Убит ли е Осама?

Ура! Осама бин Ладен най-сетне е убит и сега светът ще си отдъхне – скандират медиите. Радостни са Англия, Франция, Италия, Япония, Германия, Русия…

От днес ние живеем в много по-сигурен свят, заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек.

Смъртта на Осама бин Ладен  „ще донесе голямо облекчение на хората по цял свят”, рече пък британският премиер Дейвид Камерън, а италианският му колега Берлускони добави, че това е невероятно добра новина, но че сега „трябва да сме много бдителни от нови нападения на терористи, които ще се опитат да ни отмъстят”.

“Борбата срещу всички форми и прояви на тероризма следва да бъде продължена с обединени международни усилия”, включи се и българският президент Първанов в писмо до Барак Обама.

И още поздравления, и още включвания…

Убит ли е обаче Осама бин Ладен? Наистина ли американските командоси са го ликвидирали веднъж завинаги? Не смятам. Обратното – мисля, че е по-жив от всякога, след като в самия ден на съобщението за убийството му го видях да хвърчи из софийските улици с брониран черен джип, мачкайки хора на пешеходните пътеки.

Видях го да мята боклуците си през терасата, а вечерта, маскиран като полицай, биеше едно момче, защото имало дълга коса и се разхождало по съмнителен начин из София след полунощ.

Видях го да фъфли безсмислици по Националната телевизия, Нова телевизия, bTV, Канал 3 и TV7, дегизиран като телевизионен водещ.

Видях го в столична църква като олигавен православен свещеник, с подпухнали от алкохол очички.

Видях го като възкръснал неандерталец из коридорите на Народното събрание.

Видях го в общинската администрация да се държи с гражданите като с добитък.

Видях го в казана с катрана да дърпа краката на свой съгражданин, защото много му стърчала главата.

Трябва да сме бдителни от нови нападения на терористи! – казва премиерът Берлускони. Прав е премиерът Берлускони, но преди това трябва да отхвърли от себе си подозрението за съпричасност към мафиотските атентати, извършени в Рим, Флоренция и Милано през 1993 година.

Борбата срещу всички форми и прояви на тероризма следва да бъде продължена с обединени международни усилия! – казва президентът Първанов.  Прав е президентът Първанов, но преди това трябва да обясни тероризъм ли е да стреляш с карабина с оптически мерник по застрашени от изчезване животни.

Осама бин Ладен е лошотията в хората; злото, което няма умора; омразата, която се спотайва зад раболепните усмивчици пред силните на деня; завистта, която изгризва душата.

Осама бин Ладен ще бъде наистина убит, когато всеки се изправи пред огледалото и гръмне поне една от собствените си гадости. Дотогава сме негови заложници.

Владо Трифонов

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...