Около 1 млн. лв. са необходими за цялостната реставрация на църквата “Св. Николай” в Сеславския манастир

Около 1 млн. лв. са необходими за цялостната реставрация на църквата “Св. Николай” в Сеславския манастир и възстановяването на ценните стенописи в нея, съобщи за БТА Любомир Попйорданов, управител на туристическа агенция, поела инициатива за възстановяването на храма още през 2004 г.

Експертите са проучили какви средства са необходими за цялостната реставрация на уникалните стенописи, дело на именития български книжовник и художник Пимен Зографски. Направено е изследване и почистване на стенописите, за да може да се прецени с какви материали ще се работи за възстановяването им. Междувременно са поправени множеството нанесени от иманяри дупки по пода, ремонтиран е покривът, поставени са нова врата и решетки на прозорците.
Въпреки това, голяма част от ценните стенописи днес са в доста лошо състояние и се нуждаят от реставрация. Запазването им е от огромно значение за българската късносредновековна живопис, алармират инициаторите.

Отпечатъкът на духовния будител Пимен Зографски

Дори и най-голямата мощ понякога не е в състояние да разруши и заличи това, което е създадено с вяра и силен дух. Макар претърпял набези и почти пълно унищожение, днес останките от Сеславския манастир говорят за някогашната му висока духовна стойност.

Според преданията в основата на създаването му стои боляринът Сеслав, който владеел крепост, недалеч от манастирската обител. Това се е случило по времето на Второто българско царство. Османското нашествие не подминава и тази част на Софийската околия и заедно с разрушаването на крепостта, запада и манастирът. С огромни усилия местното население успява да възкреси светото място, като издига и изписва църквата наново в началото на 17-ти век. От този период остава и най-ценното на светата обител днес, а именно стенописите на Св. Пимен Зографски. Неговото дело “запалва” угасналите духовни огнища в родния му софийски край, възстановява стари, гради и стенописва нови храмове, създава школа от свои ученици и следователи.
В житието на будителя пише: “Християните като овци без пастир идваха с хиляди при него, като при свой пастир. . . И като обходи цялата Софийска страна той, Пимен, съгради по селата и градовете 300 църкви и 15 манастира”. С възстановяването на всеки храм монахът Пимен спомага за възраждането на християнския дух на българския етнос и утвърждаването му в културното пространство на Балканите. Затова са изключително ценни днес отпечатъците от неговото дело, оставени в рушащия се храм.
С красивите си стенописи, църквата е била най-голямата в околността през този период. Тя е еднокорабна, едноабсидна, с притвор, обширно вътрешно пространство и е изцяло изографисана. Открити са три живописни пласта, като най-добре е запазен този от 1618 г., дело на св. Пимен Зографски. Представените изображения показват сцени със старозаветни, евангелски и поучителни сюжети.

В олтарната абсида са образите на Богородица с двама архангели, Божествената литургия и покланящи се на Христовата жертва. На южната и северната страна са разгърнати христологичните цикли – “Рождество Христово”, “Възкресение” и “Слизане в ада”. По-надолу се открояват образите на софийските мъченици – Св. Георги Нови Софийски и Св. Никола Нови Софийски. Цялата западна стена е заета от голяма композиция, представяща родословното дърво на Иисус Христос.
Жилищната сграда на Сеславския манастир е напълно разрушена. Под нея обаче е запазено скривалище с дебели каменни стени, което в миналото е водило към подземна връзка с близката крепост.

{morfeo 13}

Местоположение: Сеславският манастир се намира в Софийската планина, над столичния кв. “Сеславци” и на около 20 км. от София. До него се стига по асфалтов път през квартала, който е в сравнително добро състояние.


* Рубриката се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община Програма Европа 2012 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г.

 

София, 4 август /Десимира Миткова, БТА/

 

 

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...