Проф. Петя Бъговска сред лауреатите на “Музикант на годината 2010”

За 20-ти пореден път бяха обявени новите носители на призове в допитването „Музикант на годината 2010”. Сред удостоените със званието е и проф. Петя Бъговска, която е добре позната в Чикаго и САЩ.Традиционният Гала-концерт този път се проведе в препълнена с публика зала 8 на НДК

с участието на някои от наградените изпълнители и, разбира се, на новия български Музикант на годината.

Това е награда, която се определя от слушателите на програма Хоризонт на БНР и предаването за класическа музика „ Алегро виваче”. Допитването се провежда от 1991 година и достигна до своето юбилейно 20-то издание.

Носители на приза „Музикант на годината” са били цигуларите проф.Минчо Минчев, Васко Василев и Светлин Русев, диригентите проф.Васил Арнаудов, Емил Табаков и Росица Баталова, оперните прими Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова и Красимира Стоянова, пианистите проф.Виктор Чучков и Людмил Ангелов, клавирното дуо Аглика Генова – Любен Димитров, композиторът проф.Иван Спасов, кавалджията Теодосий Спасов. През 2008 г. допитването Музикант на годината беше насочено изцяло към младите български таланти, а сред осемте номинирани най-много гласове получи Василена Серафимова /ударни инструменти/. За Музикант на 2009  г. бе избрана перкусионистката Татяна Колева.

Статуетката, която получава победителят е дело на скулптора Христо Илиев. Освен Музикант на годината, в зависимост от слушателските предложения тази година награди  има и  в категориите Млад музикант на годината, Активна творческа дейност, Музикален проект на годината, Цялостно творчество и Изключителен принос към българската култура.

Веско Ешкенази получава приза „Музикант на годината 2010” от Калина Станчева – директор на „Програма Хоризонт” Носител на наградата „МУЗИКАНТ НА ГОДИНАТА” ИЗБРАН С ГЛАСУВАНЕ НА СЛУШАТЕЛИ НА „ПРОГРАМА ХОРИЗОНТ” НА БЪЛГАРСКО РАДИО от всички краища на света стана ВЕСКО ПАНТЕЛЕЕВ ЕШКЕНАЗИ – концертмайстор на „Концертгебау оркестър” в Холандия .Той получи статуетка на склуптура Христо Илиев, която му бе връчена от директорката на програма   Хоризонт Калина Станчева.
На Гала – концерта  той изпълни  ,,Пролет ” от годишни времена на Вивалди  съпровождан от оркестъра на Софийски солисти под диригентство на Пламен Джуров и за бис импровизира върху теми от руски романс “Очи чорние”.

Приз „Млад музикант на 2010” получи един талантлив български пианист Евгени Божанов – носител на награди от международни конкурси.

Проф. Петя БъговскаНаградата „Музикант на 2010 за АКТИВНА ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ” бе дадена на проф.Петя Бъговска, която изпълни на концерта няколко пиеси за соло бас от Франсоа Рабат и заедно със свои студенти  представиха интересни композиции за бас квартет.

Награда за „Музикален проект на годината – 2010” бе присъдена на Зефира Вълова – за системна организация на фестивала “Изкуството на Барока”.

Награда за цялостно творчество бе присъдена  посмъртно на маестро Методи Матакиев – диригент.

Награда за изключителен принос към българската култура бе връчена на забележителния български цигулар проф.Минчо Минчев.

КОНЦЕРТЪТ бе перфектно организиран от екипа на „Аллегро виваче” и създаде пролетно настроение  на публиката, която  оцени и възторжено аплодира изкуството на българските музиканти.

Николай Иванов


Проф. Петя Бъговска„Музикант на годината 2010”

Проф. Петя Бъговска

Петя Бъговска е завършила Националната музикална академия „ПанчоВладигеров”, София. Има активна концертираща дейност още като студентка – Златен мадал от Осмия национален музикален конкурс „Светослав Обретенов” и медал от конкурс в Германия.

Има много самостоятелни рецитали  в Европа и Америка. Също така е солист на оркестри и участник в камерни състави и междуенародни оркестри  в Германия, Дания, Англия, Франция, Финландия.

От 2004 до 2006 г. преподава в САЩ.  “Wright College of Chicago”. Има лекторска дейност в университетите на Чикаго и Индианаполис, в Мичиган и Тексас.

Участва в творчески проекти на Международната  асоциация на басистите. Записва нова американаска музика за различни състави.

През 2005 и 2007 г представя България на Световните срещи на басистите в САЩ.

През последните години тя е гост солист на международни фестивали в Полша, Чехия, Франция, участва в журито на международни конкурси в Германия и Чехия.

Издала е компакт-дисковете „Gallery” и  “One bass, one woman”.

Проф. Петя Бъговска е „Доктор по Изкуствознание”, има и много успешна преподавателска дейност в Националната музикална академия на България. Нейни възпитаници са лауреати на национални и международни конкурси, участвуват в много и престижни оркестри в България и по света. Лауреат е и на „Златната лира” на Съюза на българските музикални дейци.


Не е за вярване:

„Старт”  се доказа и в музиката…

Виновна за това е Петя Бъговска!

Можем да кажем със сигурност, че новото признание и успех на проф. Петя Бъговска се посрещат с интерес и удоволствие и в САЩ. Познаваме я от времето, когато нашата световно известна контрабасистка живя и работи в Чикаго. Беше в периода от 2004 до 2006 година. Заедно със своята сестра – художничката Кина Бъговска,  която е сред основните фигура в екипа на вестник „Старт”, още от 2002 година, двете реализираха оригинални изяви, съчетавайки по прекрасен начин ефекта на  изобразителното  изкуство, съчетано с музиката. Петя Бъговска беше наш незаменим сътрудник в „Старт”, и продължава да е нашият музикален редактор дори сега, от България и от всяко място по света, където отива със своята музика.

Редакционният екип на „Старт” – Америка и мнозина наши читатели, които са и нейни добри приятели, горещо я поздравяваме с високото музиколно признание, което получи и напомняме, че очакваме да прочетем историята, в която Петя и Кина, връщайки се от Тексаския им хит – „Картини с музика в една Изложба-Концерт”, с геройско себеотрицание спасяват огромния контрабас на Петя от преследащото ги по аутострадата… торнадо!  И чак, спасявайки него, усещат че са спасили и себе си…

СтартМедия

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...