Българско училище отваря врати в Хюстън

Школски звънец ще зазвъни, както повелява родната традиция, за пръв път, на 15 септември в Хюстън. Там ще отвори врати първото българско школо.

Нашенци, които живеят в щатския град и искат, децата им да се научат на майчино четмо и писмо, се събраха още на 18 август, за да създадат фондация „Елин Пелин”. Тогава се проведе и първата родителска среща, на която записаха малчуганите, които ще учат за учебници.  „На тази среща присъстваха не само родителите на нашите бъдещи ученици, а всички българи, които желаят да бъдат съпричастни към дейността на фондация “Елин Пелин” и да допринесат за развитието на културно-образователната дейност на българското общество в Хюстън”, обясни директорката на училището Ели Гайдарова.

Като начало, школото си поставя за цел да осигури редовно обучение по български език, литература, история, география и народни традиции. Фондацията пък ще организира празнични тържества по случай Kоледа, 3 март и 24 май, на които децата ще покажат знанията, придобити през годината. Организаторите на учебния процес разчитат, че българското просветно министерство ще ги включи в регистъра на неделните училища в чужбина.

„Преподавателите ни са получили висшето си педагогическо образование в акредитирани български университети и имат дълъг професионален стаж като начални учители в България. Занятията ще се провеждат всяка събота от 14 до 17 часа с изключение на няколко ваканции, съобразени с почивните дни на американската образователна система”, допълва Гайдарова. Тя уточни, че тържеството за първия учебен ден ще е от 14 до 16.30 часа.

Сияна Севова
Стандарт

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...