Галерия „Сезони” представя Христо Кузманов

Христо Кузманов

Съвременни артефакти

14.0929.09.2010 г.

Христо Кузманов – от шведската принцеса до улиците на София, между фикцията и документа

Живопис и колажи на живеещия в Швеция български художник Христо Кузманов под надслов „Съвременни артефакти” показва столичната галерия „Сезони” от 14 до 29 септември.

Галерия “Сезони”В новите си творби той включва „живи” парчета от плакати и постери, откъснати от стените по улиците. После довършва „откраднатите” образи живописно, със своето въображение. Творбите му стоят точно на границата между документа и изкуството – постерите стават арт, а нереалното се превръща в документ в неговите произведения.

„При всяко мое завръщане в България, ме изненадва начинът, по който плакатите и рекламните материали са разлепени навсякъде – лица на чалга звезди съжителстват с героите от „сериозната“ сцена, изскачат от всяко свободно ъгълче, варосана стена, църква, държавна сграда. В Швеция тези неща си имат определени за целта места. Тъкмо тези цветни образи, които се появяват в най-неочаквания момент първи ме подсещат за хаоса у нас и ми казват, че съм се върнал” – разказва авторът.

Този уютен хаос е предаден в картините и колажите му, които могат да се „прочетат” по два начина – като разказ, чрез образите в тях и като техника – чрез съчетаването на несъчетаеми детайли.

Повечето от произведенията са създадени през последните няколко месеца и представят за първи път пред българска публика новия стил на Христо – смесена техникаколаж.

Принцеса Виктория и Христо КузмановХристо Кузманов е роден в София, израснал е във Варна. Следвал е Архиктектура във ВИАЗ, София и Рисуване в Санкт Петербург. От 1991 живее в Швеция, където  преподава Иконопис в Народния Университет в Гьотеборг, изпълнява интериорни проекти за увеселителни паркове за деца, хитови нощни заведения (за възрастни), работи като модерен дизайнер към водещата в Скандавия фирма за бански костюми (Panos Emporio), участва в организацията на Мис Швеция. През цялото време обаче Христо се завръща в ателието си в артквартала на Гьотеборг „Klippan”. Обвързан с благотворителни каузи, той щедро дава произведенията си за търговете за Карин Дом, “Happy schools” в Мозамбик и др.

Допреди няколко години Христо работи основно в сферата на чистата живопис. Но дори и там стилът му да съчетава несъчетаеми и противоположни детайли е видим. В иконата той вкарва голото тяло, изведено и стилизирано често до степен на порнография, пише за него критиката. 

„Това е масовата култура и естетиката, която ни се набива от улицата – обяснява Христо. – Тя е част от нашия живот и нашата гледна точка към света – няма нужда да се преструваме.”

 Макар да не е завършил нашата академия, той се чувства възпитан в духа на българските живописни традиции – иконата, фолклора и дори социалистическия реализъм, „доколкото го имало у нас”.

„Това е като начина, по който чoвeк възприема светлината още от най-ранно детство. Тя е уникална за всяко място. Това, което с което сме закърмени, остава остава като отпечатък в изкуството, дори и да се опиташ да избягаш от него. Но аз не се опитвам.”

D Formation Hussars heartВ Швеция той е занесъл нашето живописно чувство и желанието да нарисуваш нещо, да го разкажеш с езика на образа.

„Вярно е, че има известна доза илюстративност в българската традиция, но тя си има своето място там, където прекалената „изчистеност” от образи и разказ е изсмукала въображението на творците” – обяснява той.

Това е качеството, с което изкуството на Христо бавно и сигурно покорява западния свят. Неотдавна той изпратил свои работи на галерия „Саачи” в Лондон и получил отговор лично от „Саачи”, който бил впечатлен от това, че произведенията му се различават от тези на останалите художници. В момента работи на Христо се предлагат в онлайн галерия „Саачи”.

В своята кариера той е правил изложби в САЩ, Германия, Швеция, Дания, а сега за пореден път – в България. Почитателите и колекционерите на Христо са много и навсякъде по света. Получавал е лични поздравления от посланника на Ватикана в Швеция, престолонаследничката принцеса Виктория и кралица Силвия, за която неотдавна Христо направи портрет по поръчка на нашето правителство.

Освен с живопис и дизайн Христо се занимава с кино, продуцент e на българския филм „Мечта под наемс участието на Мишо Шамара,

За контакти:     Маргарита Видралска

                            Мениджър на Галерия “Сезони”                            

                             0888 71 49 49

                             Галерия „Сезони”

                              946 30 56

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...