Приказките свършиха. Време е за работа.

Застрашена ли е българската “Mafia Borghese”
Драги Бойко Борисов,
Спомням си нашия подробен разговор в София през ноември 2008 г. след представянето на моята книга “Новите български демони“. Тогава вие все още бяхте кмет на София.

Междувременно българските граждани ви избраха за министър-председател. Моите благопожелания към вас и към българския народ, който ви възлага големи надежди. Пиша ви днес, защото по време на срещата ни много убедително изложихте пред мен своето намерение да разбиете криминалните структури във вашата страна, така че гражданите да не изпитват повече страх от престъпността. Както научавам от Варна сега, активни и смели граждани там са подложени на масирани заплахи, тъй като са се изправили срещу интересите на една мощна организация – групировката ТИМ. На вас и на вашия нов шеф на митническата администрация Ваньо Танов тази влиятелна структура е добре позната. Спомням си какво каза пред мен Ваньо Танов – че в миналото е било политически нежелателно да се разследва дейността на ТИМ. Затова на него му се е пречело с всички средства да провежда следствени действия срещу групировката. В разговора ни споделих с вас, че според мен групировката ТИМ олицетворява най-модерната форма на организирана престъпност, че тя е пример за онова, което се обозначава с термина Mafia Borghese – структура, проникнала във висшите сфери на едно общество. Тогава вие не ме опровергахте. Актуалният скандал, в който, както изглежда, конците дърпат задкулисни фигури или подставени лица на групировката ТИМ, е предизвикан от продажбата на 118 хил. кв. м брегова площ във Варна. Земята е продадена без предвидения по закона публичен търг на холдинг “Варна”, зад който стои групировката ТИМ. Срещу този акт протестират неправителствени организации и партията “Зелените”. И вие самият сте информиран от варненските граждани. Скандалното е, че тези протестиращи граждани са подложени сега на масирани заплахи. Същото се случва и с техни близки. Уважаваната независима архитекта Калина Павлова е една потърпевшите. На всичките тези хора е било предадено, че никой в България не може да им помогне. Те се страхуват за живота на близките си и за своя собствен живот. Ето защо ви моля най-настоятелно да се разпоредите за разследването на описания скандален случай. Убеден съм, че ще сторите всичко необходимо за да бъде наложено най-после във Варна правото на закона и гражданите да могат да изразяват своите основателни протести без страх за живота си.
С голямо уважение Юрген Рот”

Коментар в българското електронно издание „Вести БГ”

Известният с разследванията си срещу мафията германски журналист Юрген Рот е отправил писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което настоява да бъде предприето разследване на мощната бизнес групировка ТИМ. Журналистът очаква, че премиерът ще изпълни обещанията си да се бори безкомпромисно с организираната престъпност и сенчестия бизнес, когато дойде на власт. Повод за писмото, публикувано в блога на Юрген Рот (juergen-roth.com), са сигналите, които журналистът получил от граждански сдружения във Варна. В тях се описвала сделката за продажба на над 100 дка от Морската градина в града. Граждани твърдят, че са заплашвани и смятат, че зад натиска срещу тях стоят структури, близки до групировката ТИМ, която е изкупила земята. Юрген Рот припомня в писмото си своя миналогодишна среща и с бившия шеф на Главната дирекция за борба с органзираната престъпност (ГДБОП) Ваньо Танов, който сега е шеф на Агенция “Митници”. “Спомням си какво каза пред мен Ваньо Танов – че в миналото е било политически нежелателно да се разследва дейността на ТИМ. Затова на него му се е пречело с всички средства да провежда следствени действия срещу групировката”. Юрген Рот припомня срещата си с Бойко Борисов след представянето на книгата “Новите български демони”: “В нашия разговор аз споделих с вас, че според мен групировката ТИМ олицетворява най-модерната форма на организирана престъпност, че тя е пример за онова, което се обозначава с термина Mafia Borghese – структура, проникнала във висшите сфери на едно общество. Тогава Вие не ме опровергахте”. Във Варна, пише Юрген Рот в блога си, членове на новата българска партия на “Зелените” и други граждани се противопоставят на произвола, с който действа ТИМ, една от най-големите български бизнес групировки .
След излизането на книгата на Рот на български език той бе атакуван от редица герои на разследванията му. Бившият вътрешен министър Румен Петков нарече най-известния германски разследващ журналист “лъжец, клеветник, мошеник, който трябва да бъде удрян през устата”.
Тогава Рот обърна внимание, че в никоя друга страна от новите членки на ЕС не се е сблъсквал с толкова много страх сред журналистите да застанат зад твърденията си. А по повод грубите нападки на Петков германският журналист беше попитан дали би го дал под съд. Юрген Рот отговори, че това би означавало да има доверие в българския съд и неговата независимост. “А аз нямам”, заяви Рот през ноември 2008 г.
Преди седмица акционерното дружество “Холдинг Варна” декларира, че всички подписки и петиции срещу проекта им “Алея Първа”, се движат от един човек – архитект Калина Митева – Павлова. Архитект Калина Митева отрече всички обвинения и благодари на “Холдинг Варна” за рекламата, че може да контролира действията на повече от 10 сдружения с активна гражданска дейност дълги години. Ще ги разочаровам обаче, че гражданското общество във Варна е реално и не се влияе от индивидуални интереси”, каза Митева, цитирани във варненски медии.
Калина Митева стана популярна с две спечелени дела срещу Община Варна за отказ на достъп до информация във връзка с проектите за ОУП на града. Тя е и част от конкурсното жури, което Холдинг Варна определи за избиране на архитектурно решение за “Алея Първа”.  

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...