Българо-Американският център за културно наследство даде старт на Големите празници в Чикаго

Ани Гогова. Би трябвало да е толкова далече от нас, тия дето не свирим нито на пиано, нито на виолина, нито на арфа, нито на тъпан и гайда,  и вероятно само полицейско-реферската свирка няма да ни се опъне…  Би трябвало, но не е. И ето, разговаряме с нея съвсем нормално, човешки, и аз даже всичко й разбирам, и даже нито веднаж не стана дума за ла-бемол или дивиртименто! Честна дума!

Ian Maksin

Ани ГоговаЗа нея небългарската чикагска музикална критика пише: „Професор, безспорен  талант, българската пианистка Ани Гогова еднакво талантливо проявява себе си както в своите солови концерти, така и при участието си в блестящи  камерни ансамбли. Заедно с познатия  от най-големите концертни зали на света виолончелист Ян Максин, двамата сега са сред  музикалните хитове на Чикаго. Нейното пиано, както и нейните лекции по музика и музикални класове са познати  в Европа и в Америка. Ани Гогова е и още  продуцент , както и професор в Консерваторията на Чикагския Колеж  за Изпълнителско изкуство”.

Чудесно! Но моят интерес към нея  е от  по-специален  характер. Не, не е това, за  което си помислихте. Не е, че на всичко отгоре и скача с парашут. За нейните небесни премиери – друг път. Със  специални снимки.  Сега  за друго: от месец вече и повече Ани е голям началник –  президент на Българо-Американския център за културно наследство в Чикаго.  Ще ми се да разбера  още ли смята, че денят в който й гласуваха огромното доверие, е бил хубав ден за Ани Гогова или има вече сенки на съмнение?

– Ама какво съмнение може да изпитва човек, когато е в екипа на такива прекрасни съратнички  за българската културна кауза в Чикаго!? –  усмихната като слънце ме  парира парашутиращата  пианистка. – Нашият борд на директорите е невероятен като хора и като професионалисти. И на сън не бих могла да  избера по-добри.

– О, не, те Вас избраха – точно защото са много добри! Знаят какво правят…

– Много съм развълнувана и ентусиазирана от техния професионален опит – школувани и с брилянтна практика художник, хореограф, писател, икономисти, педагози…  Ето ние вече подготвихме първата  от серията новогодишни срещи, фиести, концерти…  Българските чикагски срещи на рождественските празници и Нова година ще започнат с елегантна музика,  модерни танци, поезия, фолклорни шедьоври и много приятели, наши сънародници, чиито интерес  вече е осезаем…  И това е добре, защото концертът подсеща хората доста отрано за големите празници – на 3 декември, събота!

– Доволни ли сте от Ирландския Център, където ще организирате тържествения концерт отново?

– Има просторна зала и фоайета, добра сцена и акустика, голям свободен паркинг, много места за зрители и затова билетите са 15 долара. Нашата новогодишна изява не е с комерсиална цел. Ние искаме да срещнем нашите деца и семейства с дълбокото в сърцата ни народно изкуство, с класическата музика, с поезията и не на последно място – с талантите на  ученици  от българските училища и с наши професионалисти в чикагските културни среди.

– Какво ще върши Българо- Американският център за културно наследство в Чикаго през 2012 година?

–  Ще заинтересуваме  повече хора с  нашата кауза. Искаме да привлечем  повече вниманието на американците към  българската  общност, като към общество с древна европейска култура . Другата ни задача е да създадем повече връзки с България. Подготвяме  нашите конкретни стъпки за съвместна дейност Агенцията за българите в чужбина и Фондация „Приятели на Чикаго” в София.  Иска ми се да направим един специален клуб за младото поколение българи, някои от които са родени в САЩ,  да ги привлечем в нашата среда и дейност.

Но най-сериозните ни усилия ще бъдат в създаването на по-добра културна среда сред  основната маса от българската диаспора в Чикаго. В тази насока имаме един изключителен шанс. Новият генерален консул на Република България в Чикаго Симеон Стоилов за броените седмици, откакто е при нас, стана сериозен партньор във всичко, което правим. Това не е човек, затворен в тясната рамка на документните операции, а много енергичен българин с дух на будител, на строител на българската общност…

– Вие ще се появите ли на сцената?

– А как иначе?  Три аржентински танца… не, повече няма да казвам, да не избягат хората. Обмислям да заключим изходите докато аз свиря за да пресечем всеки опит за дезертьорство!

– А знаете ли кой ще седи на 9-ти ред, 12-ти  стол отляво, по време на вашия уникален концерт?

– Треперя от вълнение! Кой?

– Тайна. Ще доживеем до събота , 3 декември, 18.30 вечерта… Преди да се вдигне завесата в Ирландския културен център за СТАРТА на Първия Български Концерт по случай Новогодишните, 2012-та, празници Той ще бъде точно там –  12-ти стол отляво, 9-ти ред!  Ще бъде нещо разтърсващо като го видите,  небивало и необикновено. Той ще бъде там!  9-ти ред. 12-ти стол…

Интервю на Климент ВЕЛИЧКОВ, Чикаго
Специално за в. „България Сега”

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...