В УКРАЙНА ПОЧИТАТ БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

ОДЕСА, УКРАЙНА. На 2 юни от 10 часа ще се състои поклонение и поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровския сквер. Мероприятието се организира от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ с участието на Български младежки клуб „Актив“ и учебно-просветния център «Аз Буки Веди». Да почетат  Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта  на България са поканени всички неравнодуши одески българи. Учениците от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ ще рецитират стихове на Христо Ботев и ще пеят тематически песни.

Христо Ботев се е учил във Втора Одеска гимназия, работил като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област. През 1875 година възглавя българско национално Освободително движение и се явява един от националните герои на България. Паметникът на великия поет и революционер Христо Ботев бе открит по инициатива на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» през 2009 г. Архитект на паметника е Владимир Глазърин, скулптор – Таисия Судбина.

За повече информация и контакти:

Максим Димитров
Пресцентър


ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Уважаеми сънародници!

Днес ние, българите, отдаваме почит пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Хиляди българи, обединени от Христо Ботев, се включват в революционните действия и отдават своя живот за да можем да сме свободни.
Днес е денят, когато още веднъж си спомняме за великите подвизи на нашите предци и тяхната роля в история ни. Прекланяйки главите си пред миналото, днес трябва да се замислим за бъдещето. Макар и свободни и независими, ние трябва да продължаваме да се борим и гордо да отстояваме своето име. Днес борбата е по-различна от онази по времето на Ботев. Светът на глобализацията ни проверява до колко сме силни за да запазим идентичността си.
Скъпи българи, нека всеки от нас, чрез действията си, гордо представя българската нация пред света. Нека в минутите на несигурност достойните постъпки на Христо Ботев ви дават сила да продължите да градите бъдещето на нашия силен народ. Пожелаваме ви здраве, късмет и успехи.

С уважение,

Юрий Граматик

Президент на
Всеукраинската обществена организация  
„Конгрес на българите в Украйна“

 

Download PDF


ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Скъпи българи!

2 юни е Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Повече от един век ни дели времето от героичните постъпки на нашия народ, но значението на великото им дело винаги живее в нас.
Христо Ботев е мечтаел за свободна и независима България и е отдал всичко от себе си за да постигне целите си. Днес ние сме свидетели, че упорството и всеотдайността се възвръщат с успех и победа. Носейки в сърцата си онзи непобедим български дух, никога не трябва да се спираме пред трудностите, а да продължаваме  напред изграждайки нашето бъдеще.
 От името на Българския младежки клуб „Актив“ ви пожелавам здраве, сили и вяра в доброто! Бъдете силни и горди българи, където и да сте по света!

Алексей Куцарев
Председател на БМК „Актив“

 

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...