Честит 24 май на цялата българска общност в САЩ!

Всички ние правим, и ще правим заедно много за българския дух, език и култура! Днес те имат своето достойно място в мултиетническата култура на американското общество!

Вестник „Старт” US


За “One Way Theater”, който украси и мотивира българския „Форум 2011” в САЩ

Кина БЪГОВСКА

“One Way Theater”, от Бостън  бе един от най-приятните и емоционални детайли на  Форума на българските училища в САЩ, организиран от Българското училище и културен център „Джон Атанасов” в Чикаго и Асоциацията на българските училища в чужбина, с подкрепата на редица други български институции и организации. Видяхме представлението ден преди началото на Форума,  на 29 април в Чикаго. Създаден от талантливата българска режисьорка Мая Праматарова, театърът с познато и авторитетно име по Източния бряг на САЩ, сега укрепи своя авторитет и по нашите места.

Пиесата „Револверът”, автор и режисьор Мая Праматарова, в главните роли Джина Ди Донато от Ню Йорк и Иван Ангелов, Чикаго  се вписваше  прекрасно и в предпразничната подготовка и атмосфера, предшестваща 24 май – денят на славянската азбука и българската култура.

Той бе като жива връзка със старите български възрожеднски традиции, когато театралните постановки са украсявали и училищните тържества и зараждащия се нов стил на живот у българина, където изкуството и културата намират все повече място. Беше като истински букет цветя, поднесени на този така важен за българската диаспора в САЩ  Форум за доброто на българския език и култура в Америка. 

В препълнената зала  стана ясно, че класическата култура и изкуство, които облагородяват и усъвършенстват човешкия дух, са живи и необходими за доброто дело  дори и в това кризисно време.

Завръщането на сцената на актьора Иван Ангелов в пиесата на Мая Праматарава бе посрещнато с овации заради доброто старо времеот неговите почитатели. Познат e със своето изключително актьорско майсторство, което ни покори преди време  в представяната  в Чикаго, и на други сцени, постановка „Греховната любов на зографа Захари”. Ново явление за тукашните ценители е Джина Ди Донато, но e  добре позната с театралния си талант в Ню Йорк и България.

Джина и Иван разговаряха, танцуваха, пееха така, както е в живота, но с езика на театъра. Само театърът може да превъплъти в една дума-картина драма, философия.

Изненадващ бе  синхронът в играта им при положение, че репетициите са били преди всичко виртуални, където думата имат новите Интернет-технологии. В крайна сметка триумфът и възторжените овации, познати вече от сцените в Ню Йорк и Бостън, ги достигнаха и  в Чикаго.

До тях неотстъпно бе и Мая Праматарова, стискайки в ръка своето оръжие – компютъра, тя продължаваше да режисира , на което се дължеше и успеха на спектакъла. „Ние навсякъде импровизираме, което прави нашия театър адаптивен към всякакви условия, благодарение на модерните технологии, на Интернет – сподели Мая, която бе поставила забележителния по своята същност и изпълнение диалог на сцената, в много точен и екпресивен режисьорски план.

Без съмнение този спектакъл стана,  за големи и малки,  за  новото поколение, за чието бъдеще се правеше Форумът в Чикаго, един пример  да разберат по-добре и дойдат сред облагородяващата среда на театъра, на националната ни култура и изкуството.

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...