БЕДНИЯТ БАРЕКОВ!

„Този боклук, който тук беше стоварен под формата на трактористки машини, а-а-а, да се омита още днес от а-а-а, столицата, където сме дошли, пак казвам, да си изкарваме хляба, защото в противен случай аз ще оглавя едно гражданско общество срещу тази а-а-а, развилняла се пасмина от провинцията и не се знае ний кво можем да напрайм, можем да режем гуми, можем да палим, кво? – трактори. Аз не желая някакви разюздани селяни наистина в центъра на София да ми пречат да си изкарвам хляба. Извинявай, но аз съм на 40 години…. и съм тука от 20 години вече в София и искам да си изкарвам наистина хляба и не желая такива хора да идват тука на а-а-а, моя територия и да ми пречат аз да работа”. (Запазен е оригиналният изговор на думите)

Мислите, че това е бръщолевене на кварталния луд? Или на дрогирана мутра? На политик в пленарна зала? Разбира се, подхожда да е на всеки от тях. В случая обаче това е медиен пърформънс по повод протеста на земеделските производители през декември 2011. Автор е Николай Бареков, а медията е ТВ7.

Правя си труда да цитирам горното, защото в ланските приказки на този „журналист” е събрана цялата абсурдност на последните двайсетина години. Какво друго, ако не абсурд, е да твърдиш, че ще оглавиш гражданско общество срещу „пасмината от провинцията”. Квинтесенцията на родния селяндур по външен вид, поведение и правоговор, който изпя в долнопробна пловдивска чалготека „само да те гепна п…… щи цепна” и мяташе гюбеци пред местния криминален контингент – не желаел разюздани селяни в центъра на София!

Питам се, през какви драматични колизии трябва да е минал българският ген, за да се стигне до Бареков и барековщината? Какви катаклизми са се случили, за да се докара до това състояние човешкият индивид? Само природата ли е отговорна, или има и други причини… – това са все теми за научни изследвания. Едно обаче е видно и без помощта на науката: в българската журналистика нахълтаха безподобни двукракоходещи и успяха да я дискредитират дотам, че посланици на чужди държави у нас да напишат:

Българските медии са силно манипулирани и все повече и повече концентрирани в ръцете на няколко души. Репортери и издатели приемат подкупи, за да пишат различни материали, да печатат пропаганда под формата на новини и съответно да не печатат информация, която спонсорите им не одобряват. Очевидно е, че корупцията в медиите ограничава възможността им да служат като глас на гражданското общество. …. Новите собственици на местните, частни медии, които за разлика от предшествениците си нямат журналистически опит, използват медиите за да влияят на общественото мнение и да подпомагат бизнес интересите си чрез избирателното публикуване на информация и целенасочени атаки (Класифицирана грама от посланик Макълдауни. Източник: Биволь)

Интересно е да се видят приятелчетата на този юнак, който открито заплашваше, че можел да реже гуми и да пали трактори. Попаднах на снимки от заведение край Сен Тропе, а там „гражданинът” Бареков в компанията на субекти с дебели пури, черни очила и бели гащи, игриво се пръска с шампанско за по 300 евро бутилката – щастлив и свободен. Готова звезда по бермуди и чаша в ръка в заведението Nikki Beach, любимо място на космополитни тузари! Какво обаче търси служителят на ТВ7 в това гнезденце, което отдалеч мирише на пачки със съмнителен произход?

По този повод разследващият журналист Асен Йорданов пише в своя сайт: Разследването (на Асен Йорданов, б.а.) стигна до много тесните и персонални контакти на Николай Бареков с олигархично-мутренски структури, които от много години върлуват по морето, но имат национална известност. Оказа се, че Бареков е близък познат с олигарха Чочо Александров, който стана известен като новобогаташ-милионер още на крехката възраст от 20 г. Аз от доста отдавна следя развитието на Александров, още когато се изживяваше като представител на ВИС в региона и верен човек на Георги Илиев…. Александров стана пръв гербер, неговата партия “Дела” се вля в ГЕРБ, а личните му връзки с Министър-Председателя се афишират демонстративно, за да сплашват всеки, който дръзне да помисли нещо неудобно за бъдещия „феодален” владетел на Несебър. … Колко време прекара Александров с Николай Бареков в един от най-скъпите курорти на света „Ники бийч” в Сен Тропе и дали е плащал случайно разходите на журналиста? Би ли споделил колко струва почивката във въпросния оазис за милионери?

Само че Бареков не желае да сподели. А чуждите посланици продължават:

Преобладаващата практика на българските медии днес е те да бъдат използвани за бизнес и политическо влияние, а не за да се предоставя обективно отразяване на политически събития или критичен поглед, който да държи властта отговорна пред хората. … Множество компетентни, честни журналисти живеят и работят в България, но те са обезсърчени и са в капана на система, която е корумпирана от големи пари и политическо сплашване. Когато свободната и обективна преса се колебае и политическото сплашване става норма в система, заразена от сериозна организирана престъпност и корупция и липсата на адекватно правораздаване, демокрацията е губещата. (Посланик Пардю, източник: Медиапул)

…. Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи. Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи. (Посланик Байърли, източник: Биволь)

Бедният Николай Бареков! Кой да го научи, че истинската журналистика, онази, която се преподава и практикува от големите в тази професия,  няма нищо общо с подгъзуването на властта, маймунджилъците и хашлашкия речник.  

Истинската журналистика е образована, интелигентна и се прави от почтени и независими хора. За фигури като Роберто Савиано, Анна Политковская и Ориана Фалачи тук дори не говоря – тяхното е с мащабите на опасна мисия и саможертва.

Кой да му каже на Николай Бареков, че стойностният журнализъм е спонтанен жест на мъдрост, а не калкулирана глупост.

Медиите по дефиниция диктуват ценностите в обществото. Каква ценност диктува Бареков с поведението си и биографията на чалгаджия?

Можем да обърнем перспективата и да кажем, че, да, той е журналист, доколкото телевизията, в която работи, е медия. Медия ли е ТВ7?

Политиците търсят сродни медийни собственици. Медийните собственици търсят сродни журналисти.  Качеството на едните обуславя качеството на другите. Политици, отдадени на демагогия и машинации, ще търсят съюз с медии, създадени с измамни капитали,  те пък ще назначават изфабрикувани журналисти.

Журналистиката притежава мощ. Носи признание и авторитет. Затова големи са мераците на случайни гастрольори, които искат да се възползват от нейното влияние и престиж. Наше е задължението да не им позволяваме, защото пораженията, които нанасят, засягат всички – от малолетния изтърсак с дистанционно в ръката, до дремещия пред телевизора пенсионер.  

Послепис:

… Изумителна е гъвкавостта на подлизурковците. Днес носиш букет на Бойко Борисов и търсиш очите му да срещнат твоите със същата преданост, с която утре ще занесеш цветя на следващия министър-председател.

Ако сме запазили традициите си в нещо, то това несъмнено е традицията на подмазването. Чутовната фраза: „Другарю Живков, дори вие не можете да ми забраните да ви обичам” с автор Любомир Левчев, звучи не по-малко идиотски в авторство на Николай Бареков: „Бойко е политически и научен феномен от световна величина”.   

Тодор Живков можеше да каже на придворния Левчев „я не ми ги пробутвай тия на мен, бе, хитрец” и да го натири. Вместо това го произведе първи заместник-председател на Комитета за култура. Защото му е харесвало да го ласкаят.

Бойко Борисов можеше да забие едно „гяку цуки чудан” в букета на Бареков и да му каже „марш оттук и да не съм те видял повече да ми се лигавиш”. Но и той не го стори. Вероятно на него също му е харесало.

Ще го кажа кратко: всичко това се случва, защото комунизмът никога не си е тръгвал от България, а капитализмът изобщо не е пристигал. Ако беше обратното подлизурковците щяха да са под карантина, а да се търкаляш пред силните на деня щеше да се смята за позор.

Трагичното не е, че тези хора съществуват. Трагичното е, че другите започват да възприемат поведението им като единствен начин за просперитет. Копират маниерите на ласкателя и ги прилагат навсякъде, дори в семействата си. … (Откъс от статията „За подмазвачите, капитализма и демокрацията”)      

Владо Трифонов

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...