова

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...