Михаил Мутафов печели награда за най-добър актьор на Фестивала за късометражно кино в Брюксел

Поредното отличие за филма “Чест” на Павел Г. Веснаков, с продуцент Ваня Райнова (“ПОРТОКАЛ”), е от Фестивала за късометражно кино в Брюксел. Петчленното международно жури присъди наградата за Най-добър актьор на Михаил Мутафов, който е номиниран и за Най-добра главна мъжка роля от Българската филмова академия 2014.

“Много се зарадвахме на тази новина, защото Мишо Мутафов даде много от себе си за този филм и за мен беше и чест и удоволствие да раборя с него,” коментира режисьорът Павел Веснаков”

Михаил Мутафов

“Едва ли има по-заслужена награда,” каза продуцентът на филма Ваня Райнова. “Мишо е невероятен професионалист и много мъдър и щедър човек – и на снимачната площадка, и на екрана.”

Това е десета международна награда за филма “Чест”, който по-рано тази година реализира исторически уппех ьа българското кино, като спечели едновременно “Grand Prix” и Номинация за Европейските филмови награди на най-престижния фестивал посветен на късометражното кино в света – “Клермон-Феран”, Франция.

“Чест” изследва огромната пропаст между поколенията в България и тяхното общуване, обременено от очаквания и премълчавания, обречено на неизказаност. Разказът е фокусиран върху Манол, пенсиониран генерал с консервативна ценностна система и  денят, в който променящият се свят, в който Манол живее, нахлува в неговата собствена кухня.

Ани Бакалова, Светлана Янчева и младият талант Александар Алексиев партнират на Михаил Мутафов в третия късометражен филм на Павел Г. Веснаков. Ани Бакалова и Светлана Янчева са номинирани съответно за Най-добра главна женска роля и Най-добра поддържаща женска роля от Българската филмова академия 2014.

Филмът е продукция на ПОРТОКАЛ (България) в ко-продукция с Дайректърс дарлинг девелопмънт (Германия). Продуценти са Ваня Райнова (и съсценарист) и Себастиан Вайланд. Изпълнителен продуцент е Моника Балчева. Оператор на филма е Орлин Руевски.

Филмът е осъществен с подкрепата на ИА “Национален Филмов Център”, Хаmбургски филмов фонд, ZDF/аrte, Културен център “Двореца” – Балчик и Мувименто.

 
Ваня Райнова,

продуцент,  “ПОРТОКАЛ”

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...