Гала концерт в Чикаго

Денят 23 май, 2010 година може да стане един паметен ден за нас и за българската музика. Нам предстои да сме участници в гала концерт послучай 24- май и едно музикално събитие, което сега е загадка, но може да се превърне в ден-откритие на уникален музикален талант. Чули сме нещо за нея, но едва сега ще бъдем заедно с младата пианистка Виктория Василенко. Това 17 годишно момиче, ще вдигне малките си пръсти над легендарния старинен роял в Northeastern Illinois University Auditorium – Чикаго и ще ни очаква, за да оценим нейното невероятно усърдие, с което бяга по своя артистичен маратон към върха на виртуозната музика.

Виктория Василенко

Виктория Василенко Виктория е момиче родено за музика! „ Пианото?  За мен то не е предмет – казва тя.  – За мен е живо същаство, с което всеки ден общувам.  Много часове сме заедно. Повече отколкото с който и да е близък човек.  С него говоря, споделям мислите си. Това е моят най-близък приятел.

Джакомо Терини, сред най-познатите фигури  в днешния музикален свят, казва за нея: „Виктория Василенко е явление, което се среща рядко. Нейното свирене е зряло, изключително талантливо, качеството на звука й – на голям пианист. При това е в началото на своето развите.

Огромен талант!

Вики. При нас е, в Чикаго. Свири зашеметяващо. Излиза на сцената, зада зад пианото…. и хвърля залата във вълшебното омайващо и топло море на Божествената си музика!

Тя пропява преди да започне да говори. После бързичко – след  „Слънчо слиза от горица” и „Зайченцето бяло”  прозорците на съседите започват да се тресат от ариите на Моцарт.  Александър и Ася Василенко, родителите й, заедно с музикални педагоди от най-висока класа, като Антонина Бонева и и проф. Стела Димитрова – Майсторова, укрепват  със школовката си таланта й.

Необикновено музикално явление в Европейската музика , Виктория Василенко твърде отрано започва да свири Лудвиг ван Бетовен, Фредерик Шопен, Клод  Дебюси, Родион Шчедрин, Любомр Пипков, Димитър Ненов. На 9 години получава първото си значимо отличие.  До днешно време има 8 големи награди от международни конкурси, сред които „Концертеум” – Атина, „Музиката и Земята” – София, „Марио Фортини” Болоня, където 12-годишната победителка е най-малката сред конкурентите си. Но се появява с репертоар от „висшия пилотаж” на музикалното изкуство :  „Прелюд и Фуга в ми-миньор от Бах, „Рондо Капричозо” от Менделсон и „Дяволско внушение” от Прокофиев. Носителка е на приза „Кристална лира” за млад изпълнител.  На 15 години печели три награди от Международния конкурс  „Франц Шуберт”  –  Русе. 

След година се представя отлично с два концерта във Виена. В същата 2008 година на Фестивал „Софийско лято” свири с огромен успех „Соната № 17” от Бетовен и „Сюита за пиано” – Дебюси. През същата година на големия музикален конкурс „Димитър Ненов” в България печели първото място в групата за музиканти от 15 до 28 години. Член на журито е американският диригент  Филип Симънс, който е смаян от таланта й, от емоционалността и артистизма , с които 16-годишното момиче свещенодействува над пианото. И той я кани за два концерта в САЩ – Ню Йорк и Чикаго.

Филип Симмънс

Филип Симмънс И така – по своя път към музикалния Парнас Виктория има опитен водач и наставник. Маестро Фил Симмънс. Ще видим и чуем и него на Концента. Ще дирижира своя Lincolnwood Chamber Orchestra  в изпълнението на сакралния  Концерт № 3 на Лудвиг Ван Бетховен, където Виктория е солистка на пианото.

Филип Симмънс е артистичен директор на  „Америкън Мюзик Фестивалс”, Чикаго, дирижирал е в двадесетина държави, а също в Карнеги Хол, Чикагския Симфоничен Център и др.

Много от творческата кариера на Филип  е свързана с руската сцена, където неговият дебют е през 1998 г. и присъствието му  е осезаемо и постоянно. Дирижира концерти в Санкт Петерсбургската Филхармония, Голямата зала на Консерваторията „Чайковски”,  Руската Държавна Симфония… Той е чест гост – диригент в Европа, появявайки се на множество фестивали – с Камерен оркестър Дворжак в Прага, Южно-Бохемската Филхармония, Кралската филхармония Храдец, Държавните филхармонии в Словакия, Белорусия, Босна и Херцеговина. .

Българо-Американският център за културно наследство

Българо-Американският център за културно наследствоИдва и третият елемент, от който се съгражда Събитието и Денят 23 май! Денят, в който ни се иска пред нас да изгрее в Чикаго една нова млада звезда на музикалния небосклон!  Третият елемент, без съмнение, е също така младата, и също така енергична и напориста  организация „Българо-Американски Център за духовно и културно наследство”.  Тя е, която просна този дълъг мост през  океана, по който пристигна до нас Виктория. Тя, заедно с Генералното консулство на Република България в Чикаго и „Америкън Мюзик Фестивалс” са домакините на събитието.

След един великолепен стартов концерт, на който Bulgarian-American Heritage Center  ни срещна с малко познати до онзи момент българи –  музиканти, актьори и педагози с успешна кариера на чикагските сцени и аудитории , след изложбата на уникалните фотоси от България на Мартин Кьонинг, след срещите с Виолета Гиндева и Хайгашот Агасян, Фестивала на българско документално кино, чествуванията  на  Деня на Левски и националните  празници на България, Деня на детето и детските картини и изложби – ето, че ни поднася и този Гала-концерт!

Подава ръка  на една млада и талантлива българка, а също така и на българи и американци от Чикаго, в чиято душа има все още глад за класическа музика.

Ансамбъл „Хоро”

Ансамбъл „Хоро”

Тук е мястото да представим и останалите участници в концертната програма, която се посвещава на великия празник на националната ни култура и славянската писменост – 24 май. Отново ще бъдем зедно с едни от най-популярните българи в Чикаго – великолепните танцьори на Ансамбъл „Хоро”. Българското хоро в  Чикаго става все по-добъро и по-близко до хората.  За шест-седем години откакто ги знаем израстнаха в изкуството си удивително много!

Създадоха го професионалните танцьори Ирина и Тодор Гочеви. Сред многобройните им участия в български тържества и благотворителни концерти изпъква първият им самостоятелен концерт през 2005 г. в Ирландския Културен Център, организиран от днашните активисти на Българо-Американския център за духовно и културно наследство в Чикаго. Следват концертът в Монтесори скул, Чикаго през 2007, благотворителни концерти и изпълнения при землячески срещи в нашите църкви,  ежегодният пролетен фолклорен фестивал… От септември ще правят „Тракийска сюита”. Ще гостуват във Флорида, в Монреал, на атрактивен музикален фстивал в Гран парк на Чикаго.

В ансамбъла има звездни танцьори – от 13 до 50 годишни! Вече са 40 танцьори! Миналата година направиха 5 постановки.  Ръководителите на състава са познати професионалисти от България.  Вече 30 години Ирина и Тодор Гочеви танцуват и представят българските традиции и българските танци – отначало у нас, сега и в Америка.

Български фолклорен оркестър „Колорит”

Български фолклорен оркестър „Колорит” Удивително е как тези хора се събраха в Чикаго и създадоха музикален идол – много желан и очакван приятел  на всички българи от Чикаго при  тържества и празници, при лични  фиести и радости, землячески срещи,  български пикници и веселия. Всичките те са преминали, като по някакво Библейско правило, през красивата и многолика българска музикална школа.  Стара, но не остаряваща.

Сходни са техните жизнени пътища и професионални успехи. Родени са в къщи, където деди и прадеди, бащи и майки, са били гласовити, първи на хорото или в центъра на мегдана  – с кавала, гайдана, тамбурата и тъпана! После са учили из едни от най-добрите в света работилници за музика и ритъм: Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” –  Котел, Музикалното училище за народни песни и инструменти – Широка Лъка,  Академията  за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Всички от състава са учили в тях кавал, гайда, тамбура, гъдулка, тъпан, народно пеене, български народни танци.  

На концерта ще видим и чуем изключително артистичния Страхил Ванков /акордеон/, който е свирил с Иво Папазов, бил е и педагог в Калифорния. Ангел Жеков /keyboard и кавал/, е работил също заедно с Иво Папазов, със състави  като „Орфей” и „Тракия”, сега е и музикален педагог в Чикаго. Николай Георгиев /тамбура/ е  познат с изявите си в оркестър „Орфей”, „Канарите”, фолк-формацията „Академика”.

Вокалистката Теменуга Жекова – пяла още като ученичка в сливенския хор „Добри Чинтулов”, специализирала пиано и цигулка, завършила Пловдивската музикална  академия със специалности „диригент” и „музикална педагогика” е  била солистка в Ансамбъл „Тракия”, в „Канарите”, издала е досега два соло-албума. След  духовната наслада от класическото пиано на Виктория Василенко,  с този добре познат чикакски квартет, подсилен специално за събитието с гъдуларя  Ангел Добрев и изпълнителя на тъпан, хореограф и танцьор, Константин Маринов ще преживеем  наистина пълна гама от музикални емоции и душевен подем!

Българска АРТфабет

Българска АРТфабет

Българска АРТфабет

Като малка градина с цветя във фоайетата на залата ще ви се сторят картините на децата-художници от Чикаго в изложбата „Българска АРТфабет”. Някои от картините им стигнаха до далечно Токио и Манила в тамошни експозиции на млади таланти.

Очаква ни един ден в Чикаго, в който може да бъдем малко по-други.

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...