Есенна сесия на Българо-Американската Асоциация, Чикаго

В неделя, 7 октомври, 2012 г. в Чикаго се състоя Седемнадесетата поредна сесия на Българо-Американската Асоциация на 120-хилядната българска  общност в този най-голям „български град” извън границите на страната. Сесията, която е част от поредицата „Български дни в Чикаго  – Есен 2012” бе открита от президента на организацията и неин  основател Динко Динев. Той поздрави изпълнилите залата сънародници и представи гостите на форума: председателя на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Росен Иванов, генералния консул на Република България в Чикаго г-н Симеон Стоилов, главния експерт и референт на  ДАБЧ Иванка Славчева,  българския консул в Чикаго Веселина Цветкова.  Патрон на събитието и модератор на раздела „Правни и икономически проблеми на  българите в САЩ” беше известният чикагски адвокат Цветелина Бойновска. Секретарят на БАА проф. Никола Чаракчиев запозна  присъстващите с технологията на  Сесията. Вицепрезидентът на Асоциацията Петранка Стаматова говори за традициите на популярния фестивал на българите от Чикаго.

В своето приветствие г-н Росен Иванов, който представи дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, сподели задоволството си от налагащото се впечатление, че присъства на една среща с много сериозна българска диаспора с много добре организиран живот, пример за българските диаспори по света. Той сподели и някои примери, както и актуални проблеми  на българските общности по света. В тази част на сесията бяха поставени и дискутирани актуални въпроси по предстоящата Среща на българите в Брюксел, подготвяна от президентството на Република България.
 В сутрешния панел на Сесията бяха представени доклади и практически препоръки от адвокати Цветелина Бойновска, София Знаймер и Иво Чернев, отнасящи се до правата на българите, които имат и американско гражданство в България, новите закони в България и отражението им в диаспората ни в САЩ, отказ от българско или американско гражданство, „Банкрутът – начин на употреба”, „Парите като нов вид енергия” и „Новини от имиграционното право.

Есенна сесия на Българо-Американската Асоциация, Чикаго

При следобедните раздели с голям успех се посрещна както винаги дизайнът и мениджмънт  на панела „Българският вкус в Чикаго” на Звезделина Гюдюлева – Ковачева.
Присъстващите бяха запознати лично от притежатели и мениджъри на бизнеси и фирми с развитието и достиженията на българското предприемачество в Чикаго. Сред тях с особено внимание бе посрещнато представянето на финансовите и инвеститорски възможности на една нова инвеститорска фирма, което направи българският финансов експерт Юлиян Юлиянов

С внимание бяха изслушани докладите на известната  художничка Кина Бъговска, която живее и работи в Чикаго: „Експорт на имиграционни ценности” и на проф. Никола Чаракчиев: „Създава ли Америка нов тип българин”, както и „Институционалното  представителство на българите  зад граница” на Петранка Стаматова. Направи впечатление изследването на преподавателката в училище „Нов живот” Хриска Перфанова за работата с надарените българчета в в чужбина. Много идеи и размисли за по-добри „плодове от училищната нива” повдигна докладът на директора на Българския учебен център „Знание” Лили Паслиева.

Със  своето традиционно участие на всички български прояви в Чикаго и 14-те щата в района на Генералното консулство в Чикаго , г-н Симеон Стоилов получи признанието от залата, че само за първата година от своя мандат е свършил дейност, колкото за  три мандата. Неговият опит и резултатите от енергичната му дейност,   създадоха вече на практика отлични  резултати и много предпоставки да нови възможности

Много богат на емоции отново бе „Награден Фонд”, чиято дейност се ръководи от д-р Виолета Симов – Динев.  По предложение на Фонда и на президента на БАА Динко Динев Държавната агенция за българите в чужбина взе  решение и удостои с Почетния медал „Иван Вазов” четири от българските духовни огнища в САЩ: най-старата, вече 105-годишна, Българска Православна Църква „Света Троица” в Мадисон, до Сент Луис, Българските православни църкви в Чикаго  „Света София” и „Свети Иван Рилски – Чудотворец” и Българската Евангелска Църква „Нов Живот”. Лична награда получи за своята преподавателска дейност, за историческите трудове, които е написал и за своята 90-годишнина проф. Спас Райкин.  

Седемнадесетата Сесия на Българо-Американската Асоциация в Чикаго беше закрита от артистично водещия деловата работа президент Динко Динев, чийто хумор и добро настроение поддържаха неизчерпаем творческия подем на участниците в заседанието през всичките осем работни часа. Следващия /пролетен/ вариант на „Български дни в Чикаго” е през първата седмица на месец май 2014 година.

Климент Величков
Снимка: Десислава Стаматова

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...