Малко нервно преброяване на олимпийски квоти…

Погледнат от Чикаго, 100 дни преди Игрите  в Лондон /27 юли – 12 август, 2012 г/, българският олимпийски тим, не изглежда много окуражаващо. Сигурно има и непознати на хората отдалеко резерви, има и треньори, които готвят изненади, и това е хубавото на спорта, но в момента действително няма с какво много да се похвалим.

Олимпийски игри Лондон 2012Преди 24 години, на Игрите в Сеул през 1988 г. българските олимпийски състезатели наброяваха 182 души и взеха участие в 16 спорта. На последните Игри – “Пекин 2008” групата намаля до 70 състезатели. До днешен ден имаме 27 спечелени квоти за участие в Лондонската олимпиада…  

Разбира се, има повече възможности, предстоят още олимпийски квалификационни стартове.
Сред тях е и волейболният  турнир в София, на който се надяваме мъжкият отбор на България да спечели своята олимпийска квота. Нещо повече – ако не се получи в България  – има още три турнира в Европа с възможности за осигуряване на място сред 12-те отбора , които ще играят на олимпийския турнир в Лондон.

Подобно е положението и при борбата. От общо 14-те възможни категории при мъжете в свободния и класически стил засега имаме 4 квоти, както и от 4-те категории при жените – една, тази на пет пъти световната шампионка Станка Златева, разбира се. Вече са с олимпийски паспорт,    освен Златева, и класиците  Иво Ангелов и Елис Гури. Също и Радослав Великов и Леонид Базан в свободния стил. Странните фамилии подсказват, че и в България вече има своеобразна трудова имиграция… Нашите борци очакват с големи надежи олимпийския квалификационен турнир в София, който започва на 20 април. След него през април и май има още две олимпийски квалификации в Китай и Финландия.

С най-много квоти засега са лекоатлетите. Сред “готовите” шестима олимпийци са добре познатите по световните лекоатлетически писти Ивет Лалова и Ваня Стамболова, както и Венелина Венова, Ина Евтимова, Адриана Бънова и Виктор Нинов. Ще чакаме добри новини от серията лекоатлетически турнири, които предстоят.

Олимпийски игри Лондон 2012Четири квоти се падат на спортната стрелба. При стрелбата с пистолет това са Антоанета Бонева и Мария Гроздева, която макар и трудно, постигна изключително постижение – да старитира на шеста олимпиада. Същото се опита да направи и 49-годишният ветеран Теню Киряков, но не успя и сега надеждите му са да получи “уайлд карта” от световната федерация. В стрелбата с пушка ще ни представят Петя Луканова и Антон Ризов.

Трима плувци имат вече квоти, които обаче ще бъдат използувани след преценка дали все пак има някакъв смисъл да се изпратят те на тежките олимпийски битки по сините коридори.  Това са Нина Рангелова, Екатерина Аврамова и Венцислав Айдарски.

С много по-добри шансове за олимпийски отличия са Силвия Митева и нашия Ансамбъл в художествената гимнастика, които в момента са с най-стриктно спазвана олимпийска тренировъчна програма.

Преди малко повече от месец ни възхити с подвига си – да спечели квота за своята шеста олимпиада уникалният ветеран в този спорт Йордан Йовчев.  Очакваме добро представяне  в Лондон от Ралица Милева, която е една от признатите  майстори на греда.
Със стиснати юмруци и малко неспокойно очакват нашите боксьори своята почти последна възможност за добиване на квоти – големият квалификационен турнир в Истанбул, който започва на 13 април. Досега само Детелин Далкалиев е станал вече “олимпиец”, шансове имат още Александър Александров, Стефан Иванов, Тервел  Пулев…

От кану-каяка  засега е класирана само една двойка, при ветроходството има квота Ирина Константинова -Бонтан, българка омъжена във Франция. А  световната федерация по колоездене щедро даде и един подарък  на българското колоездена  с присъдените  две безименни квоти за състезанията на шосе – когото искате – него пращайте…

И така: към 22 февруари Българският олимпийски комитет има 27 квоти, даващи право на наши състезатели да участват на Игрите в Лондон, които започват след около 5 месеца. Не е много, има и дреги спортове, освен споменатите, които ще умножат  силите на нашия челен олимпийски отряд.  Но очакванията са скромни. Изненадите ще бъдат наистина само истински , стопроцентови изненади…


“Второто пришествие” на Ивет Лалова

Ивет ЛаловаИвет Лалова е родена на 18 май 1984 г. в София. Състезава се на 100 и 200 метра гладко бягане. Тя е дете на двама отлични спринтьори. Баща й Мирослав Лалов има постижение на 100 метра 10.4, майка й Лиляна Петрунова – 12.2! Нейн треньор, обаче е Константин Миланов, с когото работи отлично. Тя е донякъде наша колежка по образование – има специалност  “Издателска дейност и масови комуникации”.
Сред първите й успехи са европейската шампионска титла за девойки до19 г.  през 2003 г в Тампере, Финландия на 100 и 200 метра. През 2004 г дава изключителното постижение на 100 м  – 10.77, което е нов български рекорд и най-добро постижение в света за сезона. На Олимпийските игри в Атина се класира на четвърто и пето място на 100 и 200 метра.
През 2005 г. е европейска шампионка в зала на 200 м. После печели турнира “Златният шпайк” в Острава на 100 м с постижение 11.03, но след седмица, при нелепо сблъскване при тренировка на пистата, чупи бедрена кост. Това я лишава от тренировки и състезания за две години.
През май, 2007 г. Ивет се завръща на пистата и печели първото си състезание с време 11.26 на 100 метра. После участва на световното първенство в Осака, но отпада на четвъртфинали, и на Олимпийските игри в Пекин, където завършва на седмо място в полуфинална серия на 100 метра.

След като спечели през миналата година своята олимпийска квота, още  в началото на олимпийската 2012 г. Лалова показва великолетни резултати. Има второ постижение в Европа през тази зима в спринта 60 метра в зала. Спечели турнир в Карлсруе в първата половина на февруари с нов личен рекорд – 7.16 сек.  Постигна няколко изключителни победи над свои съпернички, които вероятно ще срещне и в Лондон. Всички приятели на леката атлетика и на спорта като цяло, всички, които познават огромния труд, който полага Ивет Лалова на атлетическата писта, се надяват искрено, че  нейното “второ пришествие” на състезателната писта да бъде по-щедро на радости и успехи за нея и за българската атлетика…

Климент ВЕЛИЧКОВ, Чикаго
За в. “България Сега”

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...