Практична информация за българите в Чикаго

Дванадесетият пореден Фестивал „Български дни в Чикаго – Пролет 2010”  се стоя на 1 май 2010 година. Той започна със Семинара „Практична информация за българите в Чикаго”. Основната тема на Семинара беше „Българите в Чикаго през време на икономическата криза”. Като лектори и консултанти бяха поканени топ-специалисти и много добри професионалисти в области като недвижими имоти, финанси и застраховки, закон и право и т. н. от българската диаспора и от щатските институции на Илиной. Това бе и една от отличителните черти на Семинара.

Три бяха силните страни на този Семинар: Първо – Участието на американски държавни институции и частни компании, Второ – Впечатляващото професионално присъствие на „Генералното консулство на Република България в Чикаго” и Трето – Силният интелектуален потенциал на една нова професионална и експертна българска вълна от специалисти в чикагската икономика.
 
Другата новост бе промененото място на събитието. Удобната и кокетна зала в „Pavilion Apartments”  бе заменена от салона на Българското училище „Джон Атанасов” – по-обширен и с по-добри условия за показване на илюстративен за беседите материал. Тази оптимална за събитието обстановка бе осигурена от Патрона на събитието – директорът на училището Боянка Иванова, която е с особени заслуги за създаването на Асоциацията на българските училища зад граница, чиято дейност непрекъснато е насочена към преодоляване на езиковата асимилация у младото поколение български емигранти в Чикаго и съхранение на българското им самосъзнание. Благодарение нейните усилия учениците в „Джон Атанасов” действително притежават едни от най-добрите условия за учебен процес сред българските училища в чужбина. Класните му стаи и сервизни помещения са разположени в учебен комплекс на известния чикагски DePaul University – O’Hare Campus. В самото начало на срещата присъствуващите бяха приятно изненадани от малък поздравителен концерт, подготвен от българските деца. Тези оптимистични краски  създадоха настроение и вяра  при обсъждането на трудните казуси, които предстояха.
 
Срещата бе открита от председателя на БАА Цветелина Бойновска.  Основателят на Българо-Американската Асоциация, вицепрезидента Динко Динев, отново беше водещ на работния процес на Семинара.
 
Още в самото начало проличаха някои традиции в досегашния организационен опит и новости, които очаквано бяха факт. Освен Българското училище „Джон Атанасов” спонсори на събитието бяха още Валентин Георгиев (Mortgage  Consultant),  Park Ridge Taxi and Community Cab (Динко Динев), Българска Евангелска Божия Църква „Нов живот”, вестниците  „България”, „България сега”, ресторант „Вкусен свят”, „България”,”Механата” „Авангард”, магазин „София” и други.
 
Впечатляващо беше участието на Генералното консулство на Република България  в Чикаго, което бе представено в почти пълния си състав: Валентин Дончев – Генерален консул, Лила Георгиева – Консул, Петър Чапанов – експертен сътрудник. Постоянното внимание и близост до проблемите на нашата диаспора в Чикаго са характерни за настоящия състав на консулската мисия. На този семинар предстоеше да се коментира въпрос, който засяга  всички българи – придобиването на новите документи за самоличност.
 
С особен интерес се очакваше участието на нашите гости от американски институции и компании – Nettie Lasko и  Raymond Garza от Office of the Attorney General, State of Illinois, както и бизнесменът Irwin Dubin от  Warehouse Direct.
 
В работният екип на семинара влизаха: Мениджмънт – Петранка Стаматова, Фотограф – Илия Танчев, Звук и образ – Никола Перфанов,  „Българският вкус в Чикаго – пролет 2010” – Звезделина и Иван Ковачеви, Дизайн на събитието -Александър Лазов.
 
Сред най-познатите в Чикаго консултанти по недвижимост е Валентин Георгиев, който сега е представител на MetLife Home Loans. В своята презентация по време на Семинара той представи сложната картина на съвременното кредитиране, възможностите и перспективите в близкото бъдеще.
 
Велина Иванова, специалист по недвижима собственост от  Avian Realty, д-р Стоян Стоев и Петранка Стаматова говориха за някои възможности да се направи добър бизнес дори и в лошото време на криза.
    
Много успешно представи своята фирма – „Пирин Консулт” ЕООД, както и своите съвети към сънародниците си при техните бизнес-дейности,  новият член на консултантския екип на семинара –  Асен Трамбев, дипломиран експерт-счетоводител, магистър по счетоводство, завършил Стопанска Академия  „Д. А. Ценов” – Свищов. От 2000 г. той е в САЩ и работи като член на Данъчни отдели в средни и регионални фирми за публично счетоводство. През 2005 г. полага успешно  Националния изпит за Дипломиран Експерт-Счетоводител. През 2006 става член на престижните професионални организации – Американският и Пенсилванският институти  за дипломирани експерт-счетоводители. Лицензиран е да практикува в Илиной и Пенсилвания. Фирмата му осигурява целогодишно планиране  и данъчни услуги  на физически и юридически лица, месечни и годишни данъчни услуги, обучение за работа с данъчен и счетоводен софтуер, подготовка и подаване формуляри за платежни ведомости.
    
 Нашият сънародник Тони Нинов е представител на NEST Investment Group, финансова и инвестиционна компания, която предлага финансово консултиране и услуги в сферата на капиталовите пазари и инвестиционните продукти..
 
Красимира Калчева е представител на „K Trans Solutions” LLC. Тема на презентацията й беше «Преводачът – ключ към вашия успех». Нейната компания има всички необходими лицензии – както за превод и заверяване на документи, така и за представителство на клиенти пред американски учреждения.
 
Галя Должева изложи дейностите на известната американската компания, която представя – Primerica Life Insurance Company  и Primerica Financial Services Home Mortgage, Inc. Това е уникална организация. Тя помага на своите клиенти да изучат същността на операциите, които се готвят да предприемат – да се застраховат, да получат жилищен заем и т. н. Компанията осигурява почти напълно застрахователните и финансови нужди на средния американец.
 
Щилиян Костов сподели с присъстващите своя многогодишен опит и препоръки при оформяне на годишните данъчни декларации в САЩ.
 
Меглена Барашка представи своята визия за развитие на застрахователния бизнес в новото време.
    
Динко Динев, един възпитаник на Философския факултет на Софийския университет, романтичен и разочарован след това строител на опита за демократично развитие на страната ни, сега бизнесмен в САЩ, собственик на транспортна таксиметрова фирма в „Парк Ридж”, изказа свои оценки и предвиждания за пътищата, по които би могла да тръгне икономиката .
 
Цветелина Бойновска, сред личностите и професионалистите с най-висок обществен рейтинг в Българското Чикаго, направи анализ на възможностите за промени в имиграционните закони, очаквани с нетърпение и надежда от много емигранти. Нейната основна специалност е Имиграционно право и нейната загриженост и отговорност, дълбоки познания на американските закони,  безукорната й почтеност, са направили по-добър живота на мнозина.
 
Г-жа Лина Кърк представи добре познатия на всички вестник “България”, който е първият безплатен седмичен вестник за българите в Чикаго и който 10 години е сред нас. Вестникът отразява събития от политическия, културния и обществения живот в България, САЩ и света. Акцентира върху проблемите на българската общност в САЩ, публикувайки правни, здравни и бизнес консултации, както и статии за по-важните имигрантски проблеми. Екипът на вестник “България” с голям успех ежегодно организира официалното честване на националния празник 3-ти март и денят на демокрацията 10-ти ноември. Организатор е на спортни мероприятия и турнири по футбол, шах, табла, бридж, белот.
 
Българо-Американският център за духовно и културно наследство в Чикаго е сравнително млада организация, която много бързо натрупа опит и разви впечатляваща дейност. Концерти, на които български таланти имат възможност да  покажат и утвърдят своите възможности, представяне на български филмови фестивали, гостувания на актьори и културни дейци от България, организиране на Национални празници и чествания на велики българи, лансиране на идеята за изграждане на Български дом на културата в Чикаго – това са само част от дейностите на организацията.
 
Адвокат София Знаймер представи кантората Знаймер и Знаймер, www.zneimerlaw.com.  Тя обясни, че те са съдебни адвокати, които помагат на хора, ранени при злополука, в резултат на катастрофа с кола, автобус, колело, влак, камион и др., ухапване от кучета, падане поради дефекти на пода, по стълби, на улицата, и други., както и професионална малпрактика.  Кантората също така практикува имиграционно право, включително апелативни дела.
 
Съобщение за развитието на т. н. „Български ДНК проект” представи проф. д-р Никола Чаракчиев. Той съобщи, че до сега са изследвани около 100 българи относно пътя на миграция на нашите предшественици преди 150 000 години от Африка до България. Авторът е един от тази стотица и неговата т. н. „Хаплогрупа” е Е1b1b1. Бяха представени книгите „ДНК – тайните на живота” и „Езикът на Бог”. Изказа се предположението, че „…чрез човешкия геном изучаваме езика, на който Господ е създал живота”. Д-р Боян Пешлов, представител на Българска Евангелска Божия Църква „Нов живот”, защити много убедително тезата за т. н. „Интелигентен дизайн”, относно създаването на живота на нашата планета.
 
Nettie Lasko – Immigrant Assistance Program Coordinator Community Outreach  Liaison Strategic  Communications и адвокат Raymond Garza  от департамента на Главната прокуратура на Илиной  (Lisa Madigan, Illinois Attorney General), представиха в изказванията си основните случаи, при които имигрантите може да разчитат на информация и помощ от американските служби и институции. Често, когато неподготвеният достатъчно за новия си живот и работа имигрант попада в трудни ситуации Той може да бъде експлоатиран или унижаван, пренебрегван поради етническия си произход, заплашван или насилван. Но винаги  той може и да разчита на помощ от американските федерални или щатски институции.  Не са основателни страховете, че свързвайки се с тях се увеличава опасността да бъдат разкрити пропуски в  неговия статут и да бъде депортиран. Американските служби се интересуват от конкретното правило – дали е спазен законът в конкретния случай и не са информатори на имиграционните служби. Американските лектори предоставиха на присъствуващите брошури, информация за контакти и още веднъж повториха, че по-добрите контакти на имигрантите с американските институции ще им донесат повече преимущества, отколкото животът инкогнито.
 
Интересно представяне на своя бизнес, като пример за дейността на едно предприятие, направи Irwin Dubin. В САЩ добрата информация е с цента на златото. Човек трябва да знае с кого трябва да търгува, кого да търси за дадена услуга и кога е моментът да стартира или да се оттегли от някое свое начинание. Познанството на присъствуващите с Дубин може да се окаже полезно за мнозина.
 
Срещата с Генералното консулство на Република България в Чикаго продължи повече от определеното време.  Беше необходима и полезна. Предстоящата смяна на личните документи, получаването на паспорти с биометрични данни, нови лични карти и шофьорски книжки е процес, който засяга всички.  Останахме удовлетворени от възможностите, които ни се предоставят в случая. Заснемането на данните и подаването на необходимите документи става за броени минути в приемния офис на Генералното консулство. Необходимо е и малко добра и точна информация за да се извърши всичко спокойно и точно. Беше ни предоставена в писмен вид и конкретна информация. Тя спестява време, което може да се загуби  при непознаване правилата на процедурата.
 
Сесията завърши с първата крачка за създаването на нова традиция – „Българският вкус в Чикаго”. Този път най-добро представяне на кулинарните си специалитети направиха гостилница „Вкусен Свят”, ресторантите „България”,  „Механата”, „Авангард” и магазин „София”. Очаквахме присъствието и на други български ресторанти, търговци и производители на хранителни и вкусови продукти, които да се гордеят, популяризират и защитят в Чикаго (както техните колеги) предимствата на нашия „Българският вкус”.
 
Краят на срещата  дойде в оптимистичен олимпийски дух:  „Ще се срещнем отново на Български дни в Чикаго – Есен 2010”!

Българо-Американска Асоциация – Чикаго

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...